Четвер, 19.09.2024, 23:59:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2024 » Вересень » 19 » У центрі Калуша розпочали ремонт будинку, в якому була перша аптека
21:27:03
У центрі Калуша розпочали ремонт будинку, в якому була перша аптека

З початку вересня розпочалися ремонтні роботи фасаду та даху одного з найстаріших будинків міста Калуша, який розташований на площі Героїв.

— Колір споруди буде збережено, — розповідає Володимир Кишенюк, представник підрядника, який проводить ремонтні роботи. — Планується оновлення накропки, відновлення панно, реставрація сонячного годинника, який є робочим. Зробимо обшивку даху металопрофілем білого кольору.

Начальник управління житлово-комунального господарства Тарас Фіцак зазначив:

— Найбільшою проблемою є підшалюнок — елемент даху. Підшивка, яка була, повідпадала, туди залітають голуби. Через відсутність ринв та водостічних труб з даху стікає вода, яка руйнує стіни.

Історія засвідчує, що у другій половині ХІХ століття в цьому будинку була відкрита перша у Калуші аптека. Перша згадка про неї датується 1877 роком. Власником і будинку з сонячним годинником, і аптеки був Олександр Шустов — виходець з правобережної України (в інших джерелах — з Одеси), який приїхав до Калуша.

Ремонтні роботи планують завершити до середини жовтня цього року.

Як повідомляли "Вікна", на пленарному засіданні сесії Калуської міської ради 25 липня депутати внесли зміни до Програми капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків Калуської територіальної громади на 2024-2026 роки. Цього року кошти виділили ще на два об’єкти — капітальні ремонти покрівлі і фасаду житлового будинку на площі Героїв, 2 в місті Калуші.

Щодо потреби у капітальному ремонті покрівлі на площі Героїв, 2, то у депутатів жодних заперечень не було. Бюджет капремонту становить близько 298,5 тис. гривень, з них 80% або 238,8 тис. гривень — бюджетні кошти, 20% або понад 59,6 тис. гривень — складе частка мешканців. 

Щодо капітального ремонту фасаду, то раніше міська влада повідомляла, що такі роботи під час воєнного стану фінансувати не будуть. Крім того, частка мешканців для капремонту фасаду має становити 50%. За словами Тараса Фіцака, капітальний ремонт фасаду на будинку в центрі міста потрібен не лише його мешканцям, а й громаді. Так, на фасаді з боку площі тут відвалюється штукатурка та є аварійний балкон, що створює загрозу для перехожих. А окрім того, на іншій фасадній стіні руйнується панно.

Визначили, що на капітальний ремонт фасаду на площі Героїв, 2 потрібно понад 291 тис. гривень. Однак частина депутатів виступила проти виділення коштів. Тож дійшли до компромісного рішення — передбачали капремонт лише двох стін будинку (з панно і балконом) на 180 тис. гривень. Оскільки капремонт важливий для громади, то частку мешканців зменшили до 5% — вони зберуть 9 тис. гривень на капремонт фасаду, а решту суми складуть кошти бюджету.  

Капремонт фасаду включатиме укріплення аварійного балкона, відновлення штукатурки та панно.  

Більше про стару аптеку та її власника — в публікації "Вікон" "Старий Калуш. Хто був власником аптеки на площі Героїв?"


Переглядів: 4 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024