Середа, 26.06.2024, 13:25:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2015 » Серпень » 25 » У Галичі встановлено пам’ятний знак на честь судноплавства на Дністрі
14:59:04
У Галичі встановлено пам’ятний знак на честь судноплавства на Дністрі

Місто Галич, ріка Дністер та судноплавство впродовж багатьох століть були взаємопов’язаними поняттями. З давніх – давен люди старалися освоювати ріку – як для приватних, так і для промислових потреб. Період Австро – Угорської імперії (1862 – 1918 рр.) є тим знаковим моментом, коли освоєнням ріки займалися забезпечені громадяни та різноманітні акціонерні товариства. Саме в той час ріку регулювали на просторі більше 300 км, організували вантажні та пасажирські перевезення, споруджували річковий порт. 
Розвитку судноплавства на Дністрі значно перешкодили Перша та Друга світові війни, проте судноплавство існувало на Дністрі поруч Галича і в період  ІІ Речі Посполитої (1918 – 1939 рр.) та за часів УРСР (1944 – 1991 рр.). На жаль, в період незалежності нашої держави в силу гідрологічних, економічних та політичних обставин судноплавство в околицях Галича припинило своє функціонування. Тепер це вже історія…
З метою збереження історичної пам’яті про судноплавство на Дністрі, а також його основоположників у ХІХ – ХХ ст., Генеральною дирекцією Національного заповідника «Давній Галич» прийнято рішення про встановлення пам’ятного знака на березі ріки Дністер. Науковцями Заповідника проведено пошукові роботи в архівних установах України для з’ясування переліку фірм та товариств, які в різні періоди займалися судноплавством в околицях Галича та назв їхніх плаваючих засобів. Господарський відділ Заповідника спільно з службами Галицької міської ради провели благоустрій території на березі ріки Дністер для встановлення знаку. 


Сама урочистість відкриття стала одним з заходів до відзначення 24-ої річниці Незалежності України. Пам’ятний знак відкрито біля однієї з цікавих пам’яток Галича - старого металевого мосту (1910 р.) на правому березі  ріки Дністер. На відкритті виступили: завідувач науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич» Ярослав Поташник (наголосив, що колектив науково-дослідної установи від початку створення в 1994 р., займається вивченням, популяризацією та збереженням пам’яток давнього Галича); старший науковий працівник відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич» Андрій Чемеринський (розповів присутнім про історію пароплавства на Дністрі) та міський голова м. Галича Орест Трачик.
Після виступів перший заступник голови Галицької  районної державної адміністрації Олег Прунько та міський голова м. Галича Орест Трачик зняли полотнище і відкрили для огляду пам’ятний знак. Декан Галицького деканату УГКЦ о. Ігор Броновський окропив знак свяченою водою.
Пам’ятник знак уявляє собою композицію зі скельних каменів з вмонтованою таблицею та закріпленим якорем, який був піднятий з дна ріки Дністер. Таблиця засвідчує, що: «Пам’ятний знак встановлено на честь ініціаторів та основоположників судноплавства на ріці Дністер в Галичі: Товариства парового судноплавства на Дністрі (1863-1932) графа Блюхера де Вальштадта (1876-1881), Спілки «Парове судноплавство на Дністрі Броніслава Слонецького і Казимира Наварського» (1882-1904) та на згадку про річковий порт, пароплави і допоміжні судна: «Dnjestr» (1863), «Blucher de Wahlstatt» (1881), «Flis» (1883), «Halicz» (1901), «Łomnica», «Pager» (1904), «Andrzej hr. Potocki», «Okopy św.Trójcy» (1910), «Osa» (1924), «Rewera» (1932)».
Встановленням пам’ятного знаку зафіксовано, ще одну цікаву сторінку міської історії Галича у 1863 – 1949 рр. Місто та його відвідувачі отримали ще один туристичний об’єкт. Віриться, що він стане популярним як серед жителів міста, так і гостей давньої столиці Галицько-Волинського князівства.

А.Чемеринський


Переглядів: 673 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024