Субота, 27.07.2024, 09:14:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 19 » У Івано-Франківську столітніми кам'яними бордюрами, які раніше викидали, трасують вулицю Лесі Українки
18:30:06
У Івано-Франківську столітніми кам'яними бордюрами, які раніше викидали, трасують вулицю Лесі Українки

20 старовинних бордюрів використають для трасування тротуарів на вулиці – у дорожньому полотні.

Частина старовинних кам'яних бордюрів повертається на Лесі Українки. Протягом реконструкції вулиці бордюри будуть протрасовані в дорожньому полотні, поінформував учасник ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Юрій Козакевич.

Він розповів, що в першу чергу буде протрасовано контур навколо будівлі медичного університету (колишня Дирекція залізниць), яка була знизу оперізана тротуаром зі старовинним бордюром, що візуально підкріплював монументальність і цілісність споруди.

Для трасування медуніверситету використають близько 20 бордюрів. Бордюри встановлять з інтервалом. Вони виступатимуть над дорожнім полотном на 2 см, що не порушить принцип доступності простору, зауважив Юрій.

Рішенню передували тривалі та інтенсивні перемовини з Департаментом містобудування та архітектури, каже він.

"Ми вели тривалі перемовини з представниками Департаменту на предмет збереження бордюрів. В результаті випрацювали спільне бачення і рішення. З нашого боку ми надавали аргументи з точки зору історії та збереження цінних архітектурних елементів. Департамент взяв на себе технічні питання пристосування спільного рішення щодо трасування", – прокоментував КУРСу Юрій Козакевич.

Трасування – це такий вид археологічних робіт, коли контури фундаментів унікальних старовинних будівель залишають видимими на поверхні у просторі і часі. За аналогією з трасуванням фундаментів визначних старовинних будівель, трасуванню підлягають контури унікальних вулиць, які можуть зникнути під натиском нових історичних епох.

Проекти з трасування покликані показати приклад відповідального і дбайливого ставлення до історії теперішньому поколінню і залишити знання нащадкам про те, як було колись. Такі знання і такий досвід забезпечують історичну плинність та історичну пам'ять.

"Трасування – це наочний і зрозумілий приклад мудрого збереження архітектурних історичних артефактів. У цьому випадку – рукотворних столітніх кам'яних бордюрів, і їх поєднання з сучасними гранітними і цементними плитками і бруківкою", – додав Юрій Козакевич.

У зв'язку з тим, що трасування не було заплановано з самого початку реконструкції вулиці Лесі Українки, лінія трасування має деякі відхилення від первинного контуру тротуарів.

"Контур трасування пролягає в межах технічної буферної зони озеленення і меблювання, вона викладена чорним колотим гранітом.

Давній контур тротуару змінювався, однак точних даних по всіх історичних періодах зі всіх боків будівлі немає. Можна порівнювати хіба що з фотографіями тих епох. Є умовна вісь межі тротуару і дороги. Бордюри могли зміщатись відносно неї протягом десятиліть", – пояснює Козакевич.

Насправді у нас вже був успішний досвід діалогу з Департаментом архітектури і містобудування Франківська, зазначив Юрій Козакевич. Так, первинним проектом реконструкції вулиці Тринітарської не було передбачено збереження бруківки-трилінки.

"П'ять годин розмов, чай, еклери, роздуми – і трилінка повернулась і в проект, і на вулицю. По Лесі Українки перемовини з приводу збереження бордюрів тривали кілька місяців. І як результат – бордюри трасуються", – підсумував Козакевич.

Ініціатива #ФранківськЯкийТребаБерегти повідомила, що готує цікавий та історично обґрунтований проект і для вулиці Станіславської. Вулиця саме зараз перебуває під реконструкцією.


Переглядів: 442 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024