Четвер, 19.09.2024, 03:14:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Серпень » 8 » У музей визвольної боротьби передали документи про діяльність СБ ОУН
13:23:11
У музей визвольної боротьби передали документи про діяльність СБ ОУН

Музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери отримав документи про діяльність Служби безпеки ОУН, яка проводила розвідувальну і контррозвідувальну роботу у підпіллі, а також боролась з ворожою агентурою, пише КУРС з посиланням на сайт міського голови Івано-Франківська.

Це 5 документів, датовані 40-50-ми роками минулого століття. Серед них: протоколи допитів московської агентури, їх психологічні портрети та особливості. За словами директора музею Ярослава Коретчука, документи викупили на інтернет-аукціоні антикваріату.

«Серед п’яти документів перший для нас найбільш об’ємний, найцікавіший, це інформаційний звіт, складений в 1950 році, про діяльність підпілля, саме діяльність Служби безпеки, діяльність таких ворожих органів, як МГБ, правоохоронні органи, тобто МВС тодішнє, на території Калущини, адже цей документ походить з цього регіону. Також в нас є один протокол допиту агента МГБ села Танява, який співпрацював з органами НКВД. Він був затриманий працівниками Служби безпеки, які провели допит і на цьому документі зафіксували його протиправні дії, як українського народу та українського визвольного руху», – пояснює Ярослав Коретчук.

Ще три документи серед архівних матеріалів – це розслідування загибелі підпільників ОУН. Зі слів істориків, СБ ОУН особливо детально вивчала загибель кожного зі своїх побратимів. Щоби з’ясувати, хто причетний до смерті підпільника, і виключити слід ворожої агентури.  

«Особливо майбутніх працівників Служби безпеки навчають на прикладі попередників, в тому числі вивчають досвід Служби безпеки Організації Українських націоналістів. Як боротися з агентурою, як її виявляти, як проводити будь-які допити, перевербувати на свою користь і так далі. Тому ці документи є на сьогодні цікаві, важливі, особливо в теперішніх умовах. Під протоколами допиту, що унікально, це працівники в лісі, які під постійною загрозою загибелі, оточені ворогом, проводять допит і навіть складають психологічний портрет та характеристику на затриманих, заарештованих агентів», – розповідає директор обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярослав Коретчук.

Ці документи будуть доступні для відвідувачів музею. Матеріали заінтересують як професійних істориків-дослідників, так і тих, хто цікавиться історією.


Переглядів: 19 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024