Субота, 27.07.2024, 01:59:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 29 » Встановлено анотаційну дошку Василю Пашницькому
07:58:24
Встановлено анотаційну дошку Василю Пашницькому

27 липня на фасаді Івано-Франківської обласної бібліотеки ім. І. Франка встановили анотаційну дошку в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Цього разу уславили першого директора Станіславської обласної бібліотеки Василя Пашницького. Участь у відкритті взяв народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків.
Василь Пашницький — талановитий педагог, краєзнавець, палкий книголюб, засновник  і перший директор  Станіславської обласної державної бібліотеки (тепер Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, найбільша бібліотека області) . Народився він у 1903 р. у с. Вовчинцях (нині у межах Івано-Франківська) в родині бідного шевця. Після закінчення виділової школи вступив до Станіславської української державної гімназії. Проте навчання перервала Перша світова війна. Як тисячі свідомих молодих галичан, що добровільно зголошувались до лав Легіону Українських Січових Стрільців, п'ятнадцятирічний Василь з гімназійної лави іде на фронт. Разом з Українською Галицькою Армією він проходить важкий шлях її перемог і поразок. У 1927 р. Василь Пашницький стає студентом Львівського університету. Після закінчення університету Василь Пашницький повертається до Станіслава і починає викладати польську мову і літературу в українській державній гімназії, а згодом стає вчителем української мови і літератури у новоорганізованій українській торговельній гімназії. З 1940 року Василь Пашницький – директор обласної державної бібліотеки. Щоправда, саме за зберігання та популяризацію українських книжок він і поплатився волею та життям. 22 червня 1941 року його заарештували, а потім розстріляли. І тільки 17 квітня 1991 р. він був реабілітований посмертно.
Більше інформації про видатних діячів Прикарпаття жителі та гості міста можуть прочитати за допомогою спеціального QR-code, який містить посилання  на спеціально розроблений сайт – geroi.if.ua.


Переглядів: 478 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024