Субота, 27.07.2024, 02:58:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Жовтень » 12

Якби історія нашого міста мала жіноче обличчя, яким би воно було? Мабуть, це було би серйозне й вольове обличчя благочестивої пані, обрамлене заквітчаним капелюшком. Адже в давні часи жінку з малих літ готували до однієї місії – бути вірною дружиною, зразковою господинею дому і дбайливою матір’ю. Але примхи долі інколи вносили свої корективи у цей віками вивірений сценарій. Тож серед тодішніх жінок траплялися й типажі з «нестандартними» долями.

Бойова подруга
У ХІХ ст. за кожною армією завжди слідували маркітантки – жінки, які продавали солдат ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Мені, людині, яка рівно сорок років тому заповіла собі служити охороні і популяризації старожитностей княжого Галича, ніколи і не снилося, що доведеться займатися українською археологією ХХ ст. Справа в тому, що радянська археологічна наука окреслювала верхню межу досліджень матеріальної культури давнини серединою ХІІІ ст., тобто погромом Руських земель Батиєвим нашестям у 1236-1241 роках. Всі ті умовні і надумані хронологічні рамки поламалися в мені після відвідин розкопок у Дем’яновому Лазу, які проводили в 1989 р. молоді і щирі патріоти з Івано-Франківська. Коли мої товариші, археолог Богдан Томенчук та історик Зіновій Дума показали віднайденій могильній ямі череп дівчини з розкішною, заплетеною косою, то я зрозумів, що трагічна доля нашої національної історії зробила назавжди археологію н ... Читати далі »

Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1909 році.

1909 Перший у місті стаціонарний кінотеатр «Уранія» з вулиці Камінського (Франка) перенесли до приміщення у подвір’ї будинку Шумана Сусмана — колишнього готелю Ігнація Камінського на Сапіжинській (Незалежності, будинок розібраний у 1993 році).

... Читати далі »

Переглядів: 362 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Російські туристи вважають, і то не безпідставно, що в Галичині, м’яко кажучи, недолюблюють москалів. Причому, ця нелюбов виникла задовго до подій на Донбасі чи «подвигів» перших совітів після вересня 1939 року. Може, мешканці Станиславова незлюбили росіян у часи Першої світової війни, коли ті сплюндрували та спалили місто? Ні, тут їх терпіти не могли ще задовго до початку бойових дій. Яскравим прикладом ставлення місцевих до росіян є випадок, що трапився у місті в 1905 році.

Тоді на Далекому Сході точилася кривава російсько-японська війна. Маленька Японія завд ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Впродовж семи сторіч власної історії Калуш більше чотирьох століть перебував у складі польської держави. Тому ігнорувати внесок поляків, котрі були народжені в Калуші, володіли Калушем чи пов’язували певний етап власного життя з цим містом, в історію України зокрема та розвиток Європи загалом, неможливо.

Отож, пропоную перелік (звісно, невичерпний) видатних «поляків Калуша».

... Читати далі »

Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

В Івано-Франківську оголосили конкурс на кращу екскурсію містом. Про це інформує прес-служба міської ради.

"З метою створення нових туристичних маршрутів та підвищення професійної майстерності екскурсоводів і гідів-перекладачів оголошено конкурс на кращу екскурсію вихідного дня Івано-Франківськом, - йдеться в повідомленні. - Бажаючі брати участь у конкурсі повинні подати анкету-заявку у відділ міжн ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024