Вівторок, 30.04.2024, 02:01:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 137 138 139 140 141 ... 275 276 »
Будинок на вулиці Січових Стрільців, 16, що в Івано-Франківську, - пам’ятка архітектури місцевого значення «Пасаж Єгеря». По сусідству з іншого боку ведуться будівельні роботи готелю «Дністер».
Працівники викопали траншею для прокладання електрокабельних ліній, які пролягатимуть і через підвальне приміщення, яке є власністю мешканців.
Будинку уже більше ста років і він знаходиться в аварійному стані.
Переглядів: 379 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2017

Музей писанкового розпису, філіал Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, що в місті Коломия на Івано-Франківщині, отримав сертифікат-відзнаку від популярного у всьому світі сайту для мандрівників TripAdvisor.

Про це повідомляє "Дзеркало Коломиї".

У відзнаці зазначено, що "Сертифікат про досконалість ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2017

Станиславів (нині – Івано-Франківськ) наприкінці жовтня 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski у блозі Богдана Скаврона на порталі Збруч.

Темні, смердючі, тісні й погано пристосовані для поштових операцій кабінети, до того ж, повні щурів – таким малопривабливим виглядало приміщення головної пошти у місті Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) наприкінці жовтня 1907 року.

... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2017

Не так багато часу пройшло, як туристична візитівка Долинщини стала відома всій Україні та країнам Європи.

Сучасний інтерпретаційний візит-центр лише цьогоріч відвідало близько 8000 тисяч закордонних та українських туристів.

Сьогодні відбулася презентація проекту "Розширення експозицій виставки Центру спадщини вигодської вузькоколійки". ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2017

У відділі краєзнавчої літератури з нагоди відзначення чергової річниці створення Західно-української Нарордної Республіки діє книжково-ілюстративна виставка «ЗУНР – українська республіка галичан».

1 листопада ми відзначаємо річницю створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини. Листопадовий Зрив 1918 р. заклав основи нашої державності, коли українські політики і військовики створили свій уряд, армію, закони і Малу Конституцію. Вони у великій Злуці поєднали всі українські землі і постали перед світом єдиним нерозділеним народом, нацією, я ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2017

У музеї «Історії Галича», який знаходиться у с. Крилос Галицького району, відбулося засідання «круглого столу» на тему «Галицький Успенський собор: відродження державної та духовної величі України».

На захід завітали народні депутати України Михайло Довбенко, Микола Княжицький та Андрій Кіт, голови обласних державних адміністрацій, зокрема, Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, Львівської та Тернопільської облдержадміністрацій Олег Синютка і Степан Барна, керівники Галицького району, священнослужителі та науковці. ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 30.10.2017

Не багато збереглось в Україні містечок, де в гармонійному поєднанні переплелися епохи. Одне з них – Більшівці Галицького району. Тут минуле й сучасність одне одному не заважають і досі.

За 7 км від Галича, де Бережанські гори підходять до Дністра, серед озер і пагорбів, між річками Нараївка та Гнила Липа, лежить невеличке селище Більшівці.

Вперше ця мі ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2017

Українське весілля завжди відзначалося урочистістю і вважалося одним з найкрасивіших свят у нашій культурі. Весільні звичаї формувалися століттями і переходили від батька до сина, від матері до доньки. Однак протягом останніх кількох сотень років обряд традиційного українського весілля почали відкидати, надаючи перевагу європейським традиціям. Зараз люди майже не пам’ятають тих сакральних обрядів, які на віки об’єднували дві долі в одну. Ці забуті традиції Гуцульського краю вирішила відновити молода пара Василь та Юлія Григорчуки.

Він – з Березова, вона – ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2017

В кінці кожного детективного фільму проникливий слідчий розкладає все по поличках і розгадує кожну головоломку. Проте в реальному житті все складніше, тому деякі загадки так і залишаються нерозгаданими.
В 1910 р. щось незрозуміле творилося на міському цвинтарі (тепер Меморіальний сквер). Вночі на цвинтарі було чути дивні звуки – стукіт, скрегіт… Крім того, з надгробків почали зникати квіти. Містом навіть поповзли чутки, що на цвинтарі завівся привид. Наглядача за цвинтарем пана Лукса закликали з’ясувати ситуацію, але напасти на слід таємничих і злодійкуватих "привидів" так і не вдалося.

... Читати далі »

Переглядів: 310 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2017

Кожен із нас хоча б один раз бачив відомий польський фільм «Знахар» режисера Єжи Гоффмана, що дебютував на екранах у 1982 році. Та мало хто з нас знає, що автор «Знахаря» трагічно загинув у вересні 1939 року у містечку Кути (Косівський район) та був там похований до 1978 року, допоки прах письменника не перевезли до Варшави.

Самий фільм є вдалим римейком однойменного фільму 1937 року, екранізації роману культового у міжвоєнний період у Польщі письменника та журналіста Тадеуша Доленги-Мостовича.

... Читати далі »

Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2017

Три роки тому в «Репортері» була стаття про сучасні художні твори, події яких розгортаються у нашому місті в минулі епохи. З того часу вже вийшло кілька нових книг, де головні герої блукають вулицями і площами Станиславова. Серед авторів – і зірки, і початківці, але читати їх однаково цікаво.

 

Жіноча проза

... Читати далі »

Переглядів: 361 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

На зламі ХІХ і ХХ ст. восьмигодинний робочий день був нездійсненною мрією більшості найманих працівників Галичини. Люди на тодішніх підприємствах працювали по 12 годин і навіть більше. Але робітники рішуче боролися з такими нелюдськими умовами. Не пасли задніх і працівники різних галузей у давньому Станиславові. Свої права активно захищали й споживачі, про що красномовно свідчить історія міських страйків.

 

«Хлібний бунт» і протест друкарів
У грудні 1891 р. в Станиславові прогримів справжній «хлібний ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У червні 1890 р. незвичайний злочин стався у міському шпиталі (тепер центральний корпус міської лікарні на вул. Мазепи). На лікування надійшов новий пацієнт – 20-річний єврей Рубін Аксельрад з Кривотул.

У нього була рана на руці, тож його направили до хірургічного відділення. Проте хворий, очевидно, почувався цілком добре, бо замість лікування тихцем пішов слідом за працівником шпиталю, якій піднімався на стрих. Там він сховався й просидів цілий день. В шпиталі зчинився справжній рейвах – безслідно зник пацієнт! Вся шпитальна служба в пошуках збилася з ніг. Аж раптом пізно ввечері, десь між десятою і одинадц ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

До найбагатших мешканців пізньо­австрійського Станиславова належали люди, які залишили помітний слід в історії міста. Це родина Хованців, що заробила гроші на друкарському бізнесі, звела шикарну кам’яницю з готелем «Уніон», дала Станиславову першого президента та одного з найкращих істориків. Це династії Маргошесів і Ліберманів, які заснували шкірзавод і лікеро-горілчану фабрику. Сюди ж варто включити і купецький клан Гальпернів, що володіли цілим селом Вовчинець, і сім’ю забудовників Вайнгартенів, які прикрасили місто багатьма кам’яницями.

Не о ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У часи СРСР існував так званий «податок на бездітність», який стягували з неодружених чоловіків. Цікаво, що й за Австрії холостяків не залишали у спокої. Тоді їх називали «старими кавалєрами», теж стягували податки, ще й мріяли оженити за будь-яку ціну.

Краєзнавець Наталя Храбатин знайшла цікаву інформацію у старих підшивках «Кур’єра Станиславівського». Зимовий сезон карнавалів завершував Старокавалєрський вечір, що відбувався під кінець лютого. У різні періоди його проводили у різних місцях. Наприклад, на початку ХХ століття захід прохо ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Депутати міської ради схвалили рішення підписати з власником комплексу "Палац Потоцьких" договір пожертви, за яким Палац передається у власність громади.

Міська рада розглянула проект рішення Про укладення договору пожертви – про передачу Палацу Потоцьких.

"Багато років йшла мова про передачу Палацу Потоцьких у комунальну власність. І нар ... Читати далі »

Переглядів: 375 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

25 жовтня 2017 року на 85-му році життя відійшов у вічність доктор історичних наук, професор кафедри історії слов'ян факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, почесний професор університету, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, ветеран праці ФЕДОРЧАК ПЕТРО СТЕПАНОВИЧ.

Ректорат Прикарпатського національного університету, профспілковий комітет, колектив факультету історії, політології і міжнародних відносин висловлюють щирі співчуття рідним та близьким покійного. Нехай наш ... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1910 році.

1910 Перепис населення показав, що у Станиславові живе 33 962 людини (без Княгининів) і 63 847 людей (з Княгининами).

1910 На розі вулиць Баторія (Короля Данила) та Казимирівської (Мазепи) інженер Файбіш Ізраель Катц побудував триповерхову кам’яницю з мансардами — о ... Читати далі »

Переглядів: 370 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У Дорі є хата, де в радянські часи діяла семінарія УГКЦ. Незважаючи на облави КДБ і постійний нагляд, отець Михайло Косило готував тут священиків. Тепер його учні зробили тут перший в Україні музей підпільної церкви.

Більші люди

Зсередини зачинено, хоч білий день і свято. Стукаємо. Відчиняє отець Богдан Іванюк, один з останніх учнів семінарії. У передпокої зу ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

Під час ремонту центральної дороги в місті Яремче Івано-Франківської області зникла базальтова бруківка.

Як зауважував депутат міськради Яремча Андрій Стельмащук, 4 000 кв.м дорогої базальтової бруківки було у грубій формі зірвано трактором і вивезено за межі міста, на її місці виклали асфальт. За приблизними підрахунками депутата, собівартість бруківки 3-4 мільйона гривень.

... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 27.10.2017

У неділю, 29 жовтня, відбудеться відкриття та освячення меморіальної дошки краєзнапвцеві та журналістову Михайлу Коломійцю.

Урочистості розпочнуться о 13.00 біля будинку, де він проживав: м. Калуш, проспект Лесі Українки, 16а, інформують"Вікна".

Нагадаємо, Михайло Коломієць був відомим краєзнавцем та членом Національної спілки журналістів України. < ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 26.10.2017

Повстанську криївку-шпитальню відтворили у селі Пістинь, що на Косівщині. Відкриття приурочили до 75-ої річниці створення УПА. Усе, що є у бункері люди збирали власноруч.

На стінах схрону світлини тих, хто рятував життя патріотів. На столах охайно викладені медичні інструменти та ліки. Більшість з них – справжні. Є тут й унікальна колекція зброї, яку тримали в руках молоді повстанці. Її зібрав директор Тлумацької школи-інтернату Руслан Хімейчук, пише НТК.

... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 26.10.2017

Сенсаційні знахідки у селі Старуні 110 років тому очима газетиKurjer Stanisławowski та журналу Nowości Illustrowane.

Світова сенсація сталася в жовтні 1907 року в околицях Надвірної (тепер – Івано-Франківська область): у копальні озокериту біля села Старуні були виявлені рештки мамонта, який прекрасно зберігся, забальзамувавшись у глині, просякнутій «земляним воском» (так тоді називали озокерит). До рук науковців потрапили не лише кістки, але й частина туші – разом із шкірою та навіть підшкірною тканиною, чого раніше ніколи не траплялося. ... Читати далі »

Переглядів: 445 | Долучив: Dnister | Дата: 25.10.2017

Сьогодні Мирослав Пізь презентував в Івано-Франківську книгу спогадів свого брата, який був політв'язнем і провів більшу частину життя у засланні.

Ініціював презентацію журналіст Володимир Гарматюк. Його дід, Зеновій Карась, колишній політв'язень та священик УГКЦ, приятелював з Володимиром Пізем. Досліджуючи життєвий шлях власного предка, Гарматюк наштовхнувся на спільні фото старих друзів, які тоді ще були зовсім молодими, у книзі "Спогадів політв'язня Володимира Пізя". Журналіст вийшов на його родину. Так з ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 25.10.2017

В рамках відзначення у місті Калуші Року Української Повстанської Армії та 75-ї річниці створення УПА управління освіти організувало пошуково-краєзнавчу експедицію «Стежками Чорного лісу», учасниками якої були учні загальноосвітньої школи №4, члени пошукового клубу «Пам’ять».

Зібрані матеріали учасники пошукової експедиції узагальнять у шкільному музеї «Історія рідного краю» ЗОШ №4 та використають для участі в конкурсах та дослідницьких роботах Малої академії наук України, інформують "Вікна" з посиланням на управління освіти Ка ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Долучив: Dnister | Дата: 25.10.2017

Постійна комісія Калуської міської ради з гуманітарних питань погодила пропозицію Калуської філії Союзу Українок встановити на приміщенні в центрі міста, яке орендує ця громадська організація, пам’ятну дошку відомій калушанці Ірині Сохацькій-Онищенко.

Ініціативу союзянок озвучила очільниця Калуської філії Любов Липовська. За її словами, Ірина Сохацька-Онищенко є відомою і заслуженою особою у Калуші. Вона є донькою знаного громадського діяча Івана Сохацького, якого у 1939 році вивезли у Сибір. На честь Івана Сохацького у Калуші названа вулиця, інформують "Вікна".< ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 25.10.2017

Останнім часом у фокусі уваги місцевої влади і громади опинилася історична будівля міської Ратуші. Торік калушани підтримали петицію до міської влади щодо відновлення Ратуші. У бюджеті міста на 2017 рік передбачили 230 тис. гривень на проектні роботи з реконструкції. А нещодавно депутат міськради Юрій Тимків виступив з ініціативою усі доходи міського бюджету від приватизації майна і землі спрямовувати на відновлення Ратуші аж до повного завершення робіт з її реконструкції.

Одним словом, Ратуша отримала шанс стати найважливішим будівельним проектом міста у найближчій перспективі ... Читати далі »

Переглядів: 342 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2017

У Калуші, виявляється, діє аж дев'ять музеїв. Котрий із них обрати жителям та гостям міста?

Краєзнавчий музей Калущини

Музей розпочав роботу в грудні 1997 р. в будівлі, яка є пам'яткою архітектури і до 1939 р. належала єврейській громаді міста. Площа музею — 145 м2. Основа експозиції — більше тисячі експонатів, з яких декілька сотень &mdas ... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2017

23 жовтня відбулося третє в 2017 році засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич». Відкрив і провів його заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи кандидат історичних наук Семен Побуцький.

Керівник пошукового загону «Галицькі некрополі», старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини Андрій Чемеринський проінформував присутніх про роботу учасників загону на цвинтарях на Замковій горі та біля каплиці Св. Дмитра на Галич-Заріці. При дослідженні кладовищ викор ... Читати далі »

Переглядів: 350 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2017

У п’ятницю, 13 жовтня, на території Пнівського замку змагалися юні лицарі. Місце обрали невипадково: розвалини старої фортеці якнайкраще відтворюють атмосферу середньовіччя. Невдовзі замок мають намір відреставрувати, створити відповідну інфраструктуру, щоб привабити сюди ще більше відвідувачів.

Лицарські бої

Цьогоріч до Дня захисника України у Пнівсько ... Читати далі »

Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2017

На ремонт фасадів будинків №22 та №24 на вулиці Шевченка Івано-Франківський міськвиконком планує виділити по 314 тисяч гривень.
В обох будинках планують серед іншого відреставрувати цегельне мурування, відновити штукатурку, покрити підвіконня оцинкованою сталлю, замінити водостічні труби та пофарбувати фасад, пише Побудовано.

Інформацію про це департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради опублікував в оголошенні про тендер на сайті публічних закупівель Prozorro.

... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 24.10.2017

На зустріч не просто прийшли небайдужі калушани, але і принесли світлини з сімейних фотоальбомів та історії своїх родин для проекту «Обличчя».

Як повідомляли «Вікна», у музейно-виставковому центрі Калуша започатковано проект «Вечір у музеї». Автори проекту кажуть: музей перестає бути великим будинком з мотлохом, а стає майданчиком для неформальної освіти, де засобом комунікації є неформальне спілкування.

... Читати далі »

Переглядів: 367 | Долучив: Dnister | Дата: 23.10.2017

Цього разу проект “Сім днів у регіоні” від Укрінформу запрошує всіх до великого культурно-освітнього центру Покуття, тобто східної частини сучасного Прикарпаття, – Коломиї.

У дорадянській Коломиї видавали понад 20 українських газет і журналів. Її вважають найстарішим містом у Галичині. Саме тут запрацювали перший галицький театр і перші читальні. Ще у XIX столітті тут створювали акціонерні та приватні підприємства, перші місцеві видобувні і цегляні промисли. Проте історики й досі не мають однозначної відповіді, коли і як виникла Коломия. Самі ж коломияни стверд ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 23.10.2017

З нового року деякі доходи спеціального фонду міського бюджету Калуша, ймовірно, спрямовуватимуть на відновлення міської Ратуші. Таку пропозицію озвучив та під час сесії міської ради відстоюватиме депутат Юрій Тимків. Втім, чи погодяться з ним колеги з депутатського корпусу, наразі невідомо.

Про відновлення Ратуші у Калуші говорять не вперше. Були і відповідні пропозицій депутатів, й офіційно зареєстровані петиції, і деякі спроби активістів. Проте, Ратуша продовжує розсипатися. А у травні цього року навіть знову горіла,пишуть "Вікна".

< ... Читати далі »
Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 23.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024