Вівторок, 30.04.2024, 00:48:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 136 137 138 139 140 ... 275 276 »

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1911 році.

1911 Інтер’єри Каси ощадності (Мазепи,14) після внутрішньої реконструкції розписав художник Ляховський. Зокрема, на другому поверсі намалював кілька картин. На сьогодні їхня доля невідома.

1911 У зв’язку із забороною магістрату будувати на вулиці Матейка кам’я ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Більшовики церкву ненавиділи. Достатньо згадати вислів Карла Маркса про те, що релігія є опіумом народу, який комуністи зробили ледь не девізом. По всьому СРСР зачиняли храми, нищили ікони та сакральні скульптури, священиків репресували й розстрілювали. Ті церкви, яким пощастило уникнути підриву, зазвичай перепрофільовували.

У Франківську совіти позакривали всі храми, крім двох – центральної катедри та церкви Йосипа Обручника за залізничним переїздом. Щоправда, обидва храми передали московському патріархату. Доля решти храмів склалася по-різному. Євангелістську кірху підір ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Відома приказка каже, що важко шукати чорну кішку у темній кімнаті, особливо, якщо її там нема. Так само важко описувати будинки, яких мало того що нема, та ще й знищені вони бозна коли. На існуючі споруди є якісь папери у БТІ, історичні довідки в архівах. А ось на будинки-привиди нема нічого. Втім, спробуємо відтворити історію одного з них.

У 1930-х перемишльське видавництво «Współczesna sztuka» (Сучасне мистецтво), випустило поштівку «Станиславів. Загальний вид». Знімали з кам’яниці Гаусвальда, у правому кутку видно краєчок будинку Грушевського, 1 ... Читати далі »

Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

В Електронній бібліотеці ПНУ ім. В. Стефаника появився цікавий матеріал про село Озеряни Тлумацького району. Зібрані й упорядковані краєзнавцем Дмитром Кіндратюком (1925—1989) на початку 60-х років минулого століття відомості про Озеряни не ввійшли до історії міст і сіл Івано-Франківської області Української УРСР, оскільки в селі не було сільради. Чимало матеріалів пізніше потрапило до публікацій про життя трудівників. Дописи Д. Кіндратюка, публікації інших авторів допомагають створити повнішу картину життя та побуту українського села, яка не завжди була помітною за ідеологічними звітами засобів масової інформації. Це допомагає краще дізнатися, чим цікавилися читачі газет у той далекий час, що оповідали про історію села, чим вони переймалися... Звісно, написане тоді має відбиток панівної комп ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Учора, 9 листопада, у Татарові презентували туристичний логотип як частину промоційного брендингу села.

Татарів себе позиціонує як туристичне село, тож тут вирішили створити логотип, що вирізнятиме село з-поміж сотень інших, водночас презентуватиме його як унікальну рекреаційну територію та туристичний об’єкт, пише ГК.

Робота над розробкою тривала прибл ... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Музей Степана Бандери у Старому Угринові — найвідоміше місце у Калуському районі. Сюди приїжджають люди з усієї України та із закордону. Музею до 75-ліття створення УПА поповнився фотоапаратом Бандери і 8 оригіналів його останніх фотографій.

Їх влітку 2016 року передав музею онук Степана Бандери — журналіст Степан (Штефко) Бандера, котрий живе у Канаді .

... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

«Дідова Аптека» - новий музей, яким збагатилося відоме гуцульське село Криворівня.

«Дідова Аптека» має дуже зручне розташування біля центральної дороги на березі річки Чорний Черемош, передає Верховина.Life.

Поруч – Франкова скеля та франкова криниця. Туристи, відвідавши цей музей зможуть побачити велику кількість цілющих трав, п ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Міськвиконком планує відреставрувати фасад будинку №30 на вулиці Шевченка, що розташований на куті із вулицею Гординського.

Про це йдеться в оголошенні про проведення тендеру на сайті публічних закупівель Prozorro, пише Фіртка з посиланням на Побудовано. Очікувана вартість ремонту фасаду складає 635 959 гривень.

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради оприлюднив в онлайн-системі закупівель Prozorro звіт про укладений договір з реставрації фасаду будинку №44 по вулиці Шевченка у Франківську.

Договір уклали з ТзОВ “Планетабуд”. Вартість робіт – 756 138 грн. Строк виконання робіт – 2 місяці.

... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2017

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури діє книжкова виставка, присвячена 130-річчю від дня народження активного громадсько-політичного діяча, військового, дипломата, літератора, „Лицаря Листопадового Чину” Дмитра Вітовського.

Народився він в селі Медуха Галицького району, навчався у Станіславській польській гімназії, де був активним членом гімназійного таємного гуртка української молоді, яким керував Микола Федюшка-Євшан. Після здобуття вищої юридичної освіти Вітовський жив і працював у Станиславові, був організатором втечі Мирослава Січинського із місцево ... Читати далі »

Переглядів: 389 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2017

2 листопада 2017 року в Національній історичній бібліотеці України відбулась всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі України». У ній взяли участь працівники Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка Галина Горбань і Галина Пристай.

Учасників конференції привітали перший заступник голови Національної спілки краєзнавціи України Р.В.Маньковська, генеральний директор Національної історичної бібліотеки України А.В.Скорохватова та директор музею Української революції 1917-1921 рок ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2017

Понад рік минуло з моменту останніх пристрастей навколо пам’ятки архітектури у Франківську – солодового цеху пивзаводу. Нині на пам'ятці робітники розібрали дах. Як розповів "Репортеру" представник будівельної компанії "Галицька" Павло Бородайко, на території розпочали підготовчі роботи до реставрації.
"19 та 27 жовтня 2017 року ми подали два пакети документів для отримання дозволу на проведення реставраційних робіт до Міністерства культури та Держархбудінспекції, – говорить Павло Бородайко. – Щоб не гаяти часу, поки ми чекаємо на отримання дозволу від зазначених інстанцій, на об’єкті проводяться підготовчі роботи до реставрації, а саме демонтаж покрівлі та аварійних діляно ... Читати далі »
Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2017

Станиславів (нині – Івано-Франківськ) на початку листопада 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski у блозі Богдана Скаврона на порталі Збруч.

Епідемія холери, яка на початку листопада 1907 року наближалася до меж Галичини, сильно налякала владу Станиславова. Ще свіжою в пам’яті була остання пандемія цієї смертельної заразної хвороби, від якої впродовж 1892-1894 років на теренах Галичини та Буковини померло понад 2 000 осіб. Оскільки в місті за час, що минув, так і не спромоглися прокласти водогін і спорудити каналізаційний колектор, загроза життю та здоров& ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2017

Міський голова обласного центру Руслан Марцінків відзначив, що цього року місто провалило ремонт по ремонту пам’яток архітектури. Про це він заявив сьогодні, 7 листопада, під час оперативної наради.

Тому він доручив наступного року в першу чергу ремонтувати пам’ятки по вул. Шевченка, Леся Курбаса тощо.

«Ми транспорт забираємо з центру і ремо ... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2017

2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Україна не залишилася осторонь від процесів - 18 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів України підтримав проект Указу Президенту України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини.

Враховуючі світові тенденції та процеси, що відбуваються у країні, Міністерство культури України ініціює проект «Малі міста – великі враження». У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, буде відібрано шість об’єднаних територіальних громад або малих міст для впровадження пілотних кул ... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 06.11.2017

Калуські краєзнавці Олександр Коваль та Василь Фіцак продовжують приводити до ладу старе кладовище міста. Під час пошукових робіт вони вже не вперше знаходять могили відомих калушан.

Так було і цієї суботи, 4 листопада, під час відновлення пошукових робіт на старому цвинтарі, інформують "Вікна".

Краєзнавцям вдалось віднайти поховання Антонія Серафин ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Долучив: Dnister | Дата: 06.11.2017

Калуський дослідник старовини Василь Фіцак продовжує експедиції у села району в пошуках унікальних старовинних дзвонів. Остання поїздка була для активістів успішною. Про це Василь Фіцак розповів у мережі.

"Сьогодні під час виїзду з метою вивчення дзвонів в районі вдалось віднайти унікальний дзвін роботи Антонія Серафина.  ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 06.11.2017

Сто років тому жінкам було значно легше приховати недоліки фігури. Талія затягувалась корсетом, а широка спідниця надійно прикривала надто пишні стегна. Незважаючи на всі ці "маскувальні засоби", тодішні дами дуже переймалися виглядом своїх форм.
В січні 1910 р. газета "Кур’єр станиславівський" надрукувала лист одного з читачів, який різко критикував методи схуднення, якими користувалися жінки. "Сучасна мода тільки руйнує здоров’я і спустошує кишені чоловіків і батьків. Прекрасна стать намагається зберегти струнку фігуру. Пані, які мають добру тушу, раптом з жахом помічають, наскільки вони огрядні. І що ж вони роблять? Перестають їсти й пити, намагаючись у такий спосіб досягти форм гнучкої ліани. Вони намагаються зігнати свій жир і пружне здорове м'ясо ... Читати далі »

Переглядів: 364 | Долучив: Dnister | Дата: 06.11.2017

Захаріяш-Іцхак Абрагамович, (1878-1903)

До 13-ої річниці відкриття Музею караїмської історії та культури в рамках проведення Днів караїмської культури в Галичі в Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся мистецький захід «Світоч караїмської поезії Захаріяш Абрагамович», у якому взяли участь наукові співробітники установи.

... Читати далі »

Переглядів: 402 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2017

У Калуші активісти продовжують роботи на старому місцевому кладовищі. Калушанин Василь Фіцак пише у Фейсбук :

"Сьогодні продовжили роботи на старому Калуському кладовищі. Вдалось віднайти ще декілька польських та українських поховань. Складено список відновлення декількох надгробків. Також знайдено місце поховання видатного польського адвоката - доктора Станіслава Сяркевича 1882-1926. Також було досліджено декілька надгробків з пісковику, які представляють цінність як монументальні памятки".

Переглядів: 409 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2017

На австрійських поштівках з парком часто фігурує великий дерев’яний павільйон. Якщо придивитись, то можна прочитати вивіску – «Ресторація Адольфа Клаара». Але він був не першим господарем.

Дату відкриття ресторану довідуємося з газети «Кур’єр Станиславівський» за 2 вересня 1900 року. Цього дня відбулася презентація новозбудованого павільйону, що супроводжувалась благодійною акцією від організації «Християнська кухня людова», яка збирала пожертви на харчування бідняків. У оголошенні зазначалось, що для гостей буде грати оркест ... Читати далі »

Переглядів: 383 | Долучив: Dnister | Дата: 04.11.2017

На правому березі Дністра, при усті Бистриці Солотвинської, розташований один із найдавніших населених пунктів Галицького Придністров’я. Нині це Єзупіль, названий на честь Господа – Ісуса Христа. Але так було не завжди…


«Бісівське» коріння

На жаль, хто й коли заснував поселення, історія замовчує. Перша згадка про містечко ... Читати далі »

Переглядів: 408 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1910-1911 років.

1910 15 листопада у залі «Сокола» (Грушевського, 18) за ініціативи лікаря Володимира Яновича відбулися перші загальні збори товариства «Український народний театр імені Івана Тобілевича». Ці збори започаткували в місті ще один український театр.

1910 15 грудня ... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2017

В Івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій вчора провели наукові читання "Століття революційних перетворень і державотворення в Україні (1917-2017 рр.)".
Наукові читання центр проводив у листопаді 2017 року – Року Української революції 1917-1921 років, оскільки саме в цьому місяці у нашій державі урочисто відзначаються роковини двох визначних віх історії українського народу:

1 листопада – 99-та річни ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Долучив: Dnister | Дата: 03.11.2017

У Калуші в рамках заходів з відзначення 99-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки відбулася краєзнавча конференція "Калущина в Листопадовому чині". Учасники конференції мали нагоду поспілкуватися з дослідниками та істориками та дізнатися цікаві історичні факти, в тому числі — про долю і боротьбу земляків.

Під час конференції було озвучено чимало цікавих фактів. Зокрема, як повідомив кандидат історичних наук Ігор Ільницький, у Калуші на 1914 рік з 8673 чоловік населення половину складало єврейське населення:

... Читати далі »
Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2017

У четвер, 2 листопада, в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулася прес-конференція щодо підсумків розкопок людських останків на вулиці Ленкавського, недалеко від міського озера. Фахівці комунального підприємства «Пам’ять» розкопали та ексгумували 134 тіла.

Влітку цього року, енергетики прокладали кабель та натрапили на скелетовані людські останки. Працівники КП «Пам’ять» розпочали розкопки та дослідження на тому місці.

... Читати далі »

Переглядів: 333 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2017

Сьогодні, 1 листопада, відзначається 99-та річниця Листопадового чину. З цієї нагоди у Музеї визвольної боротьби підібрали оголошення часів Західноукраїнської Народної Республіки.

"Ми хотіли передати дух тієї епохи через призму оголошень, плакатів, які на той час з'являлися на вулицях міст Західної України, у тому числі нашого міста Станіславова та Коломиї. Це різноманітні військові звернення, звернення до цивільного населення, які можуть відобразити процеси будівництва Західноукраїнської Народної Республіки", – розповідає директор музею Ярослав Коретчук. ... Читати далі »

Переглядів: 344 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2017

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулася презентація монографії завідувача кафедри готельно-ресторанної та курортної справи факультету туризму Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доктора історичних наук, професора Володимира Клапчука «Транспорт і зв’язок Галичини». Це двадцять друга книга в доробку науковця і п’ята із серії «Економічна історія Галичини».

Часові рамки дослідження, викладеного в останній книзі, – від часу заснування того чи іншого виду транспорту: залізничного, ... Читати далі »

Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2017

Мабуть, усім відоме ім’я легендарного боксера Майка Тайсона, який у 1997 р. відкусив вухо своєму супернику Холфілду. Дуже подібна історія сталася й у кінці ХІХ ст. в Станиславові. Щоправда, тут ішлося не про спортсменів, а про звичайних селян з міських околиць, один з них поласував не вухом противника, а… половиною носа.

У 1897 р. селянин Прокіп Заячук щось не поділив зі своїм родичем – Іваном Заячуком. Між чоловіками розпочалася бійка. Спочатку вони лише «пригощали» одне одного ударами кулаків, а потім Прокіп учепився зубами в ніс противника, в ре ... Читати далі »

Переглядів: 409 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2017

До 76-х роковин арештів та розстрілів жителів міста Калуша кандидат історичних наук Ігор Ільницький та краєзнавець Олексій Оніщук оприлюднили світлини та зібрані дані про розстріли мирних жителів нашого міста представниками каральних органів СРСР.

Є злочини без терміну давності. До таких слід віднести розстріли мирних жителів нашого міста представниками каральних органів СРСР.

... Читати далі »

Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2017

В рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та вшанування пам’яті її учасників на будівлі Волосівського навчально-виховного комплексу встановили та освятили таблицю сотнику армії УНР українському патріоту Францу Борису.

Автором барельєфа є скульптор Богдан Гладкий. На захід була запрошена правнучка сотника Армії УНР Франца Бориса Надія Кіпещук, викладачі, учні навчального закладу, учасники бойових дій на сході України та ліцеїсти.

... Читати далі »

Переглядів: 353 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2017

31 жовтня 2017 року в Державному архіву Івано-Франківської області відкрито тематичну виставку архівних документів присвячену 99-й річниці створення Західноукраїнської Народної Республіки.

У відкритті виставки взяли участь дослідники, науковці, студенти, працівники держархіву області.

Директор Державного архіву області Ігор Гриник підкреслив, що історія украї ... Читати далі »

Переглядів: 362 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2017

Управління культури, національностей та релігії Калуської міської ради оприлюднило план заходів до відзначення 99-ї річниці створення Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР).

Середа, 1 листопада

11.00 — Віче-панахида — Символічна могила Борцям за волю України (ж/м "Підгірки")

... Читати далі »

Переглядів: 466 | Долучив: Dnister | Дата: 01.11.2017

У 2017 році минає 345 років від часу переможної битви польського гетьмана Яна Собеського (роки життя 1629‒1696) з татарами на землях Калуського староства. Як відомо, події історії нашого краю ранньомодерного періоду ще недостатнього вивчені вітчизняними істориками й краєзнавцями.

Малодослідженими залишаються й обставини перебігу битви військ Яна Собеського з татарами Селім Гірея восени 1672 року, розповідає у своїй історичній розвідці старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини, історик Іван Тимів, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 403 | Долучив: Dnister | Дата: 31.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024