Субота, 27.07.2024, 01:30:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Червень » 03

Найкращим знавцем довоєнного Станиславова був краєзнавець Михайло Головатий. Він міг, не підглядаючи у папірці, одразу сказати, коли збудований той чи інший будинок, навіть власників. Найбільше його цікавила архітектура австрійського і міжвоєнного періодів.

У своїй книзі «Етюди старого Станиславова» Головатий написав, що у 1939 році в місті було 10 п’ятиповерхових будинків. Але адреси не уточнив. Тож спробуємо розібратися самостійно, пише Репортер.

«Уніон» відкриває рахунок

... Читати далі »

Переглядів: 197 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

У 1930 році запрацювала новостворена міська електростанція Станиславова, будівництво якої тривало два роки. Вона розмістилася на дільниці «Колонія» (район теперішньої вул. Індустріальної). Електрифікація міста не обійшлася без скандалів і навіть судових процесів.

Так, уже після запуску електрівні виявилося, що через неї місто опинилося у величезних боргах. До міста Станиславова виставила претензію Гданська корабельня, яка доставляла машини і обладнання для електрівні. Ґміна міста Станиславова боргувала їй астрономічну суму – понад 1 млн. 300 тис. злотих.

Ця конфліктна справа затягнулася ... Читати далі »

Переглядів: 184 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

Днями, у селі Князівське на Рожнятівщині на шкільному подвір’ї відкрили музей старожитностей. Тут планують проводити уроки історії і розповідати дітям про те, як жили їхні предки сто років тому.

Автор проєкту – директорка Князівської гімназії Павліна Винник. Ідею створити таке приміщення у рідному селі, розповідає, виношувала у серці багато років, ще коли була вчителем української мови та літератури, пише Репортер.

Закохана у фольклор, пригадує педагог, часто у школі організовувала різноманітні куточки старовинних предметів, а згодом виникла ідея – створити повноцінне, окреме ... Читати далі »

Переглядів: 159 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

У Космачі триває конкурс щодо назви пам'ятника писанці. Про це повідомляє пресслужба Космацької громади у Facebook, пише Суспільне Карпати.

"Ми оголошуємо конкурс щодо назви проєкту пам'ятника писанці, який буде встановлено біля будинку культури у селі Космач. Пишіть свої варіанти в коментарях під даним оголошенням", — йдеться у повідомленні.

Під дописом уже з'явилися перші пропозиції: "Келія сонця", "Незламна", "Берегиня", "Гуцульська писанка", "Символ України", "Космацька Берегиня". Назва проєкту, яка ... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

Замок стане туристичним магнітом, але тільки якщо відновити усі пов’язані з ним пам’ятки

Через два роки Галич святкуватиме 1125 років від першої писемної згадки. На Прикарпатті вже міркують про урочистості. Тим часом науковці створили два проєкти, які можуть відкрити нову сторінку життя Галицького замку – свідка тисячолітньої історії міста на Дністрі.

Укрінформ зазирнув у минуле національної пам’ятки і спробував довідатись, яке майбутнє може чекати Замкову гору та скільки коштів потрібно, щоб у Галич таки приїхало мільйон туристів.

... Читати далі »

Переглядів: 219 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

На станиславівській залізниці час від часу траплялися інциденти з «зайцями», які прагнули дістатися до місця призначення безкоштовно. Деякі з цих пригод цілком могли б послужити сюжетом для фільму жахів.

Так, у серпні 1936 року у потягу, який прямував зі Станиславова до Снятина через Хриплин, їхав пасажир без квитка – 23-річний бляхар зі Станиславова Володимир Отто. Коли до вагона, в якому він їхав, зайшов кондуктор, безбілетний пасажир утік на дах вагону і подальшу подорож проводив уже там.

Як згодом виявилося, Отто намірявся дістатися різними потягами до Румунії. Але коли потяг в&rsqu ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021

На Прикарпатті розпочинають підготовку до святкування 80 річниці Української повстанської армії. З нагоди свята 2022 рік в області стане роком УПА.

Про це повідомив голова обласної державної адміністрації Андрій Бойчук на своїй сторінці у соціальній мережі "Facebook".

За словами очільника області, історія світу не знає аналогів нашим повстанцям.

"УПА не була державною армією, люди ставали її членами свідомо. Вони розуміли, чому йдуть на війну, кого захищаю ... Читати далі »

Переглядів: 188 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024