Субота, 27.07.2024, 02:58:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 ... 278 279 »

У селищі Чернелиця Коломийського району під час демонтажу радянського пам’ятника знайшли понад 50 єврейських надгробків. Представники місцевої влади звернулися до єврейської громади, аби передати їм мацеви.

Про це у коментарі Суспільному розповів заступник селищного голови Роман Ластович, пише  ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2024

«Коли б мені дозволено було перемінитись у птаха, то вибрав би я собі жайворонка. Люблю місячні ночі, непрохідні ліси, високі гори. Люблю поезію писану і неписану, мальовану і немальовану. Люблю ритм зір на небі і голос життя на землі. Але лютий я на все, що погане, брехливе і жалом кривди кусає».

Так написав про себе у творі «Моя біографія» Марко ЧЕРЕМШИНА (Іван Юрійович Семанюк (1874–1927), чий 150-літній ювілей відзначили на Прикарпатті. І ще віддаватимуть йому пошанівок хоча б з тієї причини, що дотепер серед літературознавців немає одностайної думки щодо справжньої дати народження майбутнього класика української літератури – 13 червня чи 13 липня 1874 року. А все – через розбіжност ... Читати далі »

Переглядів: 16 | Долучив: Dnister | Дата: 26.06.2024

Громадські організації Івано-Франківська подали позовну заяву в Івано-Франківський міський суд на власницю готелю "Дністер" Надію Лєвшакову та завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної військової адміністрації Андрія Давидюка.

Про це у коментарі Суспільному повідомив голова організації "Архітектурна варта" Ростислав Шпук.

... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

1929-й… День Зішестя Святого Духа у Рогатині. 95 років тому на Зелені свята тут сталася знакова подія – відкриття пам’ятника стрільцям УГА. Освятив його отець Теодозій Кудрик.

Цікавим є й той факт, що спорудження пам’ятника стало справою спільною та об’єднало «всіх Українців, без огляду на партійні переконання», пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Рогатинської МТГ.

З нагоди року легіону Українських січових стрільців, який Івано ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Як би сутужно не було і яка би влада не панувала за вікном, мешканці нашого міста завжди любили застілля. І навіть не їжа була головною в цих святкуваннях, а цікаве товариство, приємне спілкування, жарти та тости.

Спробуймо пригадати найвідоміші бенкети в історії старого Станиславова та деякі бенкетні звичаї, які були важливими для тодішніх містян, пише Західний кур’єр.

Бенкет століття

19 травня 1751 року в Залізцях (тепер с ... Читати далі »

Переглядів: 21 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Як і на початку ХХ століття, в міжвоєнний період більшість мешканців Станиславова проживала у винайнятих квартирах. Проте часи тоді були нелегкі, тому не у всіх виходило вчасно і повністю оплачувати житло, що призводило до скандалів і навіть судових процесів.

 

Так, у червні 1926 року квартирний скандал став відомим далеко за межами міста, адже про нього повідомила навіть газета «Кур’єр львівський». Зокрема часопис зазначав, пише Західний кур’єр:

«Згідно з постановою суду такі собі Штайнберґ і ... Читати далі »

Переглядів: 21 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Ми продовжуємо знайомитися з найцікавішими фрагментами спогадів Оксани Лемехи-Луцької, вихованки станиславівської жіночої гімназії у 1920-х роках.

 

Гімназія в ті роки знаходилася по вул. Липовій, 80 (тепер вул. Шевченка). Зокрема авторка пригадує кумедний епізод на занятті німецької мови, пише Західний кур’єр:

«Не забудеться епізод з години німецької мови в шостій клясі… Німецької мови вчив нас, правда, короткий час, професор німецької гімназії, «справжній німець». Професора, що був нев ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

Для студентів, які навчаються на істориків та археологів, Коломия стала базовим місцем дослідження солі, її видобутку та використання.

Дослідники спілкуються із жителями Коломийського району, шукають цікаві факти та розповіді, які потім можна було б використати у науковій роботі.

Про це повідомив міський голова Коломиї Богдан Станіславський, пише Західний кур’єр.

... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

В старому Станиславові Зелені свята відзначали двічі – за українським та польським звичаєм. І кожне свято мало свої цікаві традиції.

Українське святкування починалося в суботу з церковної служби. Храм ошатно прикрашали, а в самому богослужінні інколи брали участь більш ніж десять духівників. У міжвоєнний період посеред храму встановлювали символічну стрілецьку могилу, щоб у такий спосіб вшанувати загиблих героїв. Наступного дня зранку в приміщенні українського “Сокола” (тепер вул. Грушевського, 18) проводилась урочиста академія, потрапити на яку завжди було багато охочих, тому квитків на всіх не вистачало. Під час цієї урочистості виголошували промови відомі українські діячі, співав хор, показували інсценізації на патрі ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 24.06.2024

«Свій до свого по своє!» – таким гаслом керувалися українські підприємці старого Станиславова.

Їм довелося пройти довгий шлях від дрібних підприємницьких ініціатив до масового кооперативного руху, який об’єднав тисячі людей. Ця самоорганізація з метою досягнення спільної мети зародилася у Західній Європі, де існують глибокі традиції такої діяльності. Проте українцям Станиславова вдалося створити справді переконливі історії успіху, пише Західний кур’єр.

Операція «Кооперація»

... Читати далі »

Переглядів: 25 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

В приміському селі Княгинин у 1878 році підприємець Мендель Вайнґартен і його дружина Бабетта заснували цех із виробництва лікерів та рому.

Невдовзі пані Бабетта розлучилася з Менделем і продовжила розвивати цей бізнес із другим чоловіком – Філіпом Ліберманом. В 1890-х роках підприємство носило назву «Фабрика спирту і пресованих дріжджів», пише Західний кур’єр.

На території фабрики заклали теплицю, фруктовий сад, басейн та навіть тенісний корт і власну залізничну вітку. Проте фабрика посіла важливе місце не лише в економічній історії к ... Читати далі »

Переглядів: 23 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

В січні 1900 року в Станиславові відбулися гастролі шевальє Ернеста Торна – одного з найвідоміших ілюзіоністів того часу.

Преса повідомила, що знаменитий фокусник дав у місті три вистави, які зібрали дуже численну публіку, пише Західний кур’єр.

«Мешканці міста, вражені величезними афішами, полетіли на вистави, як метелики на ліхтар, щоб побачити того, хто робить чудеса», – зазначала газета «Кур’єр станиславівський».

... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

З нагоди відзначення 600-ліття першої писемної згадки про Косів місцеві громадські активісти запланували цікаві культурно-освітні події до Дня міста 7 липня.

Долучився до них і Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини. На своїй сторінці в мережі музей опублікував найдавніший відомий дослідникам офіційний документ, у якому згадується село Косово, пише “Західний кур’єр”.

Це дарча грамота литовського князя Свидри ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

При реставрації ікони Пресвятої Богородиці з храму Святого Миколая села Дубівці (присілок Дегова) знайдено сліди від семи осколків. Це другий образ із храму, де весь іконостас був пошкоджений уламками та кулями, пише КУРС із посиланням на Нову Зорю.

Наприкінці 2023-го реставрували першу 200-річну намісну ікону Ісуса Христа з іконостаса. На черзі було оновлення ще трьох образів.

< ... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

У Снятині відбулася наукова академія з нагоди відзначення 150-ї річниці Марка Черемшини. Захід на батьківщині письменника є продовженням Всеукраїнської наукової конференції “Творчість Марка Черемшини і українська культура кінця ХІХ – початку ХХ століття”, пише КУРС з посиланням на Снятинську міську раду.

Науковці зі Львова, Запоріжжя, Херсона, Любліна (Польща), Чернівців, Франківська, Коломиї та Снятина, дослідники творчості письменника, викладачі, студенти-науковці, представники обласних спілок письмен ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2024

На краєзнавців, істориків, філологів, любителів етноминувщини чекає ошатно виданий твір – книга Софрона Витвицького «Історичний нарис про гуцулів / Перекл. з польської Миколи Васильчука, Андріани Ємчук; передм. і приміт. Ярослави Ткачук, Миколи Васильчука, Андріани Ємчук. Львів: Растр-7, 2024. 158 с.; іл.».

Про це повідомили на сторінці Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, пише “Західний кур’єр”.

Таким чином видавнича діяльність Музею не при ... Читати далі »

Переглядів: 22 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2024

На наступній сесії франківські депутати розглянуть проєкт рішення про створення відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської міської ради, пише КУРС.

Відповідний проєкт рішення з’явився на сайті міської ради.

“Метою діяльності відділу є забезпечення реалізації у місті державної та місцевої пол ... Читати далі »

Переглядів: 25 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2024

Запрошуємо гостей та мешканців міста на екскурсію в Геологічний музей (вул. Карпатська, 15 ), яку проведе гід Юлія Медвідь.

Геологічний музей Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) - це окраса і візитівка не лише університету, а й всієї Івано-Франківщини.

За багатством, різноманітністю і представництвом колекцій мінералів, гірських порід, корисних копалин і викопних решток фауни і флори музей є одним із кращих у Європі.

А заснова ... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2024

У неділю, 16 червня, у Калуші відбудеться вже друге засідання Краєзнавчого клубу.

Клуб працює при Музейно-виставковому центрі Калуської міської ради із квітня цього року, пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Калуської міської ради. На найближчому засіданні краєзнавці презентуватимуть власні напрацювання.

Модератори:

– Олег Малярчук, ... Читати далі »

Переглядів: 22 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2024

Запрошуємо на презентацію нової книжки декана факультету туризму Прикарпатського національного університету Володимира ВЕЛИКОЧОГО «Покуття: ескізи пограниччя»!

Це унікальна нагода доторкнутися до історії, культури та традицій одного з найколоритніших регіонів України – Покуття, повідомляє сайт університету.

Дата: 13 червня 2024 року.

Час: 13:30 год.

... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2024

6 червня 2024 року в селищі Майдан, що недалеко від Гміни Цісна Підкартського воєводства Республіки Польща, відбулося офіційне підписання Партнерської Угоди між Вигодською селищною радою Івано-Франківської області та Фундацією Бещадської лісової залізниці. Про це повідомили у Вигодській селищній раді.

Нагадаємо, проєктом передбачено будівництво музею «Вокзал вузькоколійки» та проведення благоустрою території біля нього. Також планується проведення транскордонних заходів з обміну досвідом в сфері туризму та для обміну культурними надбаннями.

Співпраця між польськими та українськими партнерами ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2024

У місті Рогатин на Франківщині відбулася пам’ятна церемонія до 81-ї річниці ліквідації єврейського гетто, пише КУРС з посиланням на Єврейську спільноту України.

Організація «Єврейська спадщина Рогатина» (Rohatyn Jewish Heritage) провела меморіальний захід на згадку про 3000 жертв Голокосту з Рогатина та навколишніх міст і сіл, таких як Бурштин, Ходорів і Букачівці. Євреї були страчені нацистами у Рогатинському гетто.

< ... Читати далі »
Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2024

Цієї неділі відбудеться чергова екскурсія “Гошів – духовна скарбниця Долинщини”.

Про це інформують на сторінці Долинської міської ради, пише “Західний кур’єр”.

 Дата: 0️⃣9️⃣ червня ... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 04.06.2024

У Посольстві України в Французькій Республіці ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда вручив диплом та мантію почесного доктора університету визначному французькому історику, славісту, перекладачу, публіцисту, викладачу університетів Нансі, Лілль і Париж І Пантеон-Сорбонна — професору Даніелю Бовуа.

В урочистій церемонії посвяти взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України у Французькій Республіці Вадим Омельченко, Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні (2002-2005) Філіпп де Сюремен, відомі французькі історики, родина Даніеля Бовуа, дипломати Посольства.

... Читати далі »

Переглядів: 30 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2024

Експедиція навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провела додаткові польові дослідження скельного монастиря в селі Одаїв Олешанської територіальної громади Івано-Франківського району, пише КУРС з посиланням на пресслужбу ПНУ.

Протягом ХХ – початку XXI ст. на цьому місці дослідники виявили артефакти практично всіх основних археологічн ... Читати далі »

Переглядів: 36 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2024

Міністерство культури та інформаційної політики України додало низку пунктів до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Серед них: традиція виконання ритуального чоловічого танцю “Сербен” у селі Чортовець Городенківської міської ради та культура традиційної гуцульської сирної пластики, пише КУРС з посиланням на пресслужбу  ... Читати далі »

Переглядів: 38 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2024

У краєзнавчому музеї Калущини відбулася презентація восьмого тому збірника «Калуські історичні студії». Учасниками заходу стали автори статей, які ввійшли до книги, науковці, краєзнавці та активні мешканці громади.

Модерували зустріч Олег Відливаний, директор комунального закладу «Калуський музейно-виставкомй центр», та члени Національної спілки краєзнавців України, лауреати премії імені Івана Рубчака в галузі літератури та історико-дослідницької справи: доктор історичних наук, професор кафедри суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Почесний краєзнавець Прикарпаття Олег Малярчук та провідний науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини, історик, ... Читати далі »

Переглядів: 41 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

В другій половині ХІХ століття у Державній гімназії Станиславова навчалося немало українців, що підтверджується спогадами тодішніх гімназистів. Зокрема педагог і спеціаліст із класичної філології Францішек Майхрович навчався у Державній гімназії в 1870-1877 роках і опублікував уривок зі своїх спогадів у газеті «Кур’єр станиславівський» за 1911 рік.

 

Зокрема у своїх спогадах Майхрович зазначав: «Трохи жвавіший рух, ніж серед польської молоді, відбувався в ті часи у Станиславові серед української молоді, яка становила майже 50% від загальної кількості учнів, що вчащали до єдиної тоді в Станиславові польської гімназії. Український рух у ті часи лише пробуджувався і ... Читати далі »

Переглядів: 39 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

У Станиславові початку ХХ століття було немало випадків, коли касири підприємств чи банків крали у своїх роботодавців великі суми, а потім зникали у невідомому напрямку. Проте «справа про сто тисяч» особливо здивувала містян, адже вона сталася не де-небудь, а на фабриці Лібермана у Княгинині.

А Філіп Ліберман, власник фабрики спирту та дріжджів, мав репутацію ретельного і ощадливого господаря, навіть скупуватого. В 1910 році він прийняв на роботу колишнього судового урядника Ісаака Заславського, який зайняв на його фабриці посаду касира. Через певний час Ліберман виявив, що касир удавався до зловживань, проте йому дуже не хотілося доводити справу до суду, пише Західний кур’єр. ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

Минулого року в підвалі міської ратуші відкрили інтерактивне підземелля з тематичними локаціями.

Екскурсії до цієї нової туристичної атракції користуються великою популярністю, і ми, звісно, теж рекомендуємо нашим читачам її відвідати. Ми спробували також зібрати відомі нам факти про ратушні підземелля і віднайти щось новеньке, про що ви, ймовірно, ще не чули, пише Західний кур’єр. 

Частинка міської історії

Одна з найста ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

У селі Боднарів Калуського району, що на Івано-Франківщині, працівники комунального підприємства "Пам'ять" розкопали останки Героя Радянського Союзу Олександра Корякова. Тепер монумент, встановлений на його могилі, можна перенести чи демонтувати.

Про це у коментарі Суспільному розповів директор підприємства Василь Тимків, передає Фіртка.

< ... Читати далі »

Переглядів: 31 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

В Івано-Франківську презентують першу книжку видавництва “Локальна історія” “Карпати. Коротка історія мандрів” Ірини Пустиннікової, пише КУРС.

Зустріч відбудеться у середу, 29 травня, о 18.30 у мистецькому просторі “Ваґабундо” (вул. Пилипа Орлика, 7).

Видання складається з 20 розділів, присвячених найвідомішим туристичним локаціям Карпат початку ХХ століття. Серед них Трускавець, Славсько, Яремче, Вор ... Читати далі »

Переглядів: 32 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

Прокурори вимагають зобов’язати власника укласти охоронний договір на житловий будинок-пам'ятку на вулиці Театральній в Коломиї.

Про це інформують на Facebook-сторінці Івано-Франківської обласної прокуратури, пише Фіртка.

... Читати далі »

Переглядів: 34 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2024

На вас чекає захоплива подорож храмами Долини.

Ініціатор: відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради в рамках проєкту “Бойківські Карпати”, пише “Західний кур’єр”.

Дата: 26 травня. Час: 13:00.

Місце збору: біля Костелу Рі ... Читати далі »

Переглядів: 29 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024