Субота, 27.07.2024, 02:25:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 272 273 274 275 276 ... 278 279 »
Найціннішою річчю для військових є бойовий прапор частини. Його урочисто вручали при формуванні частини та берегли, як зіницю ока. Біля прапора завжди стояв озброєний чатовий, і це був «пост №1». Якщо за будь-яких обставин прапор втрачали, то командир автоматично йшов під трибунал, а частина підлягала розформуванню.
За перших совітів у Станіславі стояв 21 кінний полк НКВС. Розташовувався він у казармах на теперішній вулиці Національної гвардії. Коли почалася війна, полку наказали відходити на схід. Але той відступ відбувався настільки стрімко, що у спішці браві чекісти забули бойовий прапор. Разом із охороною. Командир полку добре знав, що його за це чекає, тому вислав до міста декількох солдат на вантажівці. Їм пощастило – німці, а точніше їхні союзники угорці, тоді ще не увійшли до Станіслава.
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 13.05.2011

13 травня 2011 року відбулася презентація книги «Покутяни» відомого краєзнавця, письменника, лауреата обласної літературної премії імені В. Стефаника у галузі літературознавства в приміщенні читального залу Снятинської районної бібліотеки.
З вітальними словами до автора звернулися: Любомир Томаш – голова Снятинської районної ради, Ярослав Романюк – заступник керуючого справами виконавчого апарату Снятинської районної ради, Ярема Гоян – письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, Василь Марусик – журналіст, Дмитро Лазаренко – художник, Іван Угрин – депутат Снятинської районної ради, Володимир Карий – директор видавничої фірми «ПрутПринт», Григорій Дудчук – депутат Снятинської районної ради, Мирослав Попадюк – голова районного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Руслана Кірєєва – директор музею Ма ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

Головою організаційного комітету з підготовки та святкування 350-річчя Івано-Франківська буде міністр культури Михайло Кулиняк. Його призначив Кабінет Міністрів. Заступниками Кулиняка будуть мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус і голова Івано-Франківської ОДАМихайло Вишиванюк.
Затверджено також ряд заходів підготовки й святкування 350-річчя Івано-Франківська. Це — капітальний ремонт і облаштуванням пішохідної зони на Вірменській вулиці від площі Ринок до Шпитальної, комплексний благоустрій парку Воїнів-інтернаціоналістів, реконструкцію парку Тараса Шевченка, капітальний ремонт вулиці Шевченка, ремонт пам'ятників архітектури центральної частини міста, а це 17 будинків. Роботи розпочнуться з березня 2012 року.
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

У Пшеничниках Тисменицького району тривають розкопки досі невідомого поховання, куди скидали закатованих жертв сталінських репресій. За дев’ять останніх днів тут виявлено черепи і кістки 50 осіб, багато з них дітей. Нагадаємо, торік у Пшеничниках вже знайшли останки 200 закатованих.
— Видно, що сюди звозили закатованих уже мертвими, — каже Микола Онисько. — Їх скидали в неглибокі ями і прикидали землею. Торік ми знайшли людський скелет, через який проклали меліоративні труби в 70-х роках минулого століття. Тоді панував розвинутий соціалізм в СРСР. Цього року знайшли такі ж труби, що лежать зверху на скелеті. В голові таке не вкладається!
— Як на мене, головне, щоб люди на власні очі побачили останки цих замучених, — каже Синишин Василь, який працює на тракторі-екскаваторі. — Нам ніколи не мож ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

12 травня 2011 року з нагоди відзначення  в Снятинському районі знаменної події 140-ї річниці з дня народження видатного письменника-новеліста Василя Стефаника на території  Снятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів відкрито йому пам’ятник.
Відкриваючи пам’ятник Василю Стефанику, споруджений вдячними земляками на знак пам’яті про великого Майстра новел, співця рідного народу, виступаючі зазначали, що віднині він буде нагадувати про  прекрасну творчість Стефаника - дзеркало горя й нужди народу, його боротьби, прагнень і щастя.
З історичними замальовками із життя письменника та читанням фрагментів творів перед молоддю та інтелігенцією району виступив голова районного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Мирослав Попадюк.
З віта ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

Попередня назва Івано-Франківська «Станиславів-Станіслав» не походить від імені сина засновника міста Андрія Потоцького, а саме місто є значно давнішим, ніж говорять історики. Таку досить сенсаційну тезу висунув прикарпатський дослідник альтернативної історії Сергій Ворон, який презентував сьогодні свою нову книгу під назвою «Станіслав руський», в якій доводить, що родина Потоцьких, яка походить із давнього, хоча й споляченого, галицько-покутського руського роду, не заснувала наше місто, а всього лише відновила давній слов’янський форпост, який з прадавніх часів стояв на сторожі торгівельних і військових шляхів, що вели через проходи-перевали у Карпатських хребтах.

... Читати далі »

Переглядів: 729 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2011

14 травня 2011 р. в с. Русові відбудуться урочистості на відзначення 140-ліття від дня народження видатного українського письменника – новеліста Василя Стефаника. Також, передбачено вручення обласної премії його імені в галузі літератури.

Програма святкових заходів є наступною:

- Служба Божа в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, 8.00 год.;

- Покладання квітів до пам’ятника Т.Шевченку, 11.00 год.;

- Відкриття свята біля пам’ятника Василю Стефанику, вітальне слово сільського голови Олексія Стефаника, 11.30 год.;

- Огляд ... Читати далі »

Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2011

10 травня 2011 р. рішенням комісії з призначення премії імені Василя Стефаника визначено переможців премії. Одним з трьох лауреатів є краєзнавець Василь Харитон. Його твором, що здобув перемогу є літературно-документальний диптих «Покутяни».

Автор народився 12.04.1964 р. Працює у Снятинському літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини, є лауреатом літературно-мистецьких премій ім. Марійки Підгірянки та Марка Черемшини; лауреат премії ім. І.Вагилевича ОО Товариства охорони пам’яток історії та культури. Є членом правління Снятинського РО «Просвіта», членом Товариства охорони пам’яток культури та історії, членом Національної спілки краєзнавців України.

Василь Стефаник з Русова і його молодші друзі з Тулови на Снятинщині Василь Андрійович і Вас ... Читати далі »

Переглядів: 852 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2011

5 травня 2011 року в залі засідань управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради відбулася зустріч учителів історії міста Івано-Франківська з відомими істориками Святославом Семенюком та Ростиславом Новоженцем.
Ростислав Новоженець також є директором благодійного фонду «Україна-Русь», депутатом Львівської обласної ради. Предметом діяльності Фонду є сприяння підтримці, розвитку та відродженню української мови, культури, звичаїв, традицій та захисту прав українців. Відомі історики ведуть активну громадську діяльність з метою відродження українського етносу. Впродовж двох годин присутні почули багато цікавого та маловідомого про історичні дослідження минулого українських історичних земель, мали змогу ознайомитися з найновішими друкованими виданнями, картами та схемами «Пам’ятники Т.Шевченку в Україні та світі», « Голодомор ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2011

259р 060511

Про нагородження відзнакою
міського голови Г.Бурнашова

З нагоди відзначення 75-річчя з дня народження нагородити відзнакою міського голови : Бурнашова Геннадія Васильовича  – члена Національної спілки письменників України, Кавалера відзнаки Президента України ордена «За заслуги» ІІІ ступеня,  лауреата літературної премії імені Івана Франка, переможця Всеукраїнського конкурсу, присвяченого 100-річчю від дня народження Степана Бандери, дипломанта  Всеукраїнського конкурсу імені Олекси Гірника.
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2011

9 травня на майдані Шевченка у Надвірній відкрилась виставка «Народна війна 1917-1932 рр.». У своєму вступному слові при її відкритті депутат ра­йон­ної ради, очільник районних «свобо­дівців» Михайло Іваночко нагадав гірку і трагічну історію, котру пережив український народ на початку минулого століття і виною, за його словами, стала комуністично-більшовицька влада зі своїм червоним прапором.
Депутат обласної ради від фракції ВО «Свобода» Василь Попович розповів про окупаційний характер більшовицької армії, яка придушувала селянські повстання на сході, в центрі і півдні України та про три періоди окупації України радянською Росією у 1917-1920 роках. 
Матеріали виставки на більш як двох десятках тематичних стендах переконують, що український народ масово боровся проти чужоземних загарбник ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2011

Родина Кисілевських дала для Галичини і світу не одне покоління громадських діячів, вчених, священиків. Зокрема, в 1893 році на душпастирській ниві тільки на території Станіславської єпархії трудилось дев’ять представників цього роду.
Данило-Василь Кисілевський народився 12 лютого 1902 року в Рошневі Товмацького повіту (нині Тисьменицького району) Станіславського воєводства в сім’ї Анни і отця Йосипа, пароха церкви св. Архангела Михаїла. Старший син отця Йосипа, Кисілевський Костянтин (1890 р.н.), мовознавець і педагог, професор Українського Вільного Університету в Мюнхені, директор школи і вищих курсів українознавства у Нью-Йорку, автор низки шкільних підручників з української мови і дидактичних праць; у співавторстві з Є. Грицаком уклав українсько-польський і польсько-український словник, досліджував мову Ганкенштайнового кодексу, українські говірки ... Читати далі »
Переглядів: 768 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2011

Керівництво Тлумацького району зустрілося з делегацією Тарновського повіту (Республіка Польща). Основним лейтмотивом зустрічі було обговорення шляхів налагодження соціально-економічної та культурної співпраці, а також організація спільних заходів під час проведення святкових заходів 21 серпня 2011 р. у рамках відзначення 480-річчя битви під Обертином та 450-ої річниці з дня смерті гетьмана Яна Тарновського.

Також, польська делегація спільно з керівництвом району побували біля  пам'ятного хреста встановленого з нагоди 470-річчя битви, де обговорили основні напрямки облаштування території та наведення благоустрою.  

Для довідки.

Битва під Обертином (22 ... Читати далі »

Переглядів: 805 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Впродовж останнього часу в ряді ЗМІ Івано-Франківщини було розміщено ряд повідомлень, що стосувалися знайденого бліндажу на терені Богородчанського р-ну. Висловлено багато різних версій і повідомлено громадськість про певні факти, що не витримують критики. Що ж насправді виявлено?

В листопаді 2010 р. в с. Дзвиняч Богородчанського району Івано-Франківської області в урочищі «Лісова Пісня» на території приватного сільськогосподарського паю жительки с. Дзвиняч п. Волочій Орисі під час рільничих робіт колесо воза провалилось під землю. Таким чином, було виявлено вхід до підземного приміщення.

24 березня 2011 р. для наукового дослідження виявленої підземної будови прибули члени Івано-Франківського обласного історико-просвітниц ... Читати далі »

Переглядів: 1129 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

14 травня в Івано-Франківську відбудеться презентація книги «Свято Героїв». Початок презентації о 14:00 у культурно-мистецькому центрі «Є». Упорядником брошури є Володимир Половський, організатор заходу — Івано-Франківська станиця Пласту НСОУ.
Книга молодого історика Володимира Половського «Свято Героїв» видана івано-франківським видавництвом «Лілея НВ». Видання висвітлює походження цього свята в українській історії, опираючись на історичні документи діяльності Організації Українських Націоналістів. Відзначають цю дату зазвичай у другій половині травня, адже в цей час у різні роки загинули чи були вбиті провідники української звитяги: Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець. Хоч ця дата і має трагічний відтінок, проте рішенням великого збору ОУН вона відзнача ... Читати далі »
Переглядів: 1027 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

За повідомленням Міністерства інфраструктури України, на виконання розпорядження «Про підготовку та відзначення 350-річчя заснування міста Івано-Франківська», у 2012 р. Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» за рахунок власних коштів буде випущено поштову марку, конверт «Перший день» та проведено спецпогашення.

Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Кажуть, що справжній чоловік за своє життя мусить зробити три речі: посадити дерево, виховати сина та збудувати дім. Наш герой володів розлогими лісовими масивами, мав двох чудових хлопчаків і заснував ціле місто – Станиславів. Йдеться про Андрія Потоцького. Ще десять років тому побачити його зображення було практично неможливо. Часи змінились, і нині ми пропонуємо увазі читачів цілу портретну галерею засновника.

Юний орел, королівський ротмістр
Найдавнішій портрет Андрія Потоцького сьогодні зберігається у палаці-музеї Вілянув, що в Польщі. Колись цей палац належав графам Потоцьким, які зібрали непогану родинну галерею своїх предків. Серед них був і засновник Станиславова.
Переглядів: 1022 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

У ХІХ столітті посаду станиславівського рабина міцно тримала династія Горовіців. Вони були ортодоксами, пильно охороняли свій вплив на громаду та рішуче боролися з усіма новими віяннями. А в Станиславові тоді якраз було запекле протистояння між ортодоксальними юдеями, які суворо дотримувались вікових звичаїв, та поступовцями, котрі намагались провадити більш світське життя.
У 1844-1888 роках рабином Станиславова був Мешулем Горовіц. Його боялись як вогню, оскільки він мав дар (якщо це можна так назвати) прокляття. Наприклад, одного разу рабин довідався, що кантор Абрагам Файнзінгер разом із хором молився у поступовців. Горовіц викликав його до себе, але той не прийшов. Тоді рабин прокляв кантора. Наступного дня Файнзінгер втратив голос. Очевидці казали, що він «гавкав, як пес» і незабаром збожеволів.
Переглядів: 717 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

У селі Ріпне, що на Рожнятівщині, є стадіон. І нічого б дивного у цьому не було, якби для його будівництва колись не зрізали великий шмат гори. Потім його вважали однією із кращих футбольних арен Польщі, де грала команда польського елітного дивізіону.
«Нафтозлоті» пана Солтинського
Слово «ропа» має два значення – або соляний розчин, або нафта. Звідси й пішла назва села Ріпне. Старожили кажуть, що нафта тут була завжди. І нині «качалки» від управління «Долинанафтогаз» стоять навіть на городах деяких селян. А в тридцяті роки ХХ століття тут працювала потужна французько-польська видобувна компанія. І коли голова нафтопромислу пан Солтинський вирішив створити власний футбольний клуб, головною проб-лемою виявилося будівництво стадіону, який би відповідав усім вимогам.
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Сьогодні, 6 травня в Івано-Франкіську від пам’ятника Івану Франку стартуватиме екскурсія визначними місцями міста у якій візьмуть участь депутати Івано-Франківської міської ради.
Даний захід проводиться з метою популяризації історичних пам’яток міста. Професійний краєзнавець, автор численних книг про Івано-Франківщину, Мирон Мицан,  розповість найцікавіші факти з життя міста, відкриє таємниці архітектури та історичного минулого Івано-Франківська.

* за інформацією часопису "Репортер"
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Культурно-мистецький центр «Є» запрошує іванофранківців на дискусію «Визвольна боротьба в контексті Другої світової війни», яка відбудеться 10 травня.

9 травня минає 56 років з Дня перемоги Радянського Союзу та сил антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною. Те, що вважається святим і непорушним на Сході України, досить неоднозначно сприймається в її західних областях, відомих своїм активним національно-визвольним рухом. Ці протиріччя стали підґрунтям для написання багатьох книжок — «Дем’янів Лаз», «Бабин Яр» та інших, з якими читачі можуть познайомитись на полицях книгарні «Є».

Тому дискусія на тему «Визвольний рух в контексті другої світової війни на теренах України» буде вельми актуальною і дозволить залучити чимало поціновувачів і ... Читати далі »

Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2011

Українська хустина – не­від’ємна дівоча і жіноча прикраса, незмінна супутниця у житті прекрасної статі, оспіваний у піснях елемент одягу. В кожному регіоні нашої країни є свої звичаї пов’язувати хустку, а як це робили у Косівському й Верховинському районах – мали змогу дізнатися присутні на майстер-класі Богдана Петричука – молодого ентузіаста, наукового працівника Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, студента історичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який з любов’ю досліджує звичаї й традиції рідного краю.
У Національному музеї Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського за вправними рухами Б. Петричука слідкувало чимало цікавих очей. Як пов’язували давні головні убори жінки з сіл Бабина та Брустурів Косівського району і села Головів Верховинського району, докладно розповів молодий дослід ... Читати далі »
Переглядів: 991 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2011

З нагоди Дня міста у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжково-ілюстративна виставка-диптих „Розрада моя і надія – мій рідний Івано-Франківськ” та „З любові до рідного міста” (презентація видань серії „Моє місто”).
Місто Станиславів веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Пронеслися над містом століття, буремні події багатовікової історії. Але й сьогодні ми пишаємося його неповторною архітектурою європейського рівня, що об'єднала минуле і сучасне, працьовитими і гостинними людьми, особливою аурою культури і мистецтва.
На виставці „Розрада моя і надія - мій рідний Івано-Франківськ" представлені документальні джерела, альбоми, присвяче ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

4 травня голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк провів робочу нараду щодо впорядкування польського кладовища на території Тисменицького району, між селами Павлівка і Рибне, де поховано 700 представників польської інтелігенції, вбитих у 1941 році гестапівцями. Йшлося про спорудження Меморіального комплексу до 70-их роковин цієї трагічної події, відповідно до підписаної Угоди між Україною та Республікою Польщею про вшанування пам'яті жертв війни та політичних репресій на території обох країн.
Як зазначалося, з української сторони спорудженням комплексу опікуватиметься Державна міжвідомча комісія з увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, фінансуванням робіт - польська сторона. Івано-Франківська обласна державна адміністрація зі свого боку впорядкує територію довкола майбутнього Меморіального комплексу та збудує допоміжні споруди.  ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

4 травня 2011 року відбулася нарада у заступника голови облдержадміністрації Руслана Гусака. На ній були присутні: начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, начальник управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Петро Чолій, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури облдержадміністрації Андрій Давидюк, представники історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто»: Зеновій Федунків, Іван Монолатій, Михайло Головатий, Іван Бондарев, Зеновій Соколовський, Ігор Панчишин, Василь Романець, Василь Іваночко, Зеновій Жеребецький.

Порядок денний передбачав розгляд листа-звернення ІКО «Моє місто» до голови Івано-Франківської облдержадміністрації М.Вишиванюка з приводу обвалу стін пивзаводу. Представники органів державної влади та кра ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

«Писанка - 2011»

30 квітня – 1 травня 2011 р. Міністерством культури України, управлінням культури облдержадміністрації, головним управлінням освіти і науки облдержадміністрації та міською радою м. Коломиї проведено Всеукраїнський фестиваль «Писанка - 2011». Фестиваль проводився з метою розвитку писанкарства, вдосконалення традицій народного мистецтва з декоративного розпису, виявлення і підтримки обдарованої молоді.

У фестивалі прийняли участь Міністр культури України Михайло Кулиняк, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич, міський голова Коломиї Іг ... Читати далі »

Переглядів: 816 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

Тривалий час Ігоря Аполоновича Пелипейка я, і мабуть багато інших, знали тільки фігурально – як інспектора з райвно. Він приїздив до школи нежданно-негадано, а візитів перевіряючих, як правило, бояться всі – не лише учні та вчителі. Перший раз цей мовчазний, у шкірянці, з портфелем чоловік ("професор” – іронічно охрестили діти, а дарма – це був дійсно Професор – з великої літери і без лапок) прийшов до нас на урок в 4-й клас Яворівської школи в 1961-му році. Сів за свобідну парту, витягнув ручку і якийсь зошит-журнал. Вчителька вела заняття як звичайно: спочатку перевірила домашнє завдання, потім запитала відмінників деякі правила, пояснила новий матеріал і дала невелике письмове завдання. Гість нічого не питав, зауважень не робив, весь час сидів і щось ретельно нотував. Під кінець уроку, а це була українська мова, пройшовся повз нас і через наші плечі заглянув у зошити, але в руки їх не брав і жодного слова ні ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

В жовтні 2010 року в м. Городенці та с. Яворові на Івано-Франківщині відбулися масштабні дійства з урочистого відзначення 150-річчя від дня народження Ярослава Окуневського — лікаря флоту Австро-Угорської імперії, що дослужився ранґу адмірала, але ні на хвилину не забував хто він родом і чиєї землі син. Це знають усі, але не зайве повторитись, що як тільки 1 листопада 1918 року було проголошено незалежну ЗУНР, 58-річний адмірал без роздумів і скидок на родинні обставини негайно зголосився до служби рідному народові, незабаром виїхав без дружини і дітей до Галичини, де врешті-решт і знайшов свій вічний спочинок (помер 24.10.1929 р., похований в Городенці).
Зусиллями багатьох дослідників біографії Ярослава Окуневського, серед яких на перше місце, безумовно, слід поставити Леоніда Кирилаша із Запоріжжя — автора фундаментальної розвідки " ... Читати далі »
Переглядів: 1012 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

Програма проведення Всеукраїнського фольклорного фестивалю "Писанка-2011” в м. Коломия
 (30 квітня – 01 травня 2011 року). 

30 квітня 2011 року
09.00-12.00 - Приїзд та реєстрація учасників фестивалю (Музей писанкового розпису)

11.30-12.00 - Святкова хода учасників фестивалю (від міської Ратуші до Музею писанкового розпису)

12.00-13.00 - Урочисте відкриття фестивалю (пл ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

У Коломиї презентували книгу під назвою "Визначні постаті України”. Присвячена вона відомим громадським діячам Андрієві Чайковському та Теофілу Окуневському. Головний упорядник і редактор видання – львівський професор Богдан Якимович. Саме він і представляв книгу у музеї історії міста. За словами упорядника, видання особливе – там вперше наводиться велика кількість маловідомих документів, це - інформаційні матеріали, листи, родоводи, різні ілюстрації.

Книга є збірником наукових та публіцистичних праць різних авторів. Частина їх відвідала Коломию. В тому числі екс - Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України Ігор Тенюх. Модератором зустрічі була Заслужений працівник культури України Ольга Руданець.

... Читати далі »

Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

У Регіональному історико-краєзнавчому музеї Гуцульщини у Верховині встановлено експозицію-виставку Романа Круцика «Народна війна». На представленні виставки були присутні депутати обласної ради від ВО «Свобода» Василь Попович та Віктор Неміш, голова районної організації ВО «Свобода» Іван Маківничук, директор музею Гуцульщини Юрій Кречуняк, директор філії «Гуцульщина» ННДІУ Петро Шкрібляк, а також представники райдержадміністрації, закладів освіти та культури району, студенти.
Знайомство з матеріалами виставки – це знайомство зі сторінками боротьби українського народу за свободу на теренах Центральної і Східної України у 1917-1933 рр. Автором виставки – Романом Круциком – видано книжку-путівник до експозиції «Народна війна», присвячену 120-річчю від дня народження Євгена Коновальця. Даний путівник та експозиція можуть бути цікавими та корисними для істо ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

На жаль, інтерпретаторами праісторії часто стають люди далекі від археологічної науки, які не мають достатньо фахових знань. І тоді на світ Божий з'являються псевдонаукові сенсації про трипільців, які рознесли цивілізацію на всі сторони світу і обов'язково були українцями, про Кам'яну могилу з "шумерськими" написами, про так звані карпатські "мегаліти"...
Як відомо, до праісторії належить та частина минулого, про яку не існує писемних свідчень. Інтерпретація подій того далекого часу нерідко межує з мистецтвом, адже дослідник має справу тільки з рештками матеріальної культури і вимушено звертається до творення уявних образів, щоб наповнити духовним змістом загадкові археологічні знахідки. Але разом з тим археологія - дуже точна наука, яка не залишає місця для відвертих вигадок.
Покордонні знан ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

У перекладі з німецької «аншлюс» означає приєднання, об’єднання, анексія. В історії цей термін використовують, коли мова заходить про приєднання Австрії до гітлерівської Німеччині. Але навіщо далеко ходити? В історії Прикарпаття був момент, коли адміністративна карта краю була рішуче перекроєна.
Раніше західних областей було більше. Крім Львівської, Тернопільської та Станіславської існувала ще Дрогобицька. У 1959 році в Києві прийняли рішення про ліквідацію останньої та приєднання її до Станіславської. Головною умовою було працевлаштування усієї дрогобицької адміністрації.
Голова Станіславського совнархозу таваріщ Єрьоменко був від того не в захваті. На пленумі ЦК КПУ він сказав, що наша область не гумова, і посад для всіх «скороченців» він не знайде. Натомість, його львівський колега був спр ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

У відділі краєзнавчої літератури функціонує книжкова виставка-портрет „Геннадій Бурнашов: „Бо живу на українській землі”, присвячена 75-річчю від дня народження відомого історика-краєзнавця, письменника, публіциста, члена Національної спілки письменників України.

Геннадій Васильович Бурнашов народився 1936 року в м. Іртишськ у Казахстані. З травня 1946 р. проживає в Івано-Франківську, де після участі у Другій світовій війні поселилися його батьки. Закінчив історико-філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту (1965). Працював у педагогічних установах міста, в екскурсбюро, був заввідділом оргроботи і кадрів облради з туризму й екскурсій облпрофради (1965-1990). Він - автор чотирьох та співавтор двох десятків книг, документальних нарисів, багатьох краєзнавчих путівни ... Читати далі »

Переглядів: 708 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024