Понеділок, 29.04.2024, 15:25:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 232 233 234 235 236 ... 275 276 »
До свого 350-ти річчя обласний центр Прикарпаття отримає ще й подарунок у вигляді ювілейної монети. За інформацією офіційного сайту Національного банку України, вже 26 квітня вони будуть введені в обіг.
Це будуть пам'ятні монети "350 років м. Івано-Франківську" із серії "Стародавні міста України".
Тираж срібної монети номіналом 10 гривень – 3 тисячі штук, монети з нейзильберу номіналом 5 гривень – 35000 штук. Повідомляє офіційний сайт Національного банку України.
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2012

Восени минулого року громадськість України відзначила 200-річчя Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича — засновників «Руської трійці».
В столиці Прикарпаття, звідки походить Іван Вагилевич, до ювілею планували встановити пам’ятник «Руській трійці». Думка визріла ще 2008-го, однак ідея і сьогодні витає в повітрі через банальну нестачу коштів.
Тим часом в Івано-Франківську ще в червні 2011-го провели громадські слухання та обрали з-поміж шести проектів два найвдаліші — авторства Володимира Довбенюка та Степана Федорина. Визначилися також із місцем встановлення пам’ятника — у невеличкому сквері («праве крило» якого славиться тим, що там є пам’ятник Адамові Міцкевичу) в історичній частині міста, позаду медичного університету.
Як пише "Д ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2012

На Великодні свята 1955 року на даху клубу у Вижньому Березові на Заріці замайорів синьо-жовтий прапор. Кадебістським службам не вдалося з’ясувати, хто його повісив.
Ця звістка облетіла всі Березови і навколишні села. Голова сільської ради Дмитро  Негрич зателефонував у Яблунівський МДБ, однак був вихідний і ніхто не відповідав по телефону. Доповів у Яблунівський райвідділ міліції і розпорядився, щоб зняли прапор.
Аж у понеділок приїхали три «бобики» з МДБ, міліції і райкому. Начальник МДБ  Жигалов і оперуповноважений по Березовах Гребенюк вели розслідування. Однак все було марно. Допити, погрози, побої, залякування нічого не дали…
Аж з настанням Української державності в 1995 р. при укладенні книжки «Березуни» ( ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

19 квітня працівники відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка підготували презентацію книги Квітослави Гнатишин-Скульської «Славні люди нашого міста». Модератором презентації була проректор Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Ганна Карась.
На презентації виступив отець Ігор Пелехатий, директор видавництва «Нова Зоря», завдяки якому побачила світ дана книжка. Отець Ігор зазначив, що місто це не лише мури, архітектура, це мистецтво людських душ. Деякі уже відійшли у вічність, а інші є присутні поміж нас. Він розповів, що йому  дуже приємно було працювати над цією книжкою, адже це знаменний подарунок м. Івано-Франківську на 350-літній ювілей.
Автор книги - п. Квітослава Гнатишин-Скульська розповіла про ідею її створення, людей, яких в ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

У фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею сьогодні "зберігаються", але насправді повільно умирають сотні унікальних галицьких ікон та сакральних скульптур. Подарувати їм нове життя може кожен із нас, долучившись до проекту "Врятуймо скарби разом".
В іншому місті Європи до такого абсурду ніколи би не дійшло. На збереження національних культурних шедеврів європейці виділяють кошти у першу чергу. Збереженням понищених часом і цвіллю шедеврів галицького іконопису, який є феноменом в Україні, в Івано-Франківську переймається усього кілька людей. До реставратора Краєзнавчого музею Валерія Твердохліба, який у 2009 році ініціював проект "Врятуймо скарби разом", приєдналося ще кілька франківських фотографів та художників. Фонди музею - це державна власність, але саме цих кілька приватних осіб, а не державні мужі, роблять усе можливе, щоб зібрати кошти на ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

З 30 квітня до 15 травня в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї в рамках християнського фестивалю «Вгору серця» буде представлена виставка ікон Олександра Охапкіна. Художник відомий Україні і світу як послідовник традицій національного іконопису. Унікальна манера майстра полягає в синтезі стародавньої автентики українських «домашніх» образів із сучасною технікою виконання. Такий стиль мистецтвознавці називають творчою іконою, поставленою на національну основу. А глядачі - «релігійною поезією у фарбах».
«На первісних іконах майстри прагнули відтворити істинне світло душі й духу. Ті ікони не випромінюють болю, не відтворюють мук каяття, не закликають до аскези й усамітнення, а саме ці настанови згодом було покладено в «канонічний» іконопис. У стародавні часи, до VIII століття, ікони були світлими й добрими, подібно до того, якими постають іко ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

До 350-річчя Івано-Франківська у травні в місті пройде IV Міжнародний етнографічно-фольклорний фестиваль "Родослав". Програма фестивалю включає виступи творчих колективів з концертними програмами у районах області, фольклорні світлиці в навчальних закладах та музеях, виступи на майданах та площадках міста.
Упродовж усіх фестивальних днів відбуваються виставки народного, декоративно-ужиткового мистецтва. 
У фестивалі беруть участь громадяни інших країн.

Програма: 

4 травня 
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

12 квітня 2012 року у голови районної державної  адміністрації Володимира Калічка відбулась нарада за участі голови районної ради Василя Поповича, начальника НГВУ «Надвірнанафтогаз» В. Чуприни, сільського голови с. Битків І. Годзюра,  начальників відділів та управлінь РДА, за часті викладацького складу ІФНТУНГ, зокрема Омельченка Валерія Григоровича, кандидата геологічних наук, доцента, декана геологорозвідувального факультету, завідувача лабораторії енергоаудиту, кандидата технічних наук, технічного експерта з будівель, споруд і інженерних мереж І. Рибіцького.
Обговорювалась можливість участі Надвірнянського району спільно з ІФНТУНГ  у Всеукраїнського конкурсу проектів  та  програм  розвитку місцевого  самоврядування  у  2012  році щодо створення музею нафти на території с. Битків (Промисел). ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

«Збройна боротьба Української Повстанської Армії врятувала честь української нації в Другій світовій війні та виписала кров’ю її право на волю і Незалежність» (Із резолюції УГВР Української Головної Визвольної Ради). Опираючись на архівні матеріали і свідчення ще живих учасників національно-визвольної боротьби, уже досить вагомо висвітлена боротьба УПА проти усіх окупантів, що приходили на нашу землю. Але ще дуже багато треба відшукати, відкопати цю правду про легендарну, воістину народну армію УПА. Ще на сьогодні тисячі імен загиблих повстанців – невідомі і невідомі місця їх захоронення. В Галицькому районі нам, Братству вояків ОУН-УПА, вдалось відшукати 225 могил, в яких спочивають 524 останки повстанців. А де решта? Десь ще досі лежать їхні кістки в болотах, ярах, криницях. Багато повстанців Галицького району загинули за його межами.
Переглядів: 1185 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

На початку ХХ століття у багатьох селах та містечках  Галичини  почали широко функціонувати ощадно-позичкові каси, які мали на меті залучити наших  селян до кооперації, а заодно і покращити умови їхнього життя.
Найбільше до  втілення ідеї заснування кооперативів долучився тодішній посол до Галицького сейму Дем’ян Савчак (1847 – 1912). Він фактично розробив їхні теоретичні засади, вивчивши перед цим досвід роботи подібних установ у  Чехії та Німеччині. Там уже існували сільські кооперативи універсального типу, засновані Райфайзеном. На одному із засідань Галицького сейму Д. Савчак виголосив досить детальний звіт   про організацію та загальну вигоду таких установ. Також за його ініціативи сейм ухвалив кредити на організацію спілок Райфайзена (їх у народі  так і називали райфайзенками).
Переглядів: 897 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Двадцяте століття прокотилося Галичиною двома світовими та кількома меншими війнами. Від тих грізних подій залишилися напівзасипані окопи, спогади очевидців, пожовтілі документи в архівах та багато чорно-білих фото. Є й живопис, його небагато, але він є.

Місто під обстрілом
Перша ж ілюстрація — надзвичайно цікава. Це малюнок обер-лейтенанта угорської королівської армії Штефана Задора для лейпцизької «Ілюстрованої газети». Назва достатньо інформативна: «З театру бойових дій: оточене росіянами місто Станиславів під артилерійським вогнем. Вид через телескоп з пункту артилерійського спостерігача». Малюнок датований 1916 роком.
Тоді росіяни здій ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Урочисті святкування Дня міста почалися ще з радянських часів. Правда, тоді все було значно скромніше. Нині помпезність залежить від коштів, спонсорів, виборів. Спробуймо згадати, як Івано-Франківськ відзначав свій день народження останні 20 років.

1993-1999. Перші кроки
«Урочисті святкування почалися з 1993 року, — каже екс-заступник мера Ганна Карась. — Саме тоді провели перший парад духових оркестрів, гала-концерт за участю кращих музичних колективів, свято фольклору в парку. І з того часу почали робити святкові концерти у драмтеатрі».
У травні 1994-го відбулася перша науково-практична конференція «Івано-Франківськ в історії літератури і мистецтва». На ній із своїм ... Читати далі »
Переглядів: 838 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Уже менше місяця залишилося до того дня, як Івано-Франківськ (Станиславів, Станіславів, Станіслав) 350-й раз відзначатиме свої уродини та 50-річчя присвоєння містові його теперішньої назви. На це свято приїдуть гості з міст не лише українських, а й закордонних, з якими підтримує партнерські відносини наш обласний центр. Задекларований міською владою намір зробити його справді європейським містом з погляду прикарпатських істориків, краєзнавців є не якимсь несподіваним і дивним, а радше закономірним. Точніше буде сказати: в умовах української незалежності галичанам належить повернути назад у Європу місто, яке три з половиною століття тому одержало мардебурзьке право і має давні європейські корені. Архітектурна спадщина Івано-Франківська, яка дійшла до нас із тих часів, засвідчує його центральноєвропейську ідентичність, а водночас і самобутність.
Інша річ ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

18 квітня в світі відзначали Міжнародний день пам’яток та визначних місць. На нашій давній, як світ, галицькій землі є чимало визначних об’єктів культурної спадщини, які тісно пов’язані з історією нашого краю, а також стольного у минулому града Галича.
Нині на території Національного заповідника «Давній Галич» (найбільшого за площею і єдиного у західному регіоні історико-культурного заповідника нашої держави)  є майже 200 пам’яток культурної спадщини, в тому числі 118 — археології,  10 — архітектури, 15 — історії та культури, 18 природоохоронних об’єктів. А ще на галицькій землі містяться храм Св. Пантелеймона ХII ст., церкви Різдва Христового ХIV ст. та Успіння Пресвятої Богородиці ХVII ст., костел кармелітів з монастирським комплексом ХVII ст., залишки Галицького замку IХ—ХIV—ХVII ст., а також фундаменти 14 літописних церков ХII—ХIII ст. Зр ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Секретарю міської ради п. Р.Марцінківу
Головному редактору газети «Західний кур’єр» п. Р.Угринчуку

Звернутися до Вас з цим відкритим листом мене спонукала інформація в газеті «Західний кур’єр» від 12 квітня №15 під заголовком «До історичної брами підійшли впритул», де Ви згадали моє ім’я, як такого, хто має «заборгованість» перед…
Мені видавалося, що свою позицію щодо фінансування реконструкції брами Палацу Потоцьких я чітко виклав на попередньому засіданні сесії міської ради. Вона полягала і полягає в тому, що я, безумовно, підтримуючи Вашу стурбованість станом цієї споруди і ідею термінової її реконструкції, вважаю, що благодійні кошти громадян міста не мо ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2012

Щорічна книжкова виставка-рекламний проспект, присвячена Всесвітньому дню книги і авторського права, розгорнута у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка.
На сучасному етапі розвитку цивілізації книга залишається одним із найбільш ефективних інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Вона відкриває нам небачені обрії, допомагає зрозуміти історію народу, розкриває таємниці природи і життя. 
Першочергово це стосується краєзнавчої книги як одного з основних джерел для вивчення місцевої історії. Вона завжди користувалася і користується надзвичайно великою популярністю серед наших краян: і науковців, і краєзнавців, і студентської та учнівської молоді.
Виставка „Краєзнавча ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2012

19 квітня 2012 року о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка (вул. Чорновола, 22) відбудеться презентація книги Квітослави Гнатишин-Скульської „Славні люди нашого міста”. Це видання – подарунок п. Квітослави до 350-річчя міста Івано-Франківська. Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2012

Про унікальні фортифікаційні споруди Прикарпаття - блокгаузи охорони залізничного мосту на р. Дністер (залізнична дистанція Дубівці – Єзупіль) тепер буде відомо значному коло осіб, які цікавляться фортифікацією та історією. Це стало можливим завдяки публікації під назвою «Польські залізничні блокгаузи», яка надрукована у найсвіжішому, квітневому числі (№5) журналу «Фортовед».
Дослідження підготоване на основі експедицій здійснених членами громадської організації «КІУР» (м. Київ) Олександром Кузяком і Максимом Ющенком та прикарпатським краєзнавцем Андрієм Чемеринським. Стаття подає передісторію будівництва блокгаузів, докладні описи північної та південної оборонних споруд. Цікавими для читачів будуть ілюстраційні матеріали щодо минулого та сучасного блокгаузів. Зокрема, тут розміщено світлини кожного блокгаузу, їхні схеми.
Переглядів: 765 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Зараз на Косівщині проходять заходи на відзначення 115-ї річниці з дня народження визначної особистості в історії України — лікаря-сподвижника Остапа Селянського.
Ім’я Остапа Селянського повернулось із забуття не так давно. Про нього гуцули складали співанки, а між місцевими жителями ходили легенди-оповіді про «невідмовного лікаря», який не раз і часто безкоштовно рятував від усіляких недуг простих людей з різних куточків Косівщини, "витягав з того світу".
Ще на початку кар’єри Остап Селянський став особистим лікарем митрополита Андрея Шептицького. Він був свого часу єдиним на Покутті доктором, який мав пересувний рентгенапарат. Це давало змогу ставити безпомилкові діагнози. Окрім того, він був лікарем широкого профілю.
А народився ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та 350-річчя від дати заснування нашого міста під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка-представлення.
Місто Станиславів веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Пронеслися над містом століття, буремні події багатовікової історії. Але й сьогодні ми пишаємося його неповторною архітектурою європейського рівня, що об'єднала минуле і сучасне, працьовитими і гостинними людьми, особливою аурою культури і мистецтва.
Зацікавлений читач знайде на виставці документальні джерела, альбоми, присвячені дослідженню визначних пам'яток столиці Прикарпаття: книги В. Грабовецького, В. Полєка, М. Паньківа, Б. ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Відреставрований бастіон Станіславської фортеці, розташований на розі вулиці Новгородської та Фортечного провулку, що в Івано-Франківську, відкриють для широкого загалу 4 травня.
Про це повідомив заступник міського голови обласного центру Прикарпаття Михайло Верес.
З його слів, реставрація бастіону – це «спільний проект підприємця і влади» і до оновленого бастіону після його відкриття, не виключено, переміститься центр виставкового життя Івано-Франківська.
Як повідомив заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому Василь Білик, оновленим перед мешканцями та гостями Івано-Франківська постане не тільки власне бастіон, а й досі занедбаний Фортечний провулок, де планується покласти ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Визначний український мистецтвознавець Святослав Гординський справедливо зараховував Вишгородську чудотворну ікону Богоматері до найславетніших творів світової церковної культури. Згідно з старовинними переказами, ікону намалював євангеліст Лука ще при житті Святої Марії. Якщо вірити легендарній традиції, то Лука створив образ Пречистої Діви на кипарисових дошках зі столу, за яким споживала щоденну їжу Свята Родина в Назареті. Всього автор одного з канонічних Євангелій і Діянь апостолів написав 70 ікон із зображенням Божої Матері.
Серед зображень Богоматері існує кілька основних іконографічних типів: Одигітрія (Провідниця), Елеуса, Знамення, Оранта, Покрова та інші. Зображення Богородиці з Дитятком переважно поясні. Вишгородська ікона належить до типу Елеуса (Замилування або Ніжності). Вона символізує материнську любов Марії та нерозривне духовне єднан ... Читати далі »
Переглядів: 879 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

Листівка віддавна служить символом ввічливості та щирості, сприяє дружньому спілкуванню та обміну інформацією. Вона може бути різного вигляду, проте кожна несе у своїй основі посилання від автора картки, що й робить її доволі таємничою й унікальною, утворюючи своєрідний місток між творцем паперової краси та людиною, яка придбає таку роботу.
Листівку, без заперечень, можна віднести до окремого виду мистецтва і дуже часто головним у ній є далеко не зовнішній вигляд та оформлення, а зміст, який вона несе в собі. Інколи текст листівки є безцінним для одержувача. Так найчастіше трапляється з картками із серії «Вивчаємо нашу історію», які отримали життя у ПАТ «Коломийська друкарня ім. Шухевича». Носієм ідеї та автором історичного і вартісного для нашого краю проекту є активний громадський діяч і директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, з ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

З нагоди святкування 350-тої річниці з дня заснування міста Івано-Франківськ, про обласний центр Прикарпаття видадуть книгу.
Про це на оперативній нараді у міського голови Віктора Анушкевичуса повідомив його заступник Михайло Верес, — інформує Малакава.
«До ювілею міста буде видано книгу «Станіславів-Станіслав-Івано-Франківськ». Над виданням цієї книги працювали відомі історики нашого міста, і вона налічує близько 600 сторінок. Вже на початку травня ми отримаємо її з друку, і я вважаю, що вона буде надзвичайно корисною для гостей та мешканців», - зазначив Михайло Верес.
Що ж стосується самої програми запланованих заходів, основна частина яких відбудеться 5-6 травня, то вже згодом кожен охочий зможе ознайомитися з нею на сайті місько ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

У Коломийському Національному музеї народного побуту Гуцульщини та Покуття презентуватимуть альбом про автентичний український стрій лісостепового регіону та Карпат.
«Традиційне вбрання українців» - це багато ілюстроване науково-популярне видання у двох томах, у якому представлено традиційні ансамблі одягу, його компоненти та аксесуари з приватних і музейних колекцій України.
Окрім ілюстративної частини, в альбомі подано історико-етнографічну та краєзнавчу інформацію, а також словник термінів, що відображають реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу.
Укладачем та автором проекту є відомий етнолог, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України Оксана Косміна. ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2012

Ляльки та вишиванки Юрія Мельничука
Напередодні Великодня у Музеї відкрилася виставка з приватної колекції киянина Юрія Мельничука. Вона стала підсумком його 20-річної наукової й творчої діяльності.
Виставка, яку пан Мельничук присвятив красі рідної Української землі, представляє близько 250 творів: вишиті рушники, автентичний український одяг кінця ХІХ - першої половини ХХ ст. у межах сучасних Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Волинської та Рівненської областей. Є кілька одягових комплектів і з Івано-Франківщини, Тернопільщини та Закарпаття, а також ляльки-манекени з ниток, у вбранні різних історико-етнографічних регіонів України.
За фахом Юрій Мельничук учитель географії та біології. Десять років він пропрацював в Інституті г ... Читати далі »
Переглядів: 790 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2012

В історії галицького села Острів є цікавий факт із першої половини ХХ століття. Його ми відшукали у книзі «Міста і села Галицького району» (за редакцією П. Арсенича, Івано-Франківськ, 2001р). П.Арсенич пише про те, що «значну культурно-просвітницьку роботу проводив у селі полковник армії Української Народної Республіки Андрій Голуб, який одружився з Марією Гелемей...».
Звісно така скупа інформація тільки збудила наше зацікавлення і ми вирішили дізнатися, хто цей історичний діяч, яка його роль у нашій непростій історії та які обставини занесли його у це село. То ж пропонуємо читачам нашого часопису відомості, котрі нам вдалося відшукати.
Андрій Голуб народився у 17 травня 1887 року в місті Лохвиця на Полтавщині. Після закінчення Єлсаветградського кавалерійського училища йому було присвоєно чин ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Напередодні Різдва в 1935 році Станиславів сколихнула небувала подія. «Сенсаційна афера в Станиславові!», «Афера, про яку говорить Станиславів» - кричали заголовками міські газети. А сталася річ, яка тепер нікого би не здивувала, - фінансове шахрайство.
Знана в місті фірма братів Манделів - "Mandel" - в суді звинуватила своїх компаньйонів - фірму "Alster i Szapira" в шахрайстві і вимагала повернення 100 тисяч злотих. В кінці фінансового року "Alster i Szapira" підбили баланс спільної діяльності, з якого випливало, що чистий дохід становить 240 тисяч злотих, який начебто чесно поділили на дві фірми. Тим часом власники фірми "Mandel" підрахували, що насправді чистий прибуток фірм становив 460 тисяч злотих. Отже, компаньйони вирішили обдурити їх щонайменше на 100 тисяч злотих!
Справа набула великого роз ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Кожний край має шановану Святиню, яка своїм благодатним впливом охороняє край від зла і нещасть. Святинею Бойківщини є Ікона Гошівської Божої Матері.

Чудотворна Ікона Гошівської Божої Матері
Образно подібна до Ченстоховської ікони, вона, за переданням, спочатку належала родині хорунжого Шугая. Під час пожежі, коли господарство хорунжого згоріло дотла, залишилась недоторканою лише одна стіна – на ній висіла ікона. Потім святий образ перебував у маєтку Гошовських, відтак ікона знову змінила власників. В 1736 р. Вона оновилась і «заблисла великим сяйвом», а потім на обличчі Богородиці залишилась немовби роса, а з очей спливали сльози, що засвідчило багато людей і місцевий священик. Гошовський передав ікону в монастир, а митрополит Лев Шеп ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Що ми знали про нього раніше? Що був він «українським буржуазним націоналістом», «нацистським прислужником»... Лише з відродженням України ми одержали можливість дізнатись, ким насправді була ця яскрава особистість. Мова йде про австрійця за походженням, українського патріота за переконанням з однієї із найславетніших монархічних європейських династій Габсбургів — ерцгерцога Вільгельма-Франца Лотрінгена, який увійшов в історію нашого народу під прізвищем Василя Вишиваного й усе своє життя пов’язав з боротьбою за українську державність, до кінця своїх днів залишаючись вірним обраному шляху.
Недавно київське видавництво «Темпора» порадувало читачів окремою книжкою Юрія Терещенка і Тетяни Осташко «Український патріот із династії Габсбургів» (Київ: «Темпора», 2011. — 408 с.). Точніше, ми одержали її друге видання, доповнене новими документально-архівними м ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Де поховані видатні івано-франківці і як доглядають за їхніми могилами? Цими днями на чинних та вже закритих цвинтарях Івано-Франківська було багатолюдно.
За традицією, в час Великодніх свят на Галичині заведено провідувати могили своїх рідних, наводити лад біля пам'ятників, поправляти надгробки. Відвідуючи кладовища, багато хто з міських старожилів не обмежується самим тільки візитом до місць захоронення родичів, але й відвідує могили людей, про яких досі згадують у місті, які залишили яскравий слід в його історії, стали взірцем для наслідування.
Чи легко в Івано-Франківську розшукати могили славних земляків? Де поховані видатні мешканці нашого міста? Чи належно доглянуті їхні могили?
Ідея створення франківського пантеону - місця д ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Художників мало цікавить історія Івано-Франківська. Взагалі, жанр історичного живопису в нас розвинений слабо. Якщо й малюють, то в першу чергу галицьких князів чи запорізьких козаків. Невже в історії старого Станиславова не було моментів, гідних пензля живописця? Аби дати відповідь на це запитання, довелося трохи побігати музеями, виставками, бібліотеками. І не дарма.

Облога Станиславова
У серпні 1676 року до міста підійшло 50-тисячне турецьке військо. Тоді вирішувалася доля Покуття — якби фортецю взяли, довелося б суттєво перекроювати політичну карту Східної Європи. Але станиславівський гарнізон героїчно боронився протягом двох тижнів і, врешті-решт, турки були змушені зняти облогу.
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

На вулиці Мельничука в Івано-Франківську нині стоїть металевий паркан. За ним повним ходом йдуть будівельні роботи. На невеличкій площі між кількома пам’ятками архітектури збираються звести чотириповерхівку. Через дорогу — Білий дім, і схоже, що нікого з чиновників це не бентежить.
Як розповіли «Репортеру» в міському департаменті архітектури і містобудування, тут будують навчальний корпус Західноукраїнського економіко-правничого університету. У серпні 2011-го Міносвіти згадало цей виш серед тих, які минулоріч не отримали жодної вступної заяви від абітурієнтів. Забудовник — ТОВ «Станіславська будівельна компанія», яка минулого року подала в суд на університет за борги, і тоді ж розпочалося провадження про банкрутство вишу.
Олег Баран, заступник начальника управління ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Офіційно вважається, що останнім царем Російської імперії був Микола ІІ. Але це не зовсім так. Адже 2 березня 1917 року він зрікся престолу на користь свого молодшого брата Михайла. Натомість, той уже назавтра відмовився від влади та визнав Тимчасовий уряд. Таким чином Михайло Олександ­рович був останнім номінальним володарем Росії з династії Романових.
До чого тут Станиславів? Справа у тому, що великий князь був у нашому місті й навіть отримав за нього орден.
На початку Першої світової війни росіяни створили Кавказьку туземну кавалерійську дивізію з добровольців-мусульман. Її командиром і став уже знайомий нам князь Михайло. Дивізія воювала в Галичині та брала участь у боях за Станиславів.
У листі до дружини 2 березня 1915 року імп ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024