Субота, 27.04.2024, 02:26:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 230 231 232 233 234 ... 275 276 »
Про те, що тут міститься серйозна установа, свідчить гармата перед входом. Ця 76 мм протитанкова ЗИС-3 «прикриває» філію Національного військово-історичного музею України — музей «Герої Дніпра» (Національної Гвардії, 14Д). Танки сюди, може, й не пройдуть, а от «Репортеру» вдалося.
Директор музею Ярема Кваснюк — професійний військовий, це видно одразу — серйозний, підтягнутий. Чому музей називається саме так? «Справа в тому, що після війни у нашому місті дислокувався штаб 38 армії та деякі її частини, — пояснює Кваснюк. — У 1966 році при ній був створений музей бойової слави. А оскільки найбільший героїзм солдати дивізії проявили під час форсування Дніпра, то й назву музей отримав відповідну».
Починаємо екскурсію. Домінантою вестибюля є 120 мм полковий міномет. За словами директора, це найстра ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

Історія знає чимало прикладів, коли любов чоловіка до жінки спричинялась до величезних наукових відкриттів. Ще 35 років тому ми довідалися, що головна праця наукового життя славетного археолога Ярослава Пастернака (1892-1969) «Старий Галич», була присвячена його дружині Марії.
Історія людства також повторюється в тому плані, що кохані жінки великих чоловіків часто перебувають в затінку слави своїх суджених, навіть, якщо вони їм не поступаються успіхами в науковій, культурній чи громадській діяльності. За всю історію вивчення біографії Пастернака – науковця, найбільше, що ми довідувалися про Марію Пастернакову, може характеризувати лишень один абзац із нарису Василя Вериги «Дослідник підземного архіву України». Там коротко сказано: «У 1930 р. доктор Пастернак одружився з Марією Стецик, учителькою "Рідної Школи” імені Т.Шевченка у Львові. Його дружина ст ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

Візитною карткою Калущини називають історико-меморіальний музей Степана Бандери у Старому Угринові. Установа функціонує 12-й рік.
Близько 10 тисяч туристів з різних куточків України та з-за кордону щорічно приїжджають до Старого Угринова.
У рамках ознайомлення з історичними та навчальними закладами Калущини у Старому Угринові побував голова Благодійної фундації Вячеслава Кредісова — доктор економічних наук Вячеслав Кредісов.
Сюди ж, на його запрошення, завітала знімальна група телепроекту «Україна онлайн», який виходить на телеканалі «Ера» у рамках програми «Доброго ранку, Україно!».
— Якщо хтось запитає, де б’ється серце бандерівського краю, то відповідь буде однозначною: ... Читати далі »
Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

У нашому районі є чимало таких місць, пам’яток історії та архітектури, які притягують своїм магнетизмом, надзвичайною аурою… і могли б мати величезне значення для формування світогляду у молоді, зміцнення її віри, а натомість частина пам’яток перетворюється в попіл забуття. Не віриться, що костел XVIII століття зараз перебуває в такому жахливому стані. Засмерділі радянськими добривами стіни, аварійний підйом на хори, а у вежі-дзвіниці дах от-от впаде, розграбована крипта, обшарпані розписи...
Але давайте спочатку ознайомимося з історією храму. Перший костел в Кукільниках з’явився в XV ст. З документів 1623 р. знаємо, що в той час костел було спалено – як і все поселення (турки і татари постарались). Відновили святиню, але ненадовго – її тотально знищили яничари 1676 р. В протоколі візитації архієпископа Яна Скарбека з 1722 р. сказано, що мурований кост ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

У вересні 1939 року до Станиславова прийшли червоні. Разом з військовими понаїхала ціла армія чиновників, партноменклатури та працівників «доблесних» органів. Приїхали вони не самі — разом із дружинами та дітьми. Житлову проблему вирішили досить просто. По квартирах ходили НКВСівці, які казали господарям, що тут буде мешкати товариш такий-то і тому необхідно звільнити кілька кімнат. Зрозуміло, що нові господарі життя обирали не трущоби на околиці, а фешенебельні кам’яниці у центрі міста.
Польський журналіст Тадеуш Ольшанський написав цікаві спогади про своє дитинство у Станиславові. Його батько був лікарем і мешкав на вулиці Камінського (Франка). Їхня чотирикімнатна квартира тоді перетворилася на комуналку, коли два покої забрав такий собі лейтенант Шмуклер із держбезпеки. Незабаром до нього приєдналась вагітна дружина. Вона розродилася хлопчиком, яког ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

Своєрідним символом Галича є Старостинський замок. Одні дослідники вважали, що це польський замок (XVI-XVII ст.),  інші – що це Володимирковий палац,  ще інші – що це долітописна дерев’яна споруда, дехто стверджував,що це кам’яний замок княжих часів. З цього можна зробити висновок,  що ще до Старостинського замку на Замковій горі існувало укріплене поселення XI-XIII ст. З трьох сторін замок оточували вали, на яких знаходилося п’ять оборонних веж і три в’їзні  брами. За Польщі замок був відбудованим і служив цитаделлю королівської адміністрації. З часів свого зведення і до моменту остаточної руйнації (1858р.) замок десятки разів знищувався і відбудовувався та реставрувався. Одного разу був відновлений за власні кошти Андрія Потоцького.   
     
Є в Галича тяжіння надземне ... Читати далі »
Переглядів: 864 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

11-12 травня в Національному заповіднику "Давній Галич" відбудеться Міжнародна наукова конференція "Християнські міжконфесійні взаємини: загальноєвропейський та український досвід". До участі в конференції запрошені науковці з різних навчальних закладів України. 
У програмі заходу пленарне засідання, робота в секціях, зокрема "Історія становлення католицизму, православ'я і протестантизму в Європі та в Україні", "Філософсько-богословські і релігійно-світоглядні засади і особливості європейського християнства І-ІІ тисячоліття", "Європейський досвід гармонізації міжхристиянських взаємин: український контекст".
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2012

9 травня 2012 року в Пилипівському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» відбулось урочисте встановлення меморіальної дошки (барельєфу) Михайлу Іваничуку.
М.Іваничук – український вчений – геоморфолог, полярний дослідник, професор, член Наукового товариства імені Т.Шевченка, під керівництвом якого проходила експедиція Арктикою і було відкрито чотири острови на Землі Франца Йосифа.
Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич привітав всіх присутніх з визначною подією, адже вшанування достойного українського діяча, вченого - честь для громади і для історії, а встановлення пам’ятного барельєфу на малій батьківщині в селі Пилипи Михайлу Іваничуку є увіковічненням пам’яті про ще одного достойного сина українськог ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2012

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. С.Бандери, військово-історичний часопис "Однострій" запрошують на Всеукраїнську науково-практичну конференцію "Відображення українського національно-визвольного руху ХХ століття у фалеристиці". 
Конференція присвячується 80-ій річниці з дня народження одного з перших дослідників української фалеристики Ярослава Семотюка та 70-ій річниці від створення Української Повстанської Армії. Чекаємо Вас 11 травня 2012 р. о 10.00 год. за адресою м. Івано-Франківськ, вул. ген. М.Тарнавського, 22.
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2012

17 травня 2012 р. Музей мистецтв Прикарпаття проводить мистецьку акцію "Ніч у музеї". В програмі: зустріч з історією міста та музею; музика давнього Станиславова.
Акція відбудеться за адресою: майдан А.Шептицького, 8. Початок 21.00 год.  
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2012

Коли виникла Надвірна, хто її засновник, звідки походить назва міста? На ці питання історики й краєзнавці довго не могли дати однозначної відповіді. Висловлювали тільки припущення й здогадки. Найпоширенішою стала версія, що виникнення Надвірної пов’язане із селом Пнів та Пнівським замком. До такої думки дослідників підштовхнув польський архітектор Фелікс Марковський.
У статті «Палац в Надвірній…» він послався на відомого польського письменника Іполіта Ступницького, при цьому перекрутивши його слова. Ф. Марковський писав: «Назва Надвірна походить від особистої надвірної служби знатних Потоцьких, яка в замку, напевне, Пнівськім, не мала місця, зосталась осаджена біля нього в присадибних будинках, з яких згодом містечко постало». Насправді Ступницький про Пнів і Пнівський замок навіть не згадував. У своїй праці «Галіція під поглядом географічним ... Читати далі »
Переглядів: 819 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

105-ту річницю із дня народження Ірини Вільде відзначили у Коломиї.
Бібліотека для дорослих №2 організувала в музеї історії міста Коломиї вечір пам’яті. Присутні згадали біографію письменниці та розповіли про її творчість. Справжнє ім’я Ірини Вільде — Дарина Макогон. 6 років, з 1933-о по 1939-й, українська письменниця працювала у Коломиї. За своє життя написала відомі не лише Україні романи та новели. За «Сестри Річинські» отримала Шевченківську премію. З 2007 року в Україні засновано Всеукраїнську премію імені Ірини Вільде. До речі, одна з вулиць Коломиї названа на честь цієї визначної жінки.
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

За пропозицією голови Городенківської районної державної адміністрації Івана Мороза та голови Городенківської районної ради Богдана Кобилянського у районі буде гідно вшановано 110-у річницю від дня народження начальника  штабу Карпатської Січі, уродженця села Поточище Городенківського району Михайла Колодзінського. По домовленості з науковцями Ужгородського національного університету городенківці планують відкрити музей його імені в місцевій загальноосвітній школі. Сьогодні йде активно збір матеріалів, документів, свідчень очевидців.
Вшанування пам’яті Михайла Колодзінського підтверджує те, що жителі району свято шанують своїх героїв, борців за  незалежність  України, і цьому нічого не може завадити.

Довідково: & ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

5 травня після урочистого відкриття святкувань з нагоди 350-річчя Івано-Франківська в сквері поруч площі Ринок відбулось освячення пам’ятного знаку першій українській церкві в місті. Блаженніший Святослав – Глава УГКЦ разом з предстоятелями УПЦ КП і УАПЦ здійснили освячення пам’ятного знаку на місці, де була перша церква в Станіславові – Івано-Франківську. Оскільки центром міста була міська Ратуша і площі навколо неї, то і перший храм був побудований неподалік Ратуші. А тепер на згадку про першу святиню встановлений пам’ятний знак, який і надалі буде символізувати форму церкви.
Пам’ятний знак першій українській церкві в Івано-Франківську виконаний авторським колективом у складі скульптора Степана Федорина, архітектора Володимира Гайдара, а також співавтора та представника організації виконавця робіт з виготовлення пам’ятного знаку Сер ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

Викладач кафедри військової підготовки Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу полковник Валентин Грицанчук зібрав найбільшу на Прикарпатті колекцію військових нагород та відзнак. Загалом в його унікальній добірці більш як три сотні орденів, медалей та військових відзнак з понад двох десятків країн світу. Серед них –Україна, Росія, Білорусія, інші колишні республіки СРСР, а також Болгарія, Угорщина, Польща, Чехія Словаччина, Бельгія, Румунія. Є навіть відзнаки кількох африканських країн.
Про це Вікна online повідомив Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.
Приємним подарунком для колекціонера стало нещодавнє поповнення експозиції відзнаками республіки Молдова, які передав представник міністерства оборони цієї країни полковник Віталій Русу ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

У четвер в Юридичному інституті Прикарпатського національного університету відбудеться ІІ тур конкурсу студентських науково-практичних робіт, присвячений 350-річчю Івано-Франківська "Від граду Ревери до м. Івано-Франківська: крізь віки в сьогодення та майбутнє".
Під час ІІ туру конкурсу відбудеться захист наукових робіт та визначення переможців, які будуть нагороджені цінними призами. 
Ініціаторами конкурсу виступили депутати Івано-Франківської міської та обласної ради.
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2012

Про різьбярське мистецтво, яке сягає дуже давніх часів писав ще галицький етнограф Володимир Шухевич у праці "Гуцульщина”. За словами В.Шухевича ”Різьбярство могло зберегтися і розвиватися найбільше там, де були відповідні условини до того”, де " ремісник мав добрий матеріал”, "легку руку” де "сама природа виробляла у нього смисл до письма — орнаментального”. Саме в такому Богом даному місці прийшов на світ Юрій Шкрібляк.
Перші згадки про Ю.Шкібляка знаходимо в публікації відомого адвоката і депутата Галицького сейму Теофіла Окуневського. Автор створив детальний і правдивий життєпис Гуцульського різьбяра Юрія Шкрібляка, якого знав особисто, водночас висловив сподівання — передбачення що до успіхів народного різьбярства з гір.
Мистецтвознавці, опираючись на праці етнографа В.Шухевича стверджую ... Читати далі »
Переглядів: 994 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Династії різьбярів Шкрібляків і Корпанюків упродовж кількох століть на весь світ прославляли Україну, Гуцульщину і село Яворів.
Беручи до уваги визначний внесок у народне мистецтво України та популяризацію художнього деревообробництва як феномену української матеріальної культури, Верховна Рада України, завдячуючи народному депутату В.М.Чуднову, 22 березня 2012 року прийняла постанови про урочисте відзначення 190-річчя від дня народження Юрія Шкрібляка та 120-річчя від дня народження Юрія Корпанюка. Без перебільшення – це історичні події не тільки для Гуцульщини, але й для України.
Президія Національної академії наук України разом із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника на базі Яворівського центру народного мистецтва "Гуцульська ґражда” проведуть Всеукраїнську наук ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

В обласному центрі стартувала довгоочікувана реставрація пам’ятки архітектури місцевого значення — в’їзної брами комплексу палацу Потоцьких. Кількарічні перемовини міської влади з власником комплексу — мільярдером Олегом Бахматюком усе ж завершились успішно. Під тиском громадськості ТОВ «Карпатська нафтова компанія» погодилася провести реставраційні роботи за власні кошти.
Виконавцем будівельних робіт визначено ТОВ «МонолітТрансБуд» (м. Львів). Ця компанія проводила реставраційно-відновлювальні роботи фасаду будівлі Верховного суду України в Києві, проектування і відновлення об’єктів у Національному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині, будівництво меморіалу воїнам УГА та армії УНР у місті Ланцуті (Польща).
Як повідомив секретар міської ради Руслан Марцінків, громада міста позитивно с ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Днями Холодний Яр став місцем для українського паломництва. Серед тисяч тих, хто приїхав пошанувати пам’ять повстанців, які у 1920-х роках боролися проти більшовицької окупації, — і калушани. Причому, приїхали не тільки вшанувати минулу боротьбу, але і з’єднати холодноярівську землю із західноукраїнською, калуською, на якій боролися за свободу повстанці Чорного лісу.
До Холодного Яру вирушили, загалом, семеро калушан. Більшість — у складі делегації історичного товариства "Українська варта” та Школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша. Маршрут всеукраїнського автопробігу підприємців "Автомайдан-2012”, у якому взяв участь калушанин — голова Спілки малого і середнього бізнесу "Альтернатива” Володимир Іваницький, також пролягав через Холодний Яр. Калушани зустрілися у селі Соснівці, де виконали особливу місію.
Переглядів: 775 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Кілька років поспіль Івано-Франківськ займав перші позиції у рейтингу найкомфортніших для життя міст України. Однак, переживаючи будівельний бум (у цьому наше місто також досі, здається, має абсолютну першість, поступаючись лишень столиці), Івано-Франківськ зазнає естетичних втрат. Про найбільші архітектурні проблеми міста у переддень його 350-ліття говоримо зі знаним архітектором Зеновієм Соколовським.
- Пане Зеновію, чи справді історичне середмістя має цінність? Дехто каже, що то все перебільшення, що новобудови в стилі хай-тек лише роблять місто «європейськішим»...
— Ми втрачаємо старе місто. А воно вважається таким, котре побудовано за принципом ідеальних міст епохи Відродження. В центрі — ратуша і далі периметральна забудова. Таких міст небагато. За таким принципом збудовано Львів ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Сьогодні у Івано-Франківську відбулося спецпогашення поштової марки, випущеної до 350-річчя міста.
«Сьогодні історичний момент, адже саме сьогодні, 7 травня, місто отримало Магдебурзьке право. Я думаю, нинішній день і нинішня подія увійдуть в історію. Ми уже маємо унікальний альбом Зіновія Жеребецького «Івано-Франківськ на давній поштівці» і з нього, саме завдяки поштовим маркам, можна довідатися про ті чи інші події, як були в історії нашого міста», –  сказав заступник міського голови Михайло Верес.
Директор Івано-Франківської дирекції  українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Михайло Саковський розповідає, що і художній маркований конверт і спеціальна марка вважаються такими, що увійшли в обіг, лише після погашення спеціальним штемпелем, який діє один день ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

Сьогодні у Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття кімнати-музею Івана Вагилевича.
«Наступного року ми відзначатимемо визначну дату «Руської трійці». Позаду приміщення медичного університету буде відкрито пам’ятник роботи нашого визначного скульптора Володимира Довбенюка. Власне, ідея відкриття кімнати-музею виникла не спонтанно. Тут є окремий стенд про лауреатів премії ім. І.Вагилевича, величезна колекційна збірня, яка налічує понад 100 унікальних речей і книжок», – розповідає один із ініціаторів створення музею академік Володимир Качкан.
До ініціативи відкриття нового музею долучилися також ректор медичного університету професор Микола Рожко, який взяв на себе усі фінансові витрати, і родина художників та краєзнавців Гаврилівих, які розробили концепцію музею.
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

3 травня 2012 року в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім.Й.Кобринського відбулася творча зустріч з відомим письменником, членом Національної спілки письменників України, заслуженим працівником культури України Василем Федоровичем Стефаком.
Голова районної державної адміністрації Михайло Негрич привітав письменника. За вагомий внесок у розвиток української літератури, активну участь у громадському житті, відродженні культури та духовності краю вручив грамоту та подарунки.
Василь Стефак народився 20 лютого 1942 року в селі Рунгури Коломийського району. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім.І.Франка (1971р.). Працював у редакції газети «Ленінська молодь», власним кореспондентом молодіжної газети «Комсомольськое знамя».
... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

4 травня у селі Завалля Снятинського району відбулося духовно-патріотичне свято на честь 112-ї річниці створення спортивно-пожежного товариства «Січ», яке згодом переросло у військовий легіон Українських Січових Стрільців.
Розпочалися урочистості біля символічної січової могили та пам’ятного знаку «Завальська Січ», де місцевий  настоятель УПЦ КП св. Архистратига Михаїла Михайло Мизюк відправив молебінь за упокій полеглих січовиків, які боролися за вільну Україну. До присутніх звернулися з промовою заступник голови районної державної адміністрації Світлана Івасюк та заступник голови районної ради Юрій Костащук, які відзначили важливість проведення такого свята, збереження у пам’яті молодих поколінь історичних знань, утвердження національного духу, розуміння цінностей українського життя.
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

З ініціативи головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації успішно стартувала програма безкоштовного екскурсійного обслуговування Івано-Франківськом для мешканців та гостей обласного центру.
6 травня 2012 р. відбулася перша екскурсія, у якій взяло участь понад 30 осіб. Висловлюємо подяку екскурсоводу Тарасу Нагірному за цікаву та пізнавальну мандрівку містом.
Наступну екскурсію проведе Іван Бондарев. Вона розпочнеться у неділю о 12.00 годині 13 травня.
Збір групи - біля Регіонального туристично-інформаційного центру (приміщення Ратуші). Запрошуємо всіх бажаючих до пізнання історико-культурної минувшини та сьогодення міста Івано-Франківська.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

До відзначення ювілею Івано-Франківська відкрили відреставрований бастіон Станиславівської фортеці. Під час реконструкції вдалося зберегти залишки фортифікаційних споруд, створення яких датується початком 17 століття. 
«Ідея полягала у тому, щоб відновити бастіон як цілісний об’єкт, - зазначив інвестор проекту Олег Заріцький. – Роботи почали шість років тому. Самі споруда та місце спонукали до такого нешвидкого поступу, адже потребували детального дослідження. Ми запрошували консультантів з Австрії. Але базові архітектори були саме з Івано-Франківська». 
Нині у відреставрованому приміщенні передбачено місця для розміщення подарункових та сувенірних крамниць, проведення культурних і мистецьких заходів. У планах меценатів на майбутнє – відкриття оглядових майданчиків та музею зброї. Б ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2012

У відділі рукописів Бергенської громадської бібліотеки (Норвегія) є два листи, написані до видатного норвезького композитора Едварда Гріга нашим краянином - піаністом та композитором-аматором бароном Францішеком Ромашканом. Перший з них датований 1874-м роком, другий - 1883-м. Скани оригіналів листів доступні на сайті Бергенської бібліотеки.
Інформація про те, що барон Ромашкан листувався і був особисто знайомий з Едвардом Грігом, виявилася для нас більше, ніж несподіваною. Норвезькі музикознавці, скоріш за все, не звернули на це уваги, бо ім'я Ромашкана нічого їм не говорить. Та й хіба у Гріга бракувало прихильників, які постійно йому писали? Але для українських, зокрема галицьких, дослідників історії музики прості й невибагливі листи барона Францішека є важливими документами.
Переглядів: 775 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2012

24 квітня відбулося чергове засідання вченої ради Національного заповідника «Давній Галич», на яке були винесені такі питання:
1. Про роботу археологічного відділу за 2011 р.
Доповідач Т. Ткачук
2. Про надання погодження Крилоській сільській раді на виділення земельної ділянки для облаштування нового кладовища.
Доповідачі В. Дідух, Т. Ткачук
3. Затвердження до друку матеріалів наукової конференції «Християнські міжконфесійні взаємини: загальноєвропейський та український досвід».
Доповідач С. Побуцький
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012

Сьогодні у Івано-Франківську представники 8-класів усіх шкіл міста стали учасниками інтерактивної гри „Таємниці Станиславівської фортеці”, яку організувало та провело міське Управління освіти і науки.
„Ця гра уже стала традиційною, адже чимало дітей мріють стати її учасниками. Для участі у „Таємницях Станиславівської фортеці”, кожна школа із кращих знавців історії міста створює команду у складі п’яти чоловік. До такої команди можуть увійти лише восьмикласники, адже учні саме 8-класів вивчають в школах курс історії міста”, – розповідає начальник Центру патріотичного виховання молоді ім. С. Бандери міста Івано-Франківська Галина Савченко.
Гра розпочинається робочою лінійкою, на якій проводять жеребкування. Кожна команда одержує номер маршруту, який потрібно пройти.
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012

Голова Городенківської районної державної адміністрації Іван Мороз провів засідання оргкомітету з відзначення 115-ої річниці від дня народження уродженця села Чортовець Городенківського району, чеського вченого, першовідкривача празької археологічної культури Івана Івановича Борковського. За кошти мецената, керівника фірми „ВОТУМ” Романа Калина в місті Івано – Франківську на вулиці Івана Борковського буде відкрито меморіальну таблицю та проведено свято вулиці І. Борковського. У 2007 році в рідному селі І. Борковському  відкрито за кошти Р. Калина пам’ятник видатному земляку. В урочистостях взяв участь секретар Чеського посольства, нині директор Вишеградського фонду країн Вишеградської четвірки Петер Вагнер та голова  Івано - Франківської обласної ради. 
У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника  пройде святочна а ... Читати далі »
Переглядів: 986 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012

7 травня Укрпошта вводить в обіг поштову марку "350 років. Івано-Франківськ. Станіславів" та проведе спецпогашення "Перший день".
Про це повідомили у прес-службі Міністерства інфраструктури. Номінал марки № 1191 – 2,00 грн. Тираж марки становить 170 тисяч примірників.
Художник поштової марки – Миколай Кочубей. Марка захищена: є мікротекст "М. Кочубей", а в УФ-променях світиться контур герба, картуш та цифри "1662 – 2012".
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012

На старовинному гербі нашого міста, у відкритій фортечній брамі зображено родовий знак Потоцьких — Пиляву. Це невипадково, адже представники цієї магнатської родини заснували Станиславів і майже 150 років ним володіли.

Перший після короля
За легендою, засновником міста-фортеці був великий коронний гетьман Станіслав Ревера Потоцький. Це він у 1654 році почав перетворювати старовинне село Заболоття на місто. Причому робив це в дуже оригінальний спосіб — немов легендарний Ромул він сам ішов за плугом, і там, де пролягали борозни, мали постати вулиці майбутнього міста. Історія красива, але не більше.
Достеменно відомо, що ст ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012

Рубрика «Легенди Станиславова» виходить вже більше трьох років і за цей час я переконався, що абсолютним рекордсменом по кількості цікавих історій є гора у парку Шевченка.
Зрозуміло, що цей пагорб штучний. А ось про те, хто його насипав, є безліч версій. Називали в’язнів тюрми «Діброва», їхніх дружин, в’язничну охорону і ледь не сатанистів. Нещодавно до цього переліку долучили танкістів.
Пізно ввечері 31 березня 1944 року два десятки радянських танків здійснили відчайдушну спробу захопити місто. Але станиславівський гарнізон не розгубився і в запеклих вуличних боях знищив майже всі машини червоних. Один з танків спалили на вулиці Голуховського (Чорновола), неподалік від парку. Його відтягнули з проїжджої частини до обочини і там він простояв аж до липня, коли місто остаточно звільнили радянсь ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024