Четвер, 18.04.2024, 22:17:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 15 » 20 років тому вдруге віднайдено останки галицького князя Ярослава Осмомисла
23:17:09
20 років тому вдруге віднайдено останки галицького князя Ярослава Осмомисла
В 1937 році у Крилосі відомий археолог Ярослав Пастернак знайшов останки засновника Успенського собору князя Ярослава Осмомисла. Довгий час не було відомо, де вони переховувалися до ІІ світової війни - хоча опису княжих останків дослідник присвятив цілий розділ своєї праці присвяченої Княжому Галичу, він ніде не подав у своїх, як довоєнних, так і післявоєнних працях про це згадок. Ймовірно, учений побоювався за долю своєї знахідки в тих умовах, які настали на наших землях після другої світової війни. Припускалося, що останки князя Я.Пастернак вивіз до Львова в липні - серпні 1937 р. Також, вважалося, що перед війною Я.Пастернак передав кістки князя Осмомисла в лабораторію М.Герасимова (м. Москва) для пластичної реконструкції, а в часі війни вони пропали.
У листопаді 1991 р. глава УГКЦ кардинал Іван Мирослав Любачівський звернувся до НТШ у Львові з проханням провести у крипті (невелике підземелля розміром 8,40 *8,30 м) собору святого Юра у Львові археологічні розкопки. Виконати цю роботу доручили дослідницькій групі Археологічної комісії НТШ у Львові (Юрій Лукомський, Микола Бандрівський, Роман Сулик). Крипта знаходиться під вівтарною частиною собору святого Юра. Будували її  одночасно з будівництвом сучасного Собору (1744 - 1764 рр.). 
У південно-західній частині крипти в шарі піскової засипки було виявлено дерев'яну скриньку з фанери розміром 0,64 * 0,28 - 0,32 м. Знявши рештки фанерної накривки і вибравши пісок, археологи побачили у скриньці акуратно поскладані кості людського скелета, загорнуті в цупкий папір. Череп лежав у західній частині скриньки на лівому боці. Нарівні з черепом лежали кістки гомілок і передпліччя, поскладані паралельно одна одній. Під ними були хребці, ребра, ключиці. На самому дні виявлено дві частини розламаної тазової кістки.
З правого боку від черепа між ключицями при дні лежала невелика пляшка з прозорого скла. Верхня частина горловини і вінця були заліплені воскоподібним матеріалом. Всередині пляшечки через скло було видно пожовклу згорнуту записку. Чітко проступали фрагменти рукописних рядків. На вільному від тексту місці проглядалась також частина відбитка печатки з написом «Наукове... імені...». Далі текст перекривала друга частина згорнутого аркуша. Його зміст такий: «Заява.
Отсим заявляю під словом чести науковця, що приложені до цього письма кости - комплектний скелет старшого мужчини - є ті самі, які я найшов у кам'янім саркофагу серед фундаментів княжої галицької катедри в Крилосі. Це є тлінні останки основника згаданої катедри; галицького князя Ярослава Осмомисла, що помер 1187 р., бо як виказують основні історичні досліди, тільки він один з усіх галицьких князів міг бути похований у катедрі княжого Галича.
Не перечить цьому факт поховання князя у притворі собору, бо за грецьким «Зводом Божих і святих правил», поясненим через вченого монаха Вальсамона (1169 р.), тоді можна було поховувати тільки у притворі, не по¬серед церкви. Потверджують це археольогічні находи у досліджуваних тепер княжих церквах Радянської України (Київ - Чернигів). Цей звичай поховува¬ти визначних людей у притворах церков задержався був ще до початку XII ст.
Доц. д-р. Ярослав Пастернак,
директор Музею НТШ,
дослідник Крилоса».
Таким чином, виявлені дослідниками під час розкопок крипти частини людського кістяка у фанер¬ному ящику були тими самими, що їх знайшов доктор Ярослав Пастернак.
Щоб переконатися в автентичності знахідки, виявлені в ящику кістки були передані на дослідження д-ру Зенонові Погорецькому, професору відділу антропології та археології Саскатунського університету. Він дав свій висновок, який підтверджував попередні висновки Ярослава Пастернака. 
Можна тільки здогадуватись, що послужило причиною до перепоховання останків князя Осмомисла у крипті собору св. Юра у Львові. Можливо, наближення війни, передчуття якої тривожило тоді багатьох, змусило Я.Пастернака шукати надійного укриття для найціннішої у його житті знахідки. Можливо, за порадою Андрея Шептицького княжі кістки з саркофага були перепоховані в найбільш надійному, освяченому місці - у крипті собору св. Юра. Невідомо, чи було це здійснено з відома та за безпосередньою участю Я.Пастернака, чи в час його відсутності. Також, не знаємо церемоніалу перепоховання: чи його здійснювали за всіма церковними обрядами, чи обмежилися лише формальним похованням.
Беручи до уваги, що останки князя поклали в непримітну фанерну скриньку, яка вже сама собою є недовговічна, ймовірно, що кістки перепоховали тільки на короткий час із наміром згодом знайти для них надійніше місце. Поховання у фанерній скрипці, навіть при віднайденні її випадковими людьми, напевно не привернуло б особливої уваги, оскільки у крипті віднайдено дуже багато людських кісток, у т. ч. окремих поховань.
Після реконструкції крипти останки князя перепоховані у спеціальній аркасолії. 

Переглядів: 1038 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024