Вівторок, 19.03.2024, 08:49:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 11 » До 70-річчя розстрілу учнів “торгівельки” планується дослідити всі білі плями цієї події
14:52:51
До 70-річчя розстрілу учнів “торгівельки” планується дослідити всі білі плями цієї події
У день 68-ої річниці розстрілу гестапівцями учнів Калуської торгівельної школи до пам’ятного знака на площі Героїв представники місцевої влади та студенти Калуського коледжу культури і мистецтв поклали квіти й запалили свічки. Прийшли сюди й поодинокі калушани та представники «Молодого руху». Начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Михайло Клим, звертаючись до нинішніх студентів, зауважив, що на цьому місці були розстріляні якраз їхні однолітки, які прагнули жити в незалежній Україні. Калушанин Микола Андріїв зачитав перед молодим поколінням вірш, який присвятив річниці розстрілу.
Як повідомила начальник управління культури міської ради Антоніна Попадюк, цього року вирішили змінити форму проведення вшанування пам’яті юнаків. Замість традиційного віча — покладання квітів і проведення «круглого столу». Останній проходив недільного дня в історико-краєзнавчому музеї Калущини. Обговорювали тему в основному краєзнавці. Тут були присутні члени гуртка «Дослідження національно-визвольного руху Калущини», що діє при Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді під керівництвом Богдана Яневича, місцевий краєзнавець Микола Когут, студентка Прикарпатського університету Ольга Мельник, яка займається пошуковою діяльністю, а також учасники молодіжного театру «ЛюбАрт».
За словами старшого наукового співробітника музею Уляни Паньо, у ході «круглого столу» обговорення теми набуло практичного спрямування. Всі дійшли згоди, що до 70-річчя розстрілу потрібно зібрати якнайповнішу інформацію про цю подію. Це робитимуть через архівні запити (начальник управління культури Антоніна Попадюк взяла на себе зобов’язання подати запити в архів), пошукову й дослідницьку роботу. Чи не найосновнішим завданням, наголошували на заході, залишається віднайдення місця захоронення дванадцятьох юнаків. Також планується зібрати якнайбільше свідчень очевидців і заодно дослідити, скільки їх ще залишилося. Насторожує й те, що про калуських юнаків все знало Станіславське гестапо, значить, перед тим мали взяти когось із старших наставників цих юнаків. Тому під час бесіди з юними учасниками театру «ЛюбАрт», яка проходила в день річниці розстрілу в союзівці, його керівник, голова Калуської філії Союзу українок Любов Липовська звернула увагу молоді на те, щоб добре думали, куди їх і хто залучає, і чи не заробляє собі руками молодих політичні дивіденди.
Довідка. Учнів Калуської торгівельної школи, членів ОУН-«Юнацтва» Євгена Вагіля, Ярослава Глушка, Богдана Келебая, Івана Когута, Євгена Коломийця, Петра Келебая, Йосипа Країнського і його батька Михайла Країнського, Юрія Мандрика, Миколу Мельника, Ігоря Полатайка, Мирослава Сагайдака заарештували і повезли до Станіслава у неділю 31 жовтня 1943 року. 4 листопада, збитих до крові й скатованих, привезли до Калуша і розстріляли. Як свідчить очевидець розстрілу, 83-річний мешканець села Петранка (нині Рожнятівського району) Григорій Паньків, «вирок зачитували німецькою, польською й українською мовами. Під час розстрілу на кожного учня було по одному гестапівцю. Кидали ракету і тоді по черзі стріляли в кожного окремо (тиснули психологічно на присутніх на площі, щоб знали, що так буде з кожним, хто хоче вільної України). Мертвих потягли до машини». 
Першим про цю трагічну подію написав колишній учень торгівельки Василь Мацьків (США) в часописі «Свобода» в 1963 році. У «Дзвонах Підгір’я» він неодноразово висвітлював цю подію вже в роки незалежності.
Дзвони Підгір'я 

Переглядів: 555 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024