Вівторок, 19.03.2024, 04:44:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 8 » Національному заповіднику «Давній Галич» - 17 років!
23:48:27
Національному заповіднику «Давній Галич» - 17 років!
4 листопада 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися урочисті збори присвячені 17-річчю з часу його заснування. Захід відкрили генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський та заступник директора Департаменту культурної спадщини України Віктор Вечерський. Порядок денний передбачав звіти заступників генерального директора Заповідника по напрямках та нагородження працівників установи. Кожен з виступаючих мав змогу підсумувати довірену йому ділянку роботи за останній рік. 
Заступник генерального директора з наукової роботи п. Семен Побуцький розповів про те, що впродовж року Заповідником проведено три міжнародні конференції: спільну польсько-українську присвячену відновленню монастиря кармелітів у Більшівцях (лютий), конференцію «Україна – Ватикан» (травень), конференцію «Замки України». До кожної конференції було видано збірники матеріалів. На даний час розпочинається підготовка до конференції на релігійну тематику, яка відбудеться у травні 2012 р. Науковим колективом Заповідника за результатами польових експедицій видано і презентовано книгу «Опілля».
Заступник генерального директора з питань охорони та розвитку пам’яток Володимир Дідух акцентував увагу на проблемних питаннях діяльності наукової установи, досягненнях у популяризації спадщини Давнього Галича. Проблемою залишається питання охорони пам’яток, проведення тендерів, фінансування археологічних робіт, які повинні проводитися перед паспортизацією пам’яток. За словами п. Володимира, є і успіхи. До них слід віднести: паспортизацію 46 пам’яток (з них – 30 історії та культури, 16 – археології); включення Заповідника до програми «Туристична марка», продовження праці над веб-сторінкою та філокартичними проектами.
Заступник генерального директора Володимир Костишин мовою цифр проінформував про роботу. Впродовж року вдалося залучити додаткові кошти з бюджету Галицького району. З них 160 тис. грн. використано для потреб Музею архітектури та народного побуту Прикарпаття, 76 тис. грн. – на роботи пов’язані з водовідведенням від адміністративного корпусу Національного заповідника, 30 тис. грн. на проектну документацію. Існує домовлення з районною владою про підтримку фінансування і в наступному році. Також, отримано кошти в обсязі 280 тис. грн. від обласної влади. Першочерговими об’єктами на фінансування повинні стати Галичина могила, Митрополичі палати у Крилосі та старостинський замок у Галичі – як візитівки нашого краю.

У своєму виступі заступник директора Департаменту культурної спадщини України Віктор Вечерський згадав про створення Заповідника 17 років тому і тих осіб, які в першу чергу на найвищому рівні сприяли появі цієї наукової інституції. Серед них – Олександр Береговський, Василь Крук, Микола Яковина, Дмитро Табачник (як тогочасний керівник Адміністрації Президента). Впродовж року з часу свого заснування Заповідник отримав статус «Національний». На думку п. Вечерського, заповідник є колективом людей, які є професіоналами. Це притаманно Галичу. В подальшій розмові п. Вечерський висловив сумнів у можливості фінансування потреб культурної спадщини, з огляду на залучення коштів для проведення Євро – 2012. Також, він розповів про структурні зміни у органах охорони культурної спадщини на всеукраїнському рівні, заохотив продовжувати активну роботу щодо взяття на облік нових пам’яток і паспортизації вже відомих. За його словами є проблема щодо внесення до реєстру пам'яток національного значення, але немає жодних проблем відносно реєстру пам'яток місцевого значення.
На завершення урочистих зборів було вручено нагороди активним працівникам Заповідника за вагомий особистий вклад та довгорічну працю. Так, Почесними грамотами Міністерства культури України було відзначено Воробчак Марію, Олексюк Ольгу, Дідуха Володимира, Михальчук Лесю, Тимус Квітославу, Медвідь Оксану; спільною грамотою Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради – Береговську Христину, Бойко Любу, Костишина Володимира; грамотою управління культури облдержадміністрації – Бродовича Романа та Мельник Надію; грамотою обласного комітету профспілки працівників культури – Недоступ Галину, Федорняк Іванну, Жолоб Ганну.
Урочисті збори завершилися – почався новий рік праці. Успіху колективу Національного заповідника «Давній Галич»!
Андрій Чемеринський

Переглядів: 592 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024