Вівторок, 19.03.2024, 10:12:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 8 » Про минуле, сучасне і майбутнє замків говорили у Галичі
23:47:56
Про минуле, сучасне і майбутнє замків говорили у Галичі
Мабуть, кожен з нас проїжджаючи повз той чи інший замок, задумувався про минулі часи, славних лицарів, про звитяжні бої, про інтриги, які були пов’язані з цими спорудами. Безсумнівно, кожна з них є свідком і учасником нашої історії, через їхні мури проходить тяглість поколінь – від предків до нащадків. На жаль, більша частина замків України знаходиться в гіршому стані, ніж їхні закордонні аналоги – виникає потреба зберегти їх для наших нащадків, а з іншого боку, - зробити туристичними візитівками нашого краю.
Питанням досліджень, збереження та використання замків України була присвячена Міжнародна наукова конференція, яка відбулася 3 листопада в м. Галичі. Організаторами заходу стали Міністерство культури України, Державна служба з питань національної культурної спадщини, Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень та Національний заповідник «Давній Галич».
Учасниками заходу стали близько 50 науковців з України та Республіки Польща (Вроцлавський університет). Регіонально нашу державу представляли науковці Івано-Франківщини, Львівщини, Закарпаття, м. Києва, м. Кам’янець – Подільського, м. Хмельницького та ін. Для створення відповідної атмостфери для праці та спілкування у приміщенні Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» було розгорнуто експозицію макетів замків Прикарпаття.
На пленарному засіданні було зачитано вітання учасникам конференції від Міністра культури України Михайла Кулиняка, почесного президента УНК ІКОМОС, проф. Леоніда Прибєги, голови Держкультспадщини Андрія Вінграновського, Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Від імені Івано-Франківської обласної державної адміністрації науковців привітав заступник начальника управління культури Василь Тимків. 
Виступи, які прозвучали на пленарному засіданні одразу налаштували на робочу атмосферу і бажання спілкуватися для досягнення спільної мети – досліджувати, зберігати і вивчати замки. Зокрема, поділилися своїм досвідом та знаннями Герой України, заслужений працівник культури України та Польщі, директор Львівської академії мистецтв, академік Борис Возницький, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету Львівська політехніка, д-р Микола Бевз, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква Герич Володимир, заступник директора інституту «Укрзахідпроектреставрація» Роман Могитич, керівник науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії та культури Івано-Франківської області» Зеновій Федунків, доктор Вроцлавського університету Фурманек Мірослав, завідувач археологічного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Тарас Ткачук, заступник голови Державної служби охорони культурної спадщини Міністерства культури України Віктор Вечерський.
Для представників засобів масової інформації була підготована прес-конференція. На ній журналісти регіональних та всеукраїнських видань отримали змогу поспілкуватися з членами організаційного комітету конференції, отримати відповіді на ряд проблемних питань пов’язаних з функціонуванням замків та палацових комплексів.
Продовжили науковці свою працю на засіданнях секцій. Їх було три – за напрямками: «Архітектурна», «Історико-археологічна», «Культурологічна». Праця у роботі секцій була досить цікавою, а сучасні засоби технічного забезпечення надали змогу науковцям у повній мірі розкрити досліджувану ними проблематику. Загалом, на секційних засіданнях було озвучено 23 доповіді.
Підсумком роботи Міжнародної конференції стало прийняття резолюції, яка спрямована на вирішення поточних проблем замків України.
Всі науковці, які були учасниками заходу висловили щиру подяку оргкомітету та керівництву Національного заповідни ка «Давній Галич» за тепле прийняття. Безсумнівно, саме у спілкуванні у своєму науковому середовищі, кожен отримав додаткову наснагу та мотивацію для подальшої праці.
А.Чемеринський


Резолюція
Міжнародної науково-практичної конференції «Замки України: дослідження, збереження, використання»

м. Галич                                                                  3 листопада 2011 року
Ми,  учасники  Міжнародної  науково-практичної  конференції «Замки України: дослідження, збереження, використання», організованої з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» за сприяння Міністерства культури України, Українського національного комітету IСОМOS, констатуємо:
- сьогодні у багатьох країнах Європи проходять процеси дослідження і реставрації давніх замків та використання їх як туристично-рекреаційних комплексів;
- необхідно перетворити українські замки на привабливі відпочинкові зони, що у свою чергу створить Україні імідж потужного туристичного центру.
Підкреслюємо:
- необхідність подальшого поглибленого наукового дослідження, реставрації і збереження замків України, а також використання їхнього пізнавального, музейного і культурологічного потенціалу.
Конференція закликає і рекомендує:
а) організаторам та учасникам звернутися до Президента України із клопотанням про створення Програми «Замки України» на 2012 - 2022 роки з метою їх збереження, реставрації, консервації та музеєфікації;
б) від імені організаторів та учасників звернутися до Міністерства культури України із клопотанням створити спеціальний єдиний реєстр замків України та розробити щорічну Програму культурно-мистецьких заходів, які відбуватимуться в них, а також забезпечити активну розробку облікової документації на всі збережені замки України для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам'яток України;
в) науковій громадськості України та вітчизняним пам'яткоохоронним організаціям продовжити поглиблене дослідження замків України з метою їх консервації, реставрації та музеєфікації у подальшому вивченні їхніх історико- архітектурних ансамблів та створення на їхніх територіях історичних атракцій для залучення туристів;
г) пам'яткоохоронним установам здійснювати на наукових засадах роботу з адаптації, музеєфікації та реставрації замків і їх використання для туристичних та інших цілей;
д) організаторам та учасникам конференції спільно з Міністерством культури України ініціювати створення при замках України об'єктів туристичної інфраструктури, у т. ч. визначити місця для створення майбутніх кемпінгів (мобільно-готельних комплексів), для різноманітних ярмаркових, театралізованих дійств; залучати до цього інвестиційні, благодійні та інші кошти відповідно до законодавства;
є) пам'яткоохоронним установам України розробити програми збереження і використання замків в Україні із врахуванням міжнародного досвіду та залучати кошти із різних джерел фінансування із метою збереження історико-архітектурної спадщини та розвитку замкового туризму в Україні;
є) від імені організаторів та учасників конференції звернутися до голів Івано-Франківської обласної ради та державної адміністрації із клопотанням фінансування дослідження, збереження, консервації та музеєфікації замків Івано-Франківщини та прийняття регіональної програми «Замки Прикарпаття»;
ж) науковцям Національного заповідника «Давній Галич» окреслити спектр наукових проблем Галицького замку, продовжити роботу з дослідження цих проблем у загальноукраїнському контексті та контексті перетворення Галицького замку у потужний пізнавальний, культурологічний та відпочинковий комплекс;
з) генеральній дирекції Національного заповідника «Давній Галич» звернутися до Міністерства культури України з клопотанням про фінансування дослідження, консервації та музеєфікації Галицького замку, а також про фінансування роботи постійнодіючої комплексної науково-дослідної експедиції Заповідника;
і) науковим співробітникам Національного заповідника «Давній Галич» скласти перелік архівних та опублікованих джерел з історії Галицького замку з метою формування бібліографічного каталога з його історії.

Переглядів: 637 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024