Вівторок, 19.03.2024, 08:00:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 26 » Свято галицького краєзнавця
01:29:07
Свято галицького краєзнавця
Саме так можна охарактеризувати захід, який відбувся 23 листопада 2011 р. в обласній універсальній бібліотеці імені І.Франка. Цього дня тут презентував свою нову працю «Постаті галицької історії» науковий співробітник Національного заповідника «Давній Галич», краєзнавець та освітянин Іван Драбчук.
Розділити радість автора з приводу появи нового краєзнавчого видання прийшли краєзнавці, професійні науковці, студенство, представники громадських об’єднань та політичних партій. Таке широке коло представників з різноманітних згуртувань було зумовлено активною громадською позицією краєзнавця Івана Драбчука, який окрім праці на ниві освіти та досліджень минулого, був депутатом районної ради впродовж кількох скликань, є активним членом «Просвіти».
Відкрила презентацію видання присвяченого діячам ХІ – ХІХ століть заступник директора обласної бібліотеки Галина Горбань. У вступному слові вона охарактеризувала дослідника, як наполегливого та системного відвідувача читального залу бібліотеки, патріота свого населеного пункту, поета та автора численних видань з історії церковних пам’яток та життєписів осіб, які відіграли значну роль у процесах державотворення.

У своєму слові краєзнавець Іван Драбчук висловив радість з того приводу, що презентація книги проходить у «храмі книжок». Таке відношення автора до книг не є випадковим – з дитинства він не проводив і дня без читання, цьому сприяло і те, що його мати була шкільною вчителькою. Цікавими були роздуми п. Івана з того приводу, що читаючи книги в бібліотеці, він ніколи не міг уявити собі, що колись на книжкових полицях стоятимуть видання його авторства. Оповідаючи про свою книгу, Іван Драбчук наголосив на ролі активних одиниць в житті суспільства, які можуть змінити історичний процес і підштовхнути до дії ширші верстви суспільства. Також, автор висловив щиру подяку за підтримку у виданні праці голові Тисменицької РДА Ігору Овчару, голові Тисменицької районної ради Володимиру Семеніву, колективу Національного заповідника «Давній Галич».
Про активну суспільну позицію історика та вчителя Івана Драбчука поділилися своїми роздумами депутат обласної ради, голова Тисменицької районної організації НРУ Ярослав Єфімчук та голова Галицької районної організації НРУ Володимир Федорняк. Депутат обласної ради, директор Української гімназії №1 м. Івано-Франківська Ігор Дейчаківський наголосив на тому, що Драбчук є сумлінним істориком-пошуківцем. За його словами, навіть незважаючи на те, що автор «Постатей галицької історії» немає офіційних наукових ступенів, за знанням і досвідом він насправді є «доктором наук».

Своїми враженнями про нову працю поділилися проректор з наукової роботи Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Іван Миронюк; кандидат історичних наук, завідувач кафедрою історії України Прикарпатського університету Ігор Райківський; докторант Андрій Королько; заслужений працівник культури України, краєзнавець Петро Арсенич; дослідник історії Тисмениччини Йосип Карпів. У своїх виступах вони звернули увагу на легкий стиль його почерку, як автора багатьох видань, наявність значного авторитету у колі краєзнавців області, порівняли його пошуки з діяльністю галицьких істориків ХІХ ст. – І.Шараневича та Й.Пеленського. Сумлінність Драбчука, як історика було озвучено наступними словами: «Більшість дослідників вивчаючи історію держави (у абстракному розуміння як дерева) вивчають тільки крону, а Драбчук досліджує коріння».
Впродовж презентації Іван Драбчук постав перед присутніми не тільки, як історик, а і як поет. На вечорі було прочитано уривки з його інтимної лірики, етюди присвячені порам року. Всі бажаючі мали змогу ознайомитися з попередньою творчістю краєзнавця з Сільця – експонувалася виставка його попередніх видань.
Підсумком презентації видання став виступ заступника генерального директора з питань охорони пам’яток Національного заповідника «Давній Галич» Володимира Дідуха. Від імені дирекції заповідника він висловив подяку «невтомній бджілці» Івану Драбчуку і подарував обласній універсальній бібліотеці ім. І.Франка підбірку видань, які впродовж 17 років були видані Заповідником.
А.Чемеринський 

Переглядів: 583 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024