Субота, 27.04.2024, 00:30:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 8 » Відзначили 100-річчя з дня народження Головнокомандувача УПА Дмитра Клячківського-«Клима Савура» (1911-1945)
19:43:52
Відзначили 100-річчя з дня народження Головнокомандувача УПА Дмитра Клячківського-«Клима Савура» (1911-1945)
4 листопада виповнилось 100 років з дня народження полковника Дмитра Клячківського - головного командира УПА. В засіданні круглого столу з цієї нагоди в Центрі патріотичного виховання ім. С.Бандери взяли участь учні гімназії №3, ЗШ № 11, 16, 17, природничо-математичного ліцею зі своїми педагогами.
Організували захід учасники створеного в цьому навчальному році учнівського об’єднання «Я – громадянин України!» (керівник – заступник директора ЦПВ ім. С.Бандери Мирослав Нагірний). Присутні обговорили роль УПА в історії України та місце Д.Клячківського у формуванні УПА. Він часто був змушений міняти псевдоніми. Учениця 6-А класу гімназії № 2 Оксана Базюк розповіла про походження одного з найвідоміших псевдонімів героя. На кордоні Луганської, Донецької та Ростовської областей знаходиться курган Савур-могила. Існує легенда про козака Савура, який загинув тут у боротьбі з татарами.
Повідомлення про ранні роки життя і діяльності Д. Клячківського зробила учениця 6-В класу гімназії № 2 Лілія Вовк. Народився в баражі, навчався і працював у Станиславові. У 1937 кілька місяців провів ув’язниці. У 1939-40 рр. - провідник юнацтва ОУН Станіславівщини, увересні 1940 заарештований НКВС, засуджений дорозстрілу, згодом зміненого на10років позбавлення волі. Після нападу Німеччини втік з в’язниці, став обласним провідником ОУН(б) уЛьвові, згодом арештований німцями, врятувало втручання А.Шептицького. З 1942 року Д.Клячківський очолив провід ОУН наПівнічно-західних українських землях. Влітку 1943 р. він об’єднав усі загони, що боролись проти німців. Йому вдалося дати відсіч рейдуючим польським відділам Армії Крайової.
З січня 1944 р. Клячківський передає свою посаду Р.Шухевичу, залишаючись командиром найміцнішої групи УПА-«Північ».
Студент групи ФК-36-II державного коледжу технологій та бізнесу Роман Ріпа доповів про смерть Клима Савура в лютому 1945 в у бою з загоном НКВС на Рівненщині.
Також присутні переглянули мультимедійну презентацію по біографії Клима Савура, фрагмент інтерв’ю завідувача кафедри історії спецслужб Академії СБУ Дмитра Веденеєва: «НКВД здійснювало злочини під виглядом УПА».
1952 р. Д. Клячківского постановою УГВР нагороджено Золотим Хрестом Заслуги ОУН, посмертно присвоєний чин полковника УПА.
В 1995 році відкрито пам'ятник Д.Клячківському у його рідному Збаражі, а 14 жовтня 2002 р. - в м.Рівному. Пам’ять про відважного командира збереглося в піснях. Звучали твори «Десь там далеко на Волині…», «Пісня про Клима Савура», учасники об’єднання Ростислав Бонцюнь (3-А клас гімназії № 2) та інші читали вірші повстанського поета Марка Боєслава.
В заключному слові директор Галина Савченко наголосила: ми не можемо допустити, щоб наш народ перетворився в манкуртів, які не пам’ятають свого минулого

Переглядів: 507 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024