Вівторок, 19.03.2024, 06:10:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 26 » Влада пам’яток не реставрує – чекає, поки час зруйнує…
00:24:33
Влада пам’яток не реставрує – чекає, поки час зруйнує…
Михайлові Головатому серце крається, коли бачить, як на очах руйнується історична пам’ятка.
Жителі Івано-Франківська вже втомилися обурюватися – на місці історичних будівель виростають скляні висотки – торгові центри, житлові багатоповерхівки.
"Якщо так і далі піде, місто втратить своє історичне обличчя, – нарікає пані Галя. – Наші діти лише на фотографіях побачать, яким гарним було їхнє місто. Влада це робить свідомо. Оскільки пам’яток архітектури зносити не можна, їх спеціально не реставрують, аби швидше завалилися. Так було з Будинком учителя. Кілька років будівля стояла – нікому до неї не було діла. Зрештою, стіни рухнули. Тепер на тому місці активно ведуть будівництво”.
У центрі міста за парканом, схоже, чекає такої ж гіркої долі палац Потоцьких. Кілька років тому його придбала приватна компанія. Похилена брама до палацу зачинена. За чагарниками, які буяють на подвір’ї, важко щось розгледіти. Попереду стоїть австрійська будівля – госпітальний комплекс, зведений ще у XIX столітті, за ним – обшарпані стіни колись шикарного палацу Потоцьких.
"Одна приватна компанія викупила по всьому місту кілька військових містечок, – розповідає краєзнавець Михайло Головатий. – У список потрапив і палац, бо там був військовий госпіталь. Губернатор пан Вишиванюк навіть дав вказівку – залишити ворота, а все інше пустити під бульдозер. Влада вважає, що ця будівля не має жодної історичної цінності. Насправді це не так. І палац, і госпіталь – історичні пам’ятки”.
Чиновники запевняють: зносити будівлі ніхто не збирається. Та ремонтувати не поспішають.
Як розповів начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк, до 350-ліття відремонтують… браму. "Уже готують проект реставрації. Приватник виділив на все кошти. Щодо реставрації усього комплексу, над цим питанням працюють ОДА та міська рада. Все впирається в гроші”, – зазначив пан Давидюк.
Інна ГОНЧАРУК, "Високий Замок”

Переглядів: 499 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024