Понеділок, 29.04.2024, 12:18:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 221 222 223 224 225 ... 275 276 »
Робота з відновлення будинку №18 по вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську, де якому кілька місяців тому обвалилося перекриття, не витримує ніякої критики, - вважає Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, який піддав днями різкій критиці діяльність в даному напрямку департаменту архітектури і містобудування міського виконавчого комітету.
Зі слів мера, керівництво департаменту намагається перекласти свої функції на плечі інших комунальних структур, яким вони абсолютно не властиві.
Зокрема, воно «нарізало» аж п’ять задач для муніципальної інспекції з благоустрою, офіс якої раніше розміщувався у будинку по вулиці Січових Стрільців, 18. Серед цих задач є такі, як «звернутися до департаменту архітектури і містобудування», «звернутися до відділу охорони культурної спадщин» тощо. ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Прикраси на голову широкі стрічки із різноманітним бісерним вишиттям та пришитими по боках маленькими кругами-колтами зберігся у селі Вільхівці Городенківського району, що на Івано-Франківщині, ще від… княжих часів.
Якщо поглянути на незвичні і непритаманні покутському регіону, де знаходиться, власне село, прикраси, та порівняти їх із гравюрами княжих часів та реконструкцією істориків та етнографів, то можна одразу ж помітити велику схожість із уборами доньок давньоукраїнських князів та дівчат зі знатних боярських родин. Але про таке юна майстриня Роксолана Бичай навіть не здогадується. Каже, що тут таке з правіків робили.
— На цупку широку червону стрічку ми з бабусею Ганною пришиваємо бісер та лелітки, — розповідає дівчина. — Візерунки придумуємо самі, беручи за  основу те, що є на пок ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Українська сторона одержала дозвіл на проведення археологічних досліджень на місці можливого поховання князя Данила Галицького в польському місті Хелм. Данилу Галицького потривожать Про те, що Україна добилася дозволу на проведення пошуків останків князя Данила Галицького, газеті "КоммерсантЪ - Украина" повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. 
"Міненерго мало передати Римсько-католицькій церкві будівлю у Львові, де зараз розташований підвідомчий міністерству філіал Держтехстандарту. Проте ми запропонували почекати з передачею, зажадавши натомість право на проведення наукових досліджень в Хелмі, де, за історичними даними, було поховано Данила Галицького", – пояснив він. 
Князь Данило Галицький народився п ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Як виглядала Галицька брама? Чи штурмував Суворов Станиславівську фортецю? Коли Володимир Ленін відвідав наше місто? Що станеться з Івано-Франківськом 21 грудня 2012 року, коли, згідно з календарем майя, прийде кінець світу? Вчені скептики скажуть, що зображень Галицької брами не збереглося, Леніна й Суворова тут ніколи не бачили, а 21 грудня буде звичайною п’ятницею. Проте, дехто з місцевих художників так не вважає.
Пару років тому на сайті SkyscraperCity, у гілці «Старі фото Станиславова», з’явилася картинка із зображенням Галицької брами. Форум одразу вибухнув коментарями, мовляв, це краєзнавча сенсація та й узагалі найдавніше фото міста. Від попередніх реконструкцій фортеці під патронатом академіка Грабовецького цей малюнок вигідно відрізнявся точністю історичних деталей. Відверто кажучи, в мене самого промайнула думка, що це графіка кінця ХVIII ст ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Одним із неодмінних атрибутів кожного міста є його диваки. У Станиславові 1930 х років їх теж вистачало. Так, на вулиці Сапєжинській (нині — стометрівка) біля банку можна було побачити молодого чоловіка на ім’я Бонк.
Він просив милостиню, паралельно коментуючи перехожих. До чоловіків він звертався із віршиком: «Тен пан носі крават червони, бо шука собі жони!». Для жіночок мав заготовлений слоган: «Та пані з Коломиї, бо носом риє». Цікаво, що через сімдесят років на тій самій стометрівці (тільки вже біля іншого банку) регулярно стоїть ще один дивак, який відпускає подібні солонуваті жарти й давно став своєрідною візитівкою міста.
А ще однією знаменитістю тоді була така пані Капітанова. Очевидці згадують, що за будь-якої погоди, у холод і спеку, вона мала на собі стільки одягу, що була подібною ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

«Збудуємо пам’ятник «Руській трійці» - зачинателям українського національного відродження в Галичині, авторам альманаху «Русалка Дністровая» - першої книги українською мовою на західноукраїнських землях (1837 р.), o. Маркіяну Шашкевичу, Івану Вагилевичу і Якову Головацькому в м. Івано-Франківську»

ЗВЕРНЕННЯ
З ініціативи Івано-Франків ... Читати далі »
Переглядів: 841 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2012

Згідно з планом роботи управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 27 серпня 2012 року на базі Центру патріотичного виховання імені Степана Бандери для вчителів історії та географії було проведено науково-практичну конференцію на тему «Івано-Франківськ: історія і сучасність».
В роботі конференції брали участь:
- Арсенич Петро Іванович, відомий історик та краєзнавець, викладач Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який ознайомив присутніх із видатними особами, які мешкали у нашому місті і внесли значний вклад в його розвиток, буремними подіями часів існування ЗУНР;
- Вережак Валентина Василівна, бібліограф обласної бібліотеки для юнацтва презентувала присутнім слайд-шоу ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.08.2012

27.08.2012 в Верховинській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася наукова конференція присвячена 588 річниці селища Верховина та 50-річчя від дня перейменування Жаб'є на Верховину. На конференції були присутні голова районної ради Ярослав Кікінчук, заступник голови райдержадміністрації Юрій Потяк, селищний голова Василь Мицканюк та ін.
Переглядів: 498 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.08.2012

Відтепер про ювілей Тисмениці нагадуватиме й сувенірний конверт із спеціальним штемпелем, що виготовлений Укрпоштою до пам’ятної дати – 950-річчя міста.
Церемонія спеціального погашення сувенірного конверта відбулася в рамках покутського фестивалю та 950-річчя Тисмениці. Її здійснили: голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, директор Івано-Франківської дирекції УДППЗ Укрпошта Михайло Саковський, голова Тисменицької районної державної адміністрації Ігор Овчар, голова Тисменицької районної ради Володимир Семенів, міський голова Тисмениці Богдан Дарчин, які залишили на конверті автографи. Фото підписантів із конвертами в руках на згадку, а далі сувенір роздали усім охочим.
Переглядів: 507 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.08.2012

Учора у місті Коломиї відкрили пам’ятник Івану Франку. Урочиста подія відбулася у день відзначення 156-річчя з дня народження видатного українського письменника, поета, громадського діяча, філософа. 
Як зазначалося, з часу виникнення ідеї про спорудження монументу Каменяру у Коломиї до її втілення у життя минуло 9 років. Кошти на пам’ятник збирали усією громадою. Долучилися обласна, місцева влада, меценати. 
Над монументом працювали коломийський скульптор Василь Андрушко, професор Львівської національної академії мистецтв Василь Гурмак, архітектор Олег Пріль. 
За словами Василя Андрушка, робота була цікава і водночас складна, адже потрібно було втілити у камені цілісну композицію. Іван Франко, немов би піднімаючись сх ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.08.2012

Видиму форму Божественної краси і гармонії — ікони, квіти і пейзажі — представлено на виставці у регіональному історико-краєзнавчому музеї Гуцульщини, що у Верховині.
Автори робіт, представлених на виставці, — подружжя іконописців Миколи і Людмили Рибенчуків. Високохудожні картини митця з Верховинщини і його дружини-киянки виставляються у цьому музеї вже вдруге. Вони активні учасники експозицій у Києві, Львові, багато їхніх ікон знаходяться у приватних колекціях України, США, Франції, Польщі. Микола і Людмила Рибенчуки розписували такі храми, як церква Святої Тройці, Святого Дмитра, Святої Покрови Богородиці, Вознесіння Господнього у місті Львові.
На виставці у Верховині можна побачити ікони різної тематики, написані як канонічною, так і авторською техніками. Зокрема, ікона "Богородиця-Всецар ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.08.2012

27 серпня минуло 156 років від дня народження письменника-мислителя, який здобув у нащадків славу Великого Каменяра та Українського Мойсея.
Про унікальність, універсальність і геніальність цієї творчої особистості написано багато, а говорено ще більше. Порівняно невелике фахове коло дослідників ось уже понад століття намагається збагнути секрети творчості автора «Захара Беркута» й «Зів’ялого листя».
Проте коли від часу Франкових уродин добігає чергове N-ліття (особливо з нулем наприкінці!), раптом з’являється легіон «ювілейних франкознавців» (шкільних, університетських, конгресових, мітингових тощо), які про свого патрона згадують зазвичай лише раз на десять років (так би мовити, при святі). Вони наввипередки виголошують довжелезні зарозумілі доповіді й високолетні порожні промови, переважно ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.08.2012

В області створено комунальне підприємство обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів "Пам’ять".
Воно займатиметься пошуком, дослідженням, ексгумацією і перепохованням осіб, які загинули чи померли внаслідок депортацій, політичних репресій та воєн, веденням обліку, впорядкуванням і збереженням розташованих на території області поховань і меморіальних цвинтарів, науковим вивченням історичних подій, пов’язаних з депортаціями і політичними репресіями українців та інших народів на території Івано-Франківщини, дослідженням з історико-просвітницькою метою ходу бойових операцій і місць боїв Першої та Другої світових воєн, національно-визвольної боротьби.
Переглядів: 515 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.08.2012

Днями міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звернувся до начальника департаменту містобудування та архітектури Олега Гаркота із дорученням оформити усі необхідні документи щодо спорудження у обласному центрі пам’ятника Івану Павлу Другому. За словами Олега Гаркота, теза про необхідність спорудження в нашому місті погруддя папі Івану Павлу II виникла в процесі розв’язання чергового конфлікту із забудовниками, який розгорівся весною цього року. Нагадуємо, що на перетині вулиці Івана-Павла II з вулицею Миру є проблемна територія землі. На цю ділянку претендує землекористувач з наявними та чинними правовими документами (договір оренди землі). Забудовник мав бажання провести розширення і добудову існуючого спортивно-оздоровчого комплексу, а натомість зрізав та викорчував кілька дерев (щоправда, декілька натомість посадив), надавши, при цьому документацію на окрему споруду. Як варіант, що дозволяв би збе ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: limnytcja | Дата: 27.08.2012

Частина людей обурена тим що ніхто не опікується будинком на Січових Стрільців 18. Багатостраждальна пам'ятка з лютого не має "покровителя".
Другі вважають це ще одною зайвою проблемою для міста, яких і так багато. Мовляв вже дістали з цими пам'ятками, тут важливіші є питання. А ситуація справді паскудна. Будинок, який пробув у аварійному стані уже, виявляється, років вісім - є найстарішим будинком (1830) в цій "новій" (порівняно з середмістям) частині міста. Так званий допожежний. Бо навколо в більшості згоріло 1868 році і відбудовано наново вже пізніше.
Необхідні велетенські гроші на реставрацію і просто гроші на чекання допоки сам упаде і зовсім не потрібно грошей щоб збудувати тут ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: limnytcja | Дата: 26.08.2012

До 21-ої річниці проголошення Незалежності України в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася виставка галицьких митців. На ній представлені роботи уродженців Галича-Крилоса, а також співробітників заповідника – твори живопису, графіки, сакрального мистецтва, гобелени, кераміка, вироби з металу, шкіри та ін.
Семен Побуцький, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи, наголосив, що відкриття мистецької виставки в такий час є символічним. 
Від імені влади митців привітав заступник голови Галицької районної державної адміністрації Богдан Мазурик. Він зазначив, що наші талановиті земляки формують позитивне враження про Галицьку землю у всіх, хто її відвідує.
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2012

22 серпня 2012 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулися літературні читання присвячені ХХІ – ій річниці Незалежності України. Захід передбачав огляд життєвого шляху та творчості одного з тих діячів, які в минулих століттях боролися за майбутнє власного народу і відстоювали його інтереси перед урядами інших держав. Йшлося про відомого громадського діяча та політика Галичини та Австро-Угорської імперії, уродженця с. Крилоса д-ра Юліана Романчука (1842 - 1930). Цього року виповнюється 170 – років з дня його народження та 80 – років з часу його смерті.
Організаторами заходу виступили Національний заповідник «Давній Галич», Івано-Франківська обласна організація ВУТ «Просвіта», Галицьке міськрайонне об’єднання ВУТ «Просвіта». У літературних читаннях взяли участь представники управління культури, національностей та релігій Іва ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2012

Іще одна версія кінця світу. Календар Майя, який начебто обривається в 2012 році, зробив тему кінця світу чи не найпопулярнішою у засобах масової інформації протягом останніх двох років. Чим тільки не лякають читача: глобальним похолоданням, або ж надмірною сонячною активністю, чи кометами, вулканами, землетрусами, цунамі, повенями, які нібито мають знищити усе живе на землі. А якщо природні катаклізми чомусь не відбудуться, то напоготові нова «страшилка»  – або інопланетяни нападуть, або доморощені масони геть розбушуються!
А ось сто років тому швидкого кінця світу не очікували, принаймні, з вини комет. Газета «Діло» від 1 січня 1933 р.  у статті «Кінець нашої Землі» повідомляла, що американський астроном Мак Міллян, зваживши на кількість комет у Всесвіті та розміри міжпланетного простору, згідно з теорією ймовірності розрахував, що можливіс ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: limnytcja | Дата: 26.08.2012

Під час прокладання кабелю біля адміністративного будинку, в якому розташовані Івано-Франківська обласна державна адміністрація та мерія Івано-Франківська, робітники натрапили на вхід до загадкового підземелля.
Наразі землекопи працюють всередині каземату, вибираючи ґрунт, щоб дістатися долівки.  Виявлені підземелля, очевидно, датуються періодом Станиславівської фортеці (17-18 століття). "Нам сказали розчистити все аж до твердої основи, - сказав журналістові "ГК" один з робітників. - Каземат цей доволі просторий і глибокий, працювати можна стоячи на повен зріст".
За старою станиславівською легендою, під середмістям колись проходив колосальний підземний хід, який з’єднував палац засновників Станиславова шляхтичів Потоцьких із гол ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: limnytcja | Дата: 26.08.2012

До 2007-го про геніального скульптора XVIII століття Іоанна-Георга Пінзеля пересічний інтелігент майже нічого не знав. Сьогодні про містичного майстра також відомо небагато, єдине, що жив і творив на теренах Галичини й однозначно талантом сягнув, як хтось вдало висловився, рівня Мікеланджело. Але коли біографію Мікеланджело було надруковано ще за життя, то біографічних відомостей про Пінзеля дуже мало. Невідомо ні його національності, ні точного прізвища, ні тим більше якихось деталей, котрі так скрупульозно бережуть і визбирують про своїх геніїв країни, що поважають себе. Бракує навіть легенд і історій, котрі могли б заповнити білі плями. і те, що нині в Україні (згідно з офіційною версією) зберігається  62 твори різця Пінзеля, можна назвати унікальним бонусом для країни, котра не дуже вміє берегти власні мистецькі шедеври. З огляду на це виставка творів Пінзеля в одному з найавторитетніших музеїв світу — третьому ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Є такий давній жарт, що у СРСР найстрашнішими військами були стройбати (будівельні батальйони), бо їм навіть зброю до рук боялися давати.
Туди часто потрапляли служити ті, від кого відмовлялися інші роди військ: солдатики з судимостями, алкозалежні та інші подібні категорії. Зрозуміло, що якість їхньої роботи залишала бажати кращого. Та виявляється, на військових будівельників нарікали не лишень у СРСР.
На початку 1670-х років у Станиславові розпочали будову величного католицького костелу. Проект розробив інженер-фортифікатор Франсуа Корассіні. Паралельно він займався зміцненням обороноздатності міста, і костел був ніби суспільним навантаженням від магната Потоцького.
Будували довго, настільки довго, що в Корассіні закінчився контра ... Читати далі »
Переглядів: 812 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

У довоєнному Станиславові спортом займалися не лише прості любителі цієї справи, а й люди поважних професій — викладачі, медики. І не просто займалися, а показували серйозні результати в тенісі, легкій атлетиці, ігрових видах. Одним із них був учений-ветеринар зі світовим ім’ям Володимир Соколовський.
Згадку про Соколовського можна знайти у діаспорному «Альманаху Станиславівської землі». Він народився у чеському містечку Нимбрук, неподалік Праги у 1916 році. Згодом сім’я переїхала до Станиславова. Тут у 1935 році він закінчив державну українську гімназію. Далі його чекали 10 років навчання, а ще — легкоатлетичні забіги, у яких він брав участь від Станиславова до Берліна.
Піонерами легкої атлетики міста були школярі, бо перші змагання відбувалися на міжшкільному рівні. На початках Станиславів ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Дата 22 серпня 1957 року не фігурує у працях з історії Івано-Франківська. Бо нічого величного тоді не відбулося — лише були надруковані перші радянські поштівки з видами обласного центру Прикарпаття. Втім, саме завдяки їм ми сьогодні можемо порівняти зображення 55-річної давнини із теперішніми краєвидами та побачити, наскільки змінилося місто.
Отже в 1957 році Київська фаб­рика масового фотодруку тресту «Укрфото» випустила серію із п’яти поштівок. Вони були чорно-білі, виконані фотографічним способом. Наклад кожної — 5000. Кош­тував цей клаптик фотопаперу 65 коп. Серія мала наскрізну нумерацію від 2322 до 2326. Фото­г­раф — І. Лейбович. Якість кадрів доводить, що цей товариш був таки справжнім професіоналом.
Перша поштівка називалась «Парк імені Т. Г. Шевченка». Вона зображала куточок парку, ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.08.2012

Колись неприступна Пнівська оборонна фортеця під впливом часу і погодних стихій почала розвалюватися. Для того, щоб привернути увагу до її проблем, ще торік започаткували проведення етнофестивалю «Дженджур Фист».
Як би сказав мудрий гуцул, цей корінь, що є українським женьшенем, допомагає від багатьох захворювань. Помітили його чудодійні властивості і лицарі Ордена тамплієрів, карпатські мольфари і відьми. У програмі етнофестивалю вміло поєдналися: ленд-арт, реконструкція боїв, лицарські турніри, музичні і театралізовані постановки, ярмарки, відтворення традиційного побуту і ремесел Середньовіччя, які побутували у Карпатському регіоні.
Проведення цього заходу започаткували торік, хоч цьогоріч він відбувся вперше. Організатори – мистецька агенція «Фист», громадська організація «Вільна інформац ... Читати далі »
Переглядів: 790 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

Каталізатором для написання цієї дещо спізненої статті про небуденну історію «Повстанського Танґо» стали два телефонні дзвінки зі Львова. Перший 30 травня ц. р. від п. Юрія Шухевича, сина Головнокомандуючого УПА Романа Шухевича, та 5 червня від співака Ореста Цимбали про те, що пані Ольга Ільків, зв`язкова Головнокомандуючого УПА, авторка тексту «Повстанського Танґо», одержала цього року звання «Львів’янка року».
Йдеться про надзвичайну, хоробру, інтелігентну жінку, патріотку і талановиту поетесу, якій цьогоріч сповнилося 92 роки. Нагороджена у 2008-му Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня, різними грамотами та відзначеннями за заслуги у національно-визвольній боротьбі Української Держави тощо. У 2010-му п. Ольга Ільків розповіла про свій життєвий шлях у фільмі під назвою «З історії Галичини» (історії, бачені з боку українського, польського та єврейського) ... Читати далі »
Переглядів: 1006 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

Сьогодні, 23 серпня, на сесії  облради, Сергій Адамович «наїхав» на відділ охорони культурної спадщини та музейної роботи ОДА, в особі його керівника Андрія Давидюка. Каже, все, що добре вміють робити чиновники із цього відділу – це писати відписки.
За словами Адамовича, відділ працює у форматі бездіяльності. Мовляв, на запит щодо Палацу Потоцьких йому відписали, що «це не їхня компетенція». А на запит щодо захисту церков, які є пам’ятками національного значення, вони відписали «що цим займатися не будуть».
«Прошу звернути увагу на роботу цього відділу, — підсумував Сергій Адамович. — Може його треба розформувати за бездіяльність?».
Переглядів: 580 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

27 серпня 2012 р. у м. Коломия відкриють новозбудований пам`ятник Іванові Франку. З нагоди цієї події культурологічним проектом "Наше місто" видано листівку. Автором листівки є лікар Микола Ганущак, а листівка вийшла під номером 29 у серії листівок "Коломия - наше місто".
Переглядів: 906 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2012

21 серпня відбулася спільна нарада громадської організації «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» та Молодіжного благодійного фонду «Заради добра» з питань створення музею історії нафтової промисловості. 
Довгий час досліджуючи старі місця нафтовидобутку, активісти дійшли висновку – Прикарпаттю не вистачає музею, де люди могли б почерпнути історію про розвиток нафтової промисловості краю.  Одним з найближчих планів організацій стало відкриття музею нафти у селі Слобода, що на Коломийщині. Експозиція матеріалів буде проходити у приміщеннях та під відкритим небо у селі.
Слобода Рунгурська одне з перших поселень на Прикарпатті, де розпочали добувати нафту. Ще у 1771 році на цій території були відкриті копанки, де вже працювали люди, видобуваючи корисну продукцію. Н ... Читати далі »
Переглядів: 751 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

Пам'ять українського дисидента та політв'язня Михайла Дяка вшанували в Івано-Франківську. Панахида та віче відбулися біля його меморіальної дошки на вулиці Національної Гвардії. Михайло Дяк народився 1935-го року на Бойківщині.
Він засновник підпільного "Національного Фронту", боровся за незалежність України у 60-х роках. Попри те, що був співробітником органів внутрішніх справ, здійснив чимало антирадянських акції протесту.
Син дисидента - Олесь Дяк - відомий львівський бард та поет каже: батько до всього намагався підходити з гумором. Пригадує акцію протесту у Болехові. Тоді дисидент вирішив покепкувати над пам’ятником Леніна. Хотів прив'язати до руки вождя синьо-жовтий прапор.
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

Цими днями під час прокладання кабелю біля адміністративного будинку, в якому розташовані Івано-Франківська обласна державна адміністрація та мерія Івано-Франківська, робітники натрапили на вхід до загадкового підземелля.
Наразі землекопи працюють всередині каземату, вибираючи ґрунт, щоб дістатися долівки каземату, час існування якого, очевидно, датується періодом Станиславівської фортеці (17-18 століття).
— Нам сказали розчистити все аж до твердої основи, — сказав журналістові ”ГК” один із робітників. — Каземат — доволі просторий і глибокий, працювати можна стоячи на повен зріст.
За старою станиславівською легендою, під середмістям Станиславова колись проходив величезний півдземний хід, який з’єднував палац засновників міста Потоць ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

На  території Пнівського замку, що неподалік  від Надвірної, відбувся перший  етнічний фестиваль  середньовічної культури «Дженджур-фист». Упродовж двох днів можна було поринути у життя  та культуру середніх віків, самому спробувати середньовічні розваги, повправлятися у стрільбі з лука  та скуштувати на смак давні страви. 
Намір провести незвичайний етнофестиваль  його організатори, серед яких - місцевий тележурналіст та директор заходу Володимир Молдавчук, планували кілька років. Дебютувати з «Дженджур-фистом» збиралися торік, проте усе так і залишилося в планах аж цього року завдяки старанням влади та спонсорів Пнів прийняв перший етнічний фестиваль середньовічної культури. 
«Саме завдяки таким креативним ідеям люди можуть познайомитися з історі ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

В Івано-Франківську до жовтня може з’явитись пам’ятник Євгену Коновальцю. Відповідне рішення сьогодні прийняте на сесії міської ради. Споруджуватимуть пам’ятник за кошти, зібрані депутатами на реставрацію брами палацу Потоцьких.
Пам’ятник буде встановлено у сквері на куті вулиць Євгена Коновальця-Військова, навпроти нової церкви. Секретар міськради Руслан Марцінків повідомив, що загальний кошторис споруди разом з благоустроєм території становить близько 350 тис.грн.
Народні обранці не висловили заперечень стосовно того, аби ті кошти, які вони ще взимку зібрали на ремонт брами палацу Потоцьких, були використані для будівництва пам’ятника. Крім того, частина фінансів на пам’ятник Коновальцю передбачена у Департаменті містобудування і архітектури.
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2012

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито оновлену експозицію відділів археології та історії. Представлено цікаву археологічну колекцію знахідок часів палеоліту – неоліту, культури лінійно-стрічкової кераміки та Трипілля.
Відвідувачі мають змогу оглянути предмети та колекції з фондів музею, які ще не експонувалися, а також відреставровані унікальні музейні експонати, які висвітлюють історію міста Івано-Франківська (Станиславова).
Показано відреставрований макет міста-фортеці Станиславова XVIII ст. (автор П.Ричков).
В експозиції – багата та цікава колекція холодної та вогнепальної зброї XVI - поч. XX ст.
Австро-Угорський період репрезентований різноманітними предмет ... Читати далі »
Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2012

Уроки історії: як влада маніпулювала виборцями і фальсифікувала результати волевиявлення сто років тому.
Ностальгія за австрійськими часами, яка досі не вщухла в Галичині, має пояснення: то була епоха самовизначення і становлення основ громадянського суспільства на наших теренах. Українці разом з іншими народами імперії вчилися азам європейської демократії. Вважається, що ці уроки досі відрізняють західних українців від їхніх східних братів.
Втім, приємні розповіді про толерантність і мультикультурність «австрійського раю»  не мають від нас ховати історичної правди: політичні уроки громадянського суспільства, демократії і парламентаризму галицьким українцям коштували чимало поту і крові. Найпереконливіше про це свідчать виборчі кампанії до віденського парламенту і галицького сейму, на яких висува ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024