Субота, 27.07.2024, 01:55:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
1 2 3 ... 278 279 »

Івано-Франківській обласній організації Національної Спілки Краєзнавців України у 2024 році виповнюється 33 - и роки.

Організація об’єднує навколо себе науковців, вчителів, культосвітніх працівників, всіх тих, хто не тільки любить свій край, але й активно займається йо ... Читати далі »

Переглядів: 2664 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2010

У с.Тужилові Калуської громади знесли радянський пам'ятник.

«Пам’ятник підпадав під дію законодавства про декомунізацію. Зокрема, він включав радянську зірку і монумент радянського солдата. Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну позбутися пам’ятника стало особливо актуальним для громади села.

Виконавчий комітет Калуської міської ради прийняв рішення про демонтаж наприкінці березня цього року. Сьогодні монументу не стало. Його знесли і вивезли за допомогою працівників і техніки КП «Калушавтодор». Час відроджувати, популяризувати, вивчати і ... Читати далі »

Переглядів: 2 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2024

Від школярів до глибоких пенсіонерів: понад тридцять учасників краєзнавчого клубу працюють над відновленням історії Калуша. Учень восьмого класу Максим Бреславський в майбутньому планує стати археологом, і зараз набуває знань та практики. Найстарший учасник — вісімдесятирічний Євген Мазур.

Про це «Вікнам» розповів ініціатор клубу, головний зберігач фондів комунального закладу «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Богдан Яневич.

Кілька команд клубу працюють над створенням експозиції краєзнавчого музею Калущини, як ... Читати далі »

Переглядів: 3 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2024

Під час розкопок у селі Крилос на Івано-Франківщині науковці заповідника "Давній Галич" знайшли оборонний вал XII-IX століття до нашої ери. Фортифікаційна споруда оточувала поселення людей, які жили в час ранньої залізної доби. Також науковці знайшли частини керамічного посуду того часу.

Хто мешкав на території Крилоса у XII-IX столітті до нашої ери, чим займалися та навіщо будували оборонні вали, читайте у матеріалі Суспільного.

Давнє поселення, оточене валом

... Читати далі »

Переглядів: 3 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2024

В околиці села Межигірці Дубовецької громади, що розташоване біля річки Бибелка, лівої притоки Дністра, є урочище Скала, або Монастир. Наукові розвідки цього місця тривали протягом ХІХ – ХХ ст. Під час дослідження монастирів Давнього Галича науковці Карпатської археологічної експедиції Інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в складі професора Миколи Кугутяка, доцента Богдана Томенчука, доцента Бориса Хруслова, наукового фахівця Романа Кобильника у 2009, 2018, 2021 й 2024 рр. провели польові обстеження старожитностей скельно-печерного монастиря, пише КУРС з  ... Читати далі »

Переглядів: 6 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2024

Днями у Львівському фотомузеї розгорнули виставку світлин Богдана Гладуна “Дем’янів Лаз. Непокаране зло”, пише КУРС.

Про експозицію розповів Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери. “Мав змогу взяти участь у відкритті виставки світлин”, – зазначив він.

Автор світлин – Богдан Гладун, свідок і учасник подій 1989 року, коли у Дем’яновому лазі під Франківськом відбувалися розкопки й ексгума ... Читати далі »

Переглядів: 9 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2024

У деяких історичних будівлях нашого міста подекуди ще збереглися старі кахляні печі, які вражають своїм естетичним виглядом і художнім оформленням.

Однією з найвідоміших майстерень, які виготовляли кахлі та кахляні печі, був заклад Юзефа Пеньонжека, заснований у 1905 році. Свою майстерню цей відомий станиславівський кахляр відкрив відразу після здачі іспиту на звання майстра і пропрацював у цій сфері більше сорока років, пише Західний кур’єр.

Його клієнтами були як приватні особи, так і місцеві інституції, зокрема міський шпиталь, а також ресторації, ка ... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2024

1 липня 1883 року в Станиславові запрацювала тюрма «Діброва» (тепер вул. Чорновола 119-А), яка вважалася однією з найбільш надійних у Галичині і навіть в усій тодішній Австро-Угорщині.

У давній пресі ми знайшли кілька цікавих фактів про цю грізну тюрму, які ви, можливо, ще не знали. Так, мало кому відомо, що у вересні 1904 року «Діброва» приймала високих гостей. Тут побував сам прем’єр-міністр Австро-Угорщини Ернест фон Кьорбер у супроводі місцевих чиновників, пише Західний кур’єр.

Переглядів: 13 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2024

В 1905 році у Станиславові відкрилася українська чоловіча гімназія, і як у кожному навчальному закладі, там часом траплялися різноманітні випадки.

 

Про один із таких випадків, що стався у бурсі, тобто в гуртожитку, де проживали студенти, згадує Михайло Дем’янчук, який вступив до гімназії у 1909 році, пише Західний кур’єр:

«Були в нашій бурсі учні, котрі вчилися гри на скрипці, гітарі та флейті. Дехто з-поміж бурсаків належав до гімназійної оркестри, заснованої на короткий час перед Першою світовою війною ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2024

В 1910-х роках у Станиславові дуже популярною була азартна гра у карти, яку називали «фербель».

В неї зазвичай грали 2-4 особи, а кульмінаційним моментом був «найвищий фербель»  – комбінація з чотирьох тузів. В місті навіть діяла шайка, члени якої вдавали інтелігентів і заохочували до гри відвідувачів кав’ярень. Поліція затримувала і штрафувала азартних гравців, адже проблем від них вистачало, пише Західний кур’єр.

Так, у серпні 1918 року у місті стався гучний скандал, пов’язаний з картярами. Тадеуш Рот, Станісл ... Читати далі »

Переглядів: 16 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2024

На 38-й сесії Верховинської селищної ради затвердили проєкт памʼятного знаку до 600-річчя селища, пише КУРС.

Про це повідомив верховинський журналіст Роман Клим.

Деревʼяну скульптуру заввишки 6 метрів до 15 серпня встановлять у центрі Верховини на роздоріжжі вулиць Івана Франка, Жабʼєвської та мостом ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2024

Днями на Прикарпатті демонтували з десяток радянських пам’ятників. Як розповів КУРСу голова ГО “Деколонізація Україна”, член робочої групи з питань декомунізації та деколонізації на території Івано-Франківської області Вадим Поздняков, залишилося демонтувати приблизно 50-60 радянських пам’ятників.

У вівторок, 9 липня, у Букачівській громаді демонтували два радянські пам’ятники – у селищі Букачівці та у селі Сопів. З початку липня на Прикарпатті демонтували ще  ... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2024

«Від Хмелівки до  Нью-Йорка. Спогади українця» під такою назвою побачила світ книжка краєзнавця, громадського діяча Євгена Паранюка.

27 червня 2024 року у с. Хмелівка на Богородчанщині відбулася презентація книжки – спогадів Євгена Паранюка  «Від Хмелівки до Нью-Йорка». Видання упорядковане небогою, членкинею Національної спілки краєзнавців України Любою Лапчук  до сторіччя від дня народження Євгена Михайловича.

Основу книжки становлять понад 60 споминів-есеїв історії життя автора серед представників польської, німецької, чеської та амери ... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2024

На жаль, порятунок і подальше використання пам’яток культурної спадщини не здійснюється методами Державної служби надзвичайних ситуацій – швидко та оперативно. Цей процес може бути довгим, передбачати дослідження, описування, обговорювання, затвердження – в окремих випадках пам'ятки паралельно знищуються під впливом часу, а інколи і від умисних дій.

Останні два роки одним з об'єктів, який вимагає нагального порятунку є будівля колишньої римо-католицької плебанії в Галичі (за адресою вул. Ярослава Осмомисла, 3), відома галичанам як один з корпусів колишньої районної лікарні, в котрому розміщувався кабінет фізіотерапії та кухня. Які дії були здійснені в останньому часі для того щоб зберегти ... Читати далі »

Переглядів: 26 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

В селі Хмелівка відбулося урочисте відзначення нових лавреатів обласної краєзнавчої премії імені Євгена Паранюка. Його родина стала фундатором цієї премії, призначеної, відповідно до положення, для краєзнавців-ветеранів. Заснували цю нагороду у 2016-му обласна організація НСКУ. Її голова Михайло Косило вручив нагороди краєзнавцям – цьогорічним лавреатам.

Ними у 2024 році стали:

Лесів Василь Петрович – журналіст, письменник, сценарист. Член НСЖУ, НСПУ. Автор і ведучий народознавчого телеальманаху «Вічне дерево» програми «Навзаєм»;

... Читати далі »
Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України виступила співорганізатором з Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді 26 червня 2024 року в місті Івано-Франківську в організації та проведенні науково-методичного семінару «Формування творчих громадянських компетентностей українця в дитячих об’єднаннях закладів позашкільної освіти у контексті ентонаціональних особливостей краю».

Відкрив захід Михайло Косило, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат педагогічних наук, доктор ... Читати далі »

Переглядів: 14 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України разом з співорганізаторами Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Інститутом Івана Франка НАН України, Івано-Франківським обласним відділенням НТШ, Івано-Франківською обласною організація НСПУ, Снятинською міською радою, Снятинським літературно-меморіальним музеєм Марка Черемшини долучилася до проведення Всеукраїнської наукової конференції «Творчість Марка Черемшини і українська культура XIX – початку ХХ століття», присвяченої 150-річчю від дня народження відомого українського письменника Марка Черемшини (Івана Юрійовича Семанюка, 1874–1927 рр.).

... Читати далі »

Переглядів: 16 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

У селі Чернів Букачівської громади, що на Івано-Франківщині, 9 липня демонтували пам'ятник радянському солдату.

Про це повідомив на Facebook-сторінці директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Декомунізація в дії! Завдяки старанням активістів та розуміння органів влади Букачівської громади сьогодні у селі Чернів демонтовано пам'ятник совєтському вояку", — йдеться у дописі.

< ... Читати далі »

Переглядів: 17 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

У селі Діброві Бурштинської громади демонтували радянський меморіал. Про це повідомили у Телеграм-каналі «Деколонізація. Україна».

У листі-відповіді міського голови Василя Андрієшина йдеться, що на черзі демонтаж радянських пам'ятників у Бурштині, Бовшеві, Дем'янові, Куропатниках та Юнашкові. Однак, для цього потрібне рішення Мінкульту.

Переглядів: 23 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

Державний архів Івано-Франківської області продовжує публікацію документів про тих, хто найбільше відчув на собі «турботу» більшовицько-комуністичної влади у 1950-х роках, пише КУРС з посиланням на сторінку архіву у фейсбуці.

“Десятки тисяч понівечених доль та загублених життів, квиток в один кінець Сибіру, «пільги переселенцям» у колгоспи південних областей УРСР – це лише незначний відсоток документів, що відображають справжню політику і наміри комуністичної радянської держави та її репресивних органів щодо українського народу та мешк ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2024

Давні медалі та нагрудні знаки – це маленькі пам’ятки, які таять у собі спогади про бойові звитяги, важливі події та славні перемоги. На жаль, таких реліквій, які пов’язані з історією нашого міста, збереглося не так багато, але про кожну з них можна дізнатися багато цікавого.

Спробуймо придивитися ближче до деяких з цих пам’яток, адже вони повергають нас у минуле нашого міста.

Артилерійський знак

Перша пам’ятка, з якою ми ознайомимось, &ndas ... Читати далі »

Переглядів: 21 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2024

Кохання нерідко стає причиною великих пристрастей і штовхає людей на відчайдушні вчинки. На жаль, ці вчинки далеко не завжди бувають добрими і шляхетними, про що красномовно свідчить кримінальна хроніка Станиславівщини.

 

Так, у 1912 році Окружний суд Станиславова розглянув аж дві справи про вбивства, причиною яких стали любовні пристрасті. У березні того року на лаві підсудних опинилася 32-річна Пелагея Кушнірук, мешканка села Пасічна Надвірнянського повіту, пише Західний кур’єр.

Жінка була одруженою і мала трь ... Читати далі »

Переглядів: 23 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2024

У багатьох із нас є теплі спогади про шкільні роки, зокрема про ігри з товаришами та смаколики зі шкільного буфету, які ми пам’ятаємо ще довго після закінчення школи.

Оксана Лемеха-Луцька, вихованка станиславівської жіночої гімназії у 1920-х роках, також згадує, як розважалися її подруги у ті роки та чим тамували голод між гімназійними заняттями, пише Західний кур’єр:

«Входимо в браму нашої школи. Праворуч ведуть широкі дерев’яні, скрипливі сходи, по яких поспішно збігають першокласниці і другокласниці в гранатових (темно-синіх &n ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2024

Захід відбудеться з нагоди Дня міста та 600-ліття першої писемної згадки про Косів.

Завтра у Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини відкриється виставка найдавніших поштових фото листівок з сюжетами Косівщини. Власну колекцію представить краєзнавець Мирослав Близнюк, пише “Західний кур’єр”.

“Експонуватимуться поштові картки, датовані 1880 – 1939 роками. Збірка є своєрідним фотоархівом Косова та околиць. Тут можна побачити і тогочасні твори народного мисте ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2024

На Прикрпатті продовжується декомунізація. Днями на Франківщині демонтували радянські пам’ятники у шести селах і селищах на Долинщині та Коломийщині, пише КУРС з посиланням на групу Деколонізація України у телеграмі.

“У селищі Вигода на Прикарпатті демонтовано пам’ятник радянському солдату. Процес в області розблоковано і рухається далі”, – зазначили в групі.

У Вигодській громаді позбулися ще одного радянського меморіалу &ndash ... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 06.07.2024

У селищі Чернелиця на Івано-Франківщині планують облаштувати меморіал з єврейських надгробків. Їх місяць тому знайшли під час демонтажу радянського памʼятника. Жителі громади відкопали приблизно 100 мацев, які "совєти" використали для зміцнення фундаменту монумента.

Чи зберігся первинний вигляд надгробків, скільки років найстарішому та кому вони належали, читайте у матеріалі Суспільного.

... Читати далі »

Переглядів: 15 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2024

На початку року на нашій сторінці було повідомлення (публікація за 05.01.2024 р.) про ідентифікацію невідомої до того часу листівки з видом вулиці та колодязя у с. Залуква. За ці кілька наступних місяців вдалося віднайти ще одну філокартичну цікавинку присвячену даному селу, також періоду Першої світової війни, і саме цікаве – авторства того ж самого митця.

Вона видана під назвою «Kirche von Zalukiew a. Dnjestr» («Церква в Залукві над Дністром», назва - текст німецькою мовою розміщено по середині аркуша, під зображенням). Розміри листівки 13,8 * 8,5 см, виконана у техніці штрихування олівцем, у пастельних тонах.

... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 04.07.2024

В Івано-Франківську проводять цикл безоплатних лекцій та екскурсій містом від історика та письменника Ігоря Антонюка. Наступні зустрічі проведуть вже 4 та 5 липня, пише КУРС.

Про це повідомляють організатори — команда місцевого освітньо-культурного Гончаренко центру. 

Як зазначають у просторі, цикл складається з 24 зустрічей для всіх охочих — франківців та гостей Прикарпаття. Формат передбачає як лекторії, так і екскурсії визначними місцями Франківщини.&nbs ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2024

З нагоди 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців Державний архів Івано-Франківської області розпочав оцифрування та в подальшому розмістить у вільний доступ унікальну підшивку журналу січового стрілецтва під назвою «Шляхи» 1915-1917 років, пише КУРС з посиланням на сторінку архіву у фейсбуці.

Журнал містить багато поезій, повістей, нове ... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 02.07.2024

З фасаду будинку Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України, що на розі вулиць Івана Франка та Незалежності в Івано-Франківську, демонтували меморіальну дошку радянському майстру різьблення на дереві, комуністичному діячу Миколі Кіщуку, пише КУРС з посиланням на директора Обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослава Коретчука.

... Читати далі »

Переглядів: 19 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2024

Вивчаючи банківську історію старого Станиславова, ми бачимо, що тодішні мешканці міста без особливих труднощів отримували позику на оздоровлення чи терміновий кредит на виплату підприємницьких податків.

І це не лише завдяки більшим банкам, а й за допомогою менших кооперативних установ, а також кредитних спілок, які нерідко бували мобільнішими і лояльнішими в обслуговуванні клієнтів, пише Західний кур’єр.

Маленький Цюріх

... Читати далі »

Переглядів: 20 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2024

Проєкт тактильний арткаталог “Побачити скарби разом!”, який створили в Івано-Франківську, отримав грантову підтримку Українського культурного фонду.

Про це пише КУРС з посиланням на ініціативу “Врятуймо скарби разом”.

Проєкт створений для того, щоб люди з повною або частковою ... Читати далі »

Переглядів: 22 | Долучив: Dnister | Дата: 29.06.2024

На Косівщині виявлені і досліджені (М. Кугутяк, Л. Держипільський) залишки низки давніх сонячних святилищ, своєрідних скельних Археоастрономічних обсерваторій.

Пише Західний кур’єр з посиланням на фб-сторінку НПП «Гуцульщина».

Це: Лисина Космацька, Камінь Довбуша на г. Грегіт, Камінь Довбуша – Новаківського в Завоєлах (с. Космач), Камінь Довбуша на г. Гаршиці (с. Космач), Терношорька Лада (присілок Безулька, с. Яворів), г. Камінець (с. Снідавка), скеля Каня (Пугач) на ... Читати далі »

Переглядів: 18 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2024

У липні 2023-го єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ владика Миколай Семенишин освятив в одному з підвальних приміщень церковної споруди на парохії Пресвятого Серця Христа Чоловіколюбця та блаженних священномучеників єпископів івано-франківських Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка УГКЦ на вулиці Степана Ленкавського в Івано-Франківську каплицю-музей нескореної УГКЦ. Такий оригінальний музейний заклад було створено завдяки ініціативі та старанням пароха о. Ігоря Пелехатого, сотрудників храму о. Василя Слободи й о. Петра Козака та усієї парохіяльної спільноти.

Серед експонатів – чимало унікальних предметів і документів, зокрема єпископські ризи блаженного священномученика владики Симеона Лукача, давні н ... Читати далі »

Переглядів: 17 | Долучив: Dnister | Дата: 27.06.2024










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024